Norges hovedstad og landets politiske maktsentrum har mer å by på enn Stortinget, sentralbanken og Oslo børs. Byen huser også nemlig store internasjonale kunstnere, forfattere og kulturelle installasjoner. Bli med på vår kunstrunde gjennom Oslos gater følg vår guide i to dager og få mest mulig ut av weekendoppholdet. Og du, ikke glem at de fleste museer holder stengt på mandag.

Dag 1

Attraksjoner:

  • Vigelandsparken
  • Slottsparken/Det kongelige slott
  • Karl Johans gate
  • Norske Grafikere
  • Fotografiens Hus

Total gangavstand: 3.7 km
Tid: Ca 2-3 timer
Google Walking Map

Start dagen med frokost på hotellet før du tar fatt på dagens første økt, et besøk i Vigelandsparken. Dette er en av Norges mest populære turistattraksjoner og verdens største skulpturpark utført av en enkelt kunstner. Her kan du rusle rundt og beskue over 200 forskjellige skulpturer i granitt, bronse og smijern laget av Gustav Vigeland. Parken inneholder alle hans verk og ikke bare har han designet skulpturene, han designet også selve parkanlegget. Vigelandsparken ble i hovedsak ferdigstilt mellom 1939 og 1949 og er åpen for besøkende året rundt, 24 timer i døgnet.

Etter lang spasertur gjennom parken begynner du kanskje å bli litt sulten. Om du foretrekker franske fristelser med norsk vri drar du til Brasserie Blanche, en høyt rangert restaurant på TripAdvisor, etter ca 15 minutters gange. Eller kanskje du heller vil spise noe japansk? Sjekk ut en populær favoritt, Alex Sushi.

Når du er mett fortsetter du turen nedover til en av Oslos første store parker, som omringer Slottet på alle kanter. Slottsparken består av grønne gressbakker og velvoksende trær og er basert på naturidealene fra 1800-tallet. Husk å knips et bilde av Det Kongelige Slott når du først er der. Avhengig av når du besøker parken vil det alltid være mye som skjer, det kan derfor være smart å følge parkens Facebookside så du holder deg oppdatert på ulike arrangementer.

Når du har gått gjennom parken, fortsetter du videre til Karl Johans gate hvor du kan se Ibsens kjente sitater. Ibsen Sitat er et kunstverk som består av utsnitt fra Henrik Ibsens dikt, dramatikk, brev og taler og er lagt ned i fortauene på begge sider av Karl Johans gate. Avdøde Henrik Ibsen er en av de største norske forfatterene og han var også teaterdirektør, poet og en av grunnleggerne av modernismen i teateret.

Norske grafikerePhoto: Norske Grafikere

Like ved ligger Norske Grafikere som kan vise mer enn 4000 trykk fra over 300 ulike  kunstnere. Galleriet ble stiftet i 1919 av blant andre Erik Werenskiold, Edvard Munch og Harald Sohlberg og er landets viktigste sted for kjøp av samtidsgrafikk. Utvalget er bredt og du kan finne alt fra grafiske arbeider fra 70-tallets estetikere, til nåtidens  mangfoldige uttrykk. Galleriet ønsker å fremheve de unge og fremadstormende, så vel som mer de etablerte kunstnerne.

Avslutt kunstrundens første dag med et besøk på Fotografiens Hus som ligger litt lengre ned i samme gate. Galleriet og biblioteket ble i februar 1999 åpnet av Norges Fotografforbund, Norske Reklamefotografer og Institusjonsfotografenes forening. Om du er interessert i fotokunst, er et besøk hit vel verdt turen.

Etter denne runden har det rukket  å bli ettermiddag og du befinner deg igjen midt i byens sentrum. Dra tilbake til hotellet, spis en deilig middag og få deg en god natts søvn. Dag 2 venter!

Dag 2

Attraksjoner:

  • Munchmuseet
  • DogA Norsk design- og arkitektursenter
  • Nasjonalmuseet

Total gangavstand: 3.2 km
Tid: ca 3-4 timer
Google Walking Map

God morgen! Denne dagen skal tilbringes på de mest populære museene i Norge og første stopp er Munchmuseet. Her kan du se verdens største samling av originale verker av Edvard Munch. Kunstsamlingen består av 28 000 kunstverk, alt fra malerier, grafiske verk, tegninger og skulpturer. I den rikholdige suvenirbutikken og på hyggelige Café Edvard Munch kan du legge igjen litt penger – om du ønsker.

Det neste viktige besøket på programmet er Norsk Design- og Arkitektursenter DogA. Området som består av to tidligere industribygninger, Ankertorget transformatorstasjon, står på byantikvarens liste over bygninger med høy verneverdi og er verdt et besøk i seg selv. I dag er dette en viktig møteplass for design og arkitektur, med utstillinger som debatterer og undersøker ulike sider ved arkitektur- og designfagene. I 2006 mottok DogA Statens Byggeskikkpris, Cityprisen i 2007 og Olavsrosa i 2008.

Om du nå har tilbragt noen timer på de første museene, begynner du kanskje etterhvert å bli sulten. To gode restauranttips like ved er Cafè Sara som serverer lette retter eller Delicatessen Tapas Bar som tilby friske salater og sandwicher til lunch.

Notional museum

Photo: Nasjonalmuseet

Siden du har startet dagen på topp, forsetter vi på runden i samme stil. Du må reise et lite stykke for å komme til neste punkt på programmet, nemlig Nasjonalmuseet. Norges mest omfattende samlinger innen kunst, arkitektur og design oppbevares, tas vare på, stilles ut og formidles her. Noen av utstillingene er faste, mens andre utstillinger er skiftende med innlånte og egne verk. Husk å sjekke museets hjemmeside for å finne mer informasjon om ulike arrangement.

Der har du det, to fullpakkede dager med kunstbesøk på kryss og tvers i Oslos gater!