København har lenge vært trendy i matveien, samtidig som kvalitet står sterkt. Vi målte temperaturen på fire ulike og spennende spisesteder som har én viktig fellesnevner: De har herlige, økologiske matopplevelser i vente.

Biomio Organic Bistro
Fargerike retter på Biomio Organic Bistro. Foto: Bobo Olsson / Nights

Det er lett å spise godt i den danske hovedstaden. Tilbudet er rikt og kvaliteten på restaurantene er høy, uansett om du velger et smørrebrød i sjarmerende Nyhavn eller slår deg ned for en totalopplevelse på stjernerestauranten Noma. Men mattrenden som står sterkest i København akkurat nå er organisk. Vel bekomme!


1. Lunsjvinner hos Den Økologiske Pølsemand


Hvor: En vogn står ved Rundetårn og en ved Helligåndskirken

Pris: Budsjett


Den danske, økologiske mattrenden fikk vind i seilene da stjernerestaurantene Relæ og Geranium åpnet for noen år tilbake, og for alvor beviste at fine dining kunne gjøres med organisk mat. I dag er de fleste internasjonale kjøkken representert i København i form av organiske alternativer. Det gjelder også de danske favorittene.


Der er alltid lang kø hos DØP to pølsevogner rundt lunsjtider. En av rettene som er spesielt populær i disse timene er pølse med rotfruktmos av økologiske poteter, pastinakk og kålrabi. Til denne pølsen serveres det hjemmelagd sennep og ketchup, samt syltede rødbeter. DØP har to vogner i sentrum, én ved Rundetårn på Købmagergade og én ved Helligåndkirken på Niels Hemmingsens Gade.


2. Hjemmedyrket på Amass


Hvor: Refshalevej 153

Pris: Eksklusivt


En restaurant som har tatt den økologiske tankegangen helt ut er Amass, som ligger rundt 10 minutter med sykkel eller taxi fra Nyhavn på Refshaleøen. I dette tidligere verftsområdet dyrker Amass sine egne grønnsaker, urter og blomster. Enn så lenge er ikke restauranten helt selvforsynt, men hagen og veksthuset sørger for at gjestene året rundt kan nyte ferske primører og urter.


Amass i KøbenhavnGrønt og organisk på Amass. Foto: Bobo Olsson / Nights


Råvarene har medført at Amass i dag rangeres som en av de beste organiske restaurantene i København. På Amass serveres det både lunsj og middag, og menyen forandres hver dag, avhengig av hvilke råvarer kjøkkenet får tak i. Maten serveres ikke som separate retter, men som menyer hvor man kan velge mellom fire ellers seks retter. Disse kan være helt vegetariske, av skalldyr og fisk eller av kjøtt.


3. Stenovnsbakt pizza på Bæst


Hvor: Guldbergsgade 29

Pris: Middels


I Nørrebro, en av Københavns mest spennende bydeler, åpnet for ett år siden en italiener med ambisjoner om å bli best i byen. Den heter passende nok Bæst, og lovordene har vært mange. Bæsts menyer domineres av pizzaer som bakes i en stor vedovn midt i restauranten.


En trapp opp lager Bæst sin egen mozzarella og burrata på melk fra egen gård. Burrataen er minneverdig og serveres på milanesisk vis, helt naturell i en tallerken krydret med sort pepper, salt og olivenolje.


4. Tidlig og sent på Biomio Organic Bistro


Hvor: Halmtorvet 19

Pris: Middels


En av Københavns aller mest populære, økologiske restauranter er Biomio Organic Bistro i bydelen Kødbyen. Bydelen er en samlingsplass for en mengde spennende og annerledes barer og restauranter, og Biomio Organic Bistros store retroskilt i lysende neon på taket er et landemerke.


Biomio Organic Bistro i KøbenhavnFargerike retter på Biomio Organic Bistro. Foto: Bobo Olsson / Nights


Kjøkkenet åpner til lunsj og stenger først 22.30, som gjør restauranten til et bra sted å både begynne og avslutte kvelden i Kødbyen på. Her finnes brokkoli og spisskål i ulike varianter på menyen, men stedet er også kjent for sin råbiff, samt utvalget av organisk øl og vin.


Hvor blir din neste matopplevelse i den danske hovedstaden? Se våre hotell i København og book ditt neste opphold!


Opprinnelig forfatter: Per Olsson, Creative Director, Nights

Denne saken ble først publisert i medlemsmagasinet Nights nr. 13 2017.