Medlemskap

Torreby Castle – join us on our regal adventure!

Torreby Slott: Bli med når vi gikk fra ordinære til kongelige på et døgn

Visste du at vi har et svensk slott med en fantastisk golfbane blant våre hotell? Torreby Slott i Munkedal, ikke langt fra Uddevalla, er det perfekte stedet for en get away-weekend med kjæresten, en golfhelg med vennegjengen, en staselig bursdagsfeiring, eller…spøkelsesjakt? Vi har testet alt det eksklusive slottet fra 1800-tallet har å by på – men, advarsel: Du kommer til å ville dra hit så fort du har lest ferdig artikkelen! Har du tid?

 • “Wow!” er det første vi – to middels opplyste, middels kresne damer i 30-årene – tenker når Torreby Slott åpenbarer seg for oss, som et slott i et eventyr, der vi kommer putrende ut av en tett skogsvei i vår lille bil.

 • Vi retter oss opp i ryggen og føler oss brått en smule majestetiske. Ikke bare er slottet en gni-seg-i-øynene-bygning, det er også en grønn, lekker golfbane som omkranser slottet på alle kanter – faktisk en av Europas beste parkbaner.

 • For ikke å glemme at dette utrolig nok er et hotell - man kan bo på rommene som Ingrid Bergman og prinsene av Monaco har bodd på, man kan spise middag og ta seg en svingom i salen hvor Greta Garbo har danset seg svett.

 • Hotelldirektør Niklas Karlsson møter oss ved den vakre fontenen foran slottet som gir en ekstra piff på omgivelsene.

 • – Her er det mye historie, men for å ta en veldig kjapp oppsummering før dere sjekker inn, kan jeg si at Torreby slott ble bygget i 1887 etter ønske fra den norske forretningsmannen Niels Georg Sørensen.

 • –Det ble solgt ut av familien i 1948, og i 1960 ordnet den nye eieren Stig Widell det slik at jordbruk og frukttrær ble forvandlet til en golfbane med tilhørende golfklubb året etter - først med 9 hull og etter en stund 18 hull.

 • Dette er faktisk Sveriges eldste golfbane og golfklubb, sier Niklas stolt.

Vi kjører stil – i golfbil

Vi tenker at alle golfentusiaster der ute kan takke Stig Widell, for makan til golfbane! Vi skulle ønske vi selv var aktive spillere, for dette hadde nok vært en opplevelse. Sol, grønn, nyklipt plen så langt øyet kan se, frukttrær ved hull 1, 2 og 9 (som stammer fra 1908 og er de eneste trærne igjen fra det som opprinnelig var 2500 frukttrær) og utsikt mot Sveriges største og dypeste fjord, Gulmarsfjorden.


Torreby image 14Grønt, grønt, grønt så langt øyet kan se.


Torreby image 19Kan det friste med golf i disse omgivelsene?


Torreby image 24Golfbanen ligger bokstavelig talt ved siden av Torreby Slott.


Niklas lurer på om vi vil låne golfbilen og “putte” litt. Ingen av oss spiller som nevnt golf, og vi ser raskt at det proffe venneparet i stilige golfklær antakeligvis hadde ledd godt om vi skulle prøve å late som vi hørte til på green’en. Golfbilen derimot, låner vi gjerne!

Altså, for en idyll!

Vi durer avgårde i den lille golfbilen, og skjønner raskt hvorfor dette er en av Europas beste parkbaner. Vi kjører forbi flere som har tatt seg en tur ut i den deilige sola, og vi kjører videre forbi en nydelig fontene, en idyllisk, liten bro og et par dammer. Det er nydelig natur og skog på alle kanter og det er først nå vi innser hvor enorm denne banen faktisk er.


Torreby image 20Golfbanen som garanterer sjelero.


Det er stille, rolig, grønt.. Altså, for en idyll! Man trenger jo ikke spille golf for å nyte dette området. Vi ser en liten sti som går ned til en badeplass ved Gulmarsfjorden, og bestemmer oss for å ta en tur ned til vannet i kveld (lite aner vi hvilken overraskelse som venter oss der. To be continued..)

 • Hva skjuler seg på innsiden av slottet mon tro?

  Vi er tilbake ved slottet og får endelig muligheten til å sjekke hvordan et ordentlig slott ser ut på innsiden. Vi åpner døren og tar innover oss en stil som oser en blanding av eksklusivt, gammeldags og hjemmekoselig.

 • Det lukter litt som når man er hjemme hos besteforeldrene sine, og det føles mer som at vi er hjemme hos noen fremfor at dette er et hotell.

 • Abba spilles over høyttalerne, det er en rolig og behagelig stemning, og vi blir servert småkaker og kaffe mens Niklas peker rundt seg.

 • – Mye av møblene dere ser her og som finnes på rommene, samt flere av gulvene og tapetene, er originale helt fra gammelt av.

 • –Resten er fra nyere tid, men likevel i gammel stil, forteller Niklas mens han viser oss det ene oppholdsrommet med koselige sittegrupper, store, fine gulvtepper, peis og et enormt glasskap langs hele den ene veggen.

 • – Her kan man sitte og nyte en god bok eller bare en god prat med venner. Dette glasskapet ble funnet da slottet skulle renoveres for mange år siden, sammen med disse gamle bøkene fra 1800-tallet.

 • –Vi har ikke turt å røre bøkene, men har stilt dem ut her i glasskapet, forteller Niklas mens vi beundrer den lille bokutstillingen.

Bo på samme rom som en kjendis? Ja takk!

Vi går opp en koselig, knirkete trapp og kommer til et stort oppholdsrom med dører inn til fem av hotellrommene. De resterende to rommene er på toppen, i tredje etasje. Til sammen er det 28 sengeplasser — vi får nemlig vite at ett rom kan bestå av opptil tre tilstøtende rom, så her er det bare å ta med hele familien!

På hver dør henger det et bilde av en kjendis som har bodd på det aktuelle rommet, og vi blir vist inn til favorittrommene til Greta Garbo og Ingrid Bergman - rommene vi er så heldige å skal få tilbringe en natt på. Vi gisper faktisk litt når vi åpner døren til Ingrid Bergman-rommet og ser rett på tidenes “prinsesseseng”, i tillegg til at rommet er langt større enn vår første leilighet.


Torreby image 7Hvem skulle tro at dette slottet har huset noen av de største kjendisene Norge og Sverige har hatt?


Det er stilt ut originale ting fra 1890-tallet, og den gammeldagse, lekre stilen er så gjennomført og fin at vi føler oss majestetiske her vi står og nesten venter på at det skal sprette fram en konge eller en annen høytstående person fra skapene. Eller eventuelt at det skal komme en museumsvakt og be oss om å holde oss langt unna de ærverdige antikvarene. Skal vi virkelig få sove her?


Torreby image 44Ingrid Bergman-rommet.


Torreby image 42Originale gjenstander fra 1890-tallet på Ingrid Bergman-rommet.


Torreby image 27Det hadde ikke vært feil med litt me-time i dette viktorianske badekaret, eller?


– Som dere ser er sengene i gammeldags stil, men de fleste sengene er nye fra England. Men vi vil jo bevare den gamle stilen på hele slottet, selv om ikke alt er originalt fra gammelt av, forteller Niklas før vi går videre opp til tredje etasje, til et av de største rommene på slottet, og som visstnok var leiligheten til en dame i nesten 70 år!


Torreby image 5Greta Garbo-rommet. Og ja, Greta Garbo har selvsagt bodd her.


Torreby image 31Felles oppholdsrom hvor du kan dra frem PC'n, en bok eller strikketøyet. Eller bare titte på all historien plassert inne i glasskapet.


– Hun var opprinnelig medlem i golfklubben og endte med å flytte hit, noe flere fra golfklubben gjorde tilbake på den tiden - dette ble ansett som et fancy og eksklusivt sted å bo. Denne damen hadde livstid-kontrakt, det vil si at hun hadde lov til å bo her uavhengig av hva som skjedde med bygget, så hun ble boende når dette ble hotelldrift også. Hun var 92 år gammel da hun tok greencard og døde på rommet i en alder av 102 år gammel. Man kan jo si at hun virkelig utnyttet livstid-kontrakten, smiler Niklas lurt.

Fest, ball, julebord, konferanse? Torreby fikser!

Ikke bare er dette det perfekte stedet å kombinere golfing, middag og overnatting - det er også gode muligheter for å arrangere både bryllup, fest, bursdagsfeiringer, ball, julebord, konfirmasjon, familiesammenkomster eller hva enn du måtte ønske. Her får du hjelp til å gjøre din fest eller ditt event til one of a kind.


– Det er plass til opptil 90 gjester i ballsalen. Rett før sommeren hadde 1. klasse ved den lokale ungdomsskolen avslutningsball her - da var det virkelig god stemning på slottet, forteller Niklas før han forteller at de neste helg skal ha rundt 90 bryllupsgjester inne i salen.


Torreby image 16Torreby Slott - det perfekte stedet for tidenes bryllup. Hva med for eksempel vielse ute og fest inne?


Flere par har hatt både vielsen og bryllupsfesten på Torreby Slott, men slottet kan brukes til mer enn bare fest og moro. Hvorfor ikke ta jobbmøtet eller konferansen på et slott for en gangs skyld? Med både mat og teamaktiviteter på agendaen?

Dinner at Torreby Slott
 • 3-retters hele uka

  Magen rumler, og vi er endelig klare for å sjekke ut hva en 3-retters middag på et slott har å bjuda på. Hver fredag og lørdag serveres det slottsmiddag på slaget kl. 19, og vi er litt usikre på om det er slottsmiddag eller “vanlig” middag vi får servert..

 • ..men for å si det sånn: Det smaker akkurat sånn vi ser for oss at det smaker når alle kongelige rundt på kloden samles for en høytidelig feiring – og makan til service!

 • Kort oppsummert får vi servert laks til forrett, hjort til hovedrett og sjokoladefondant til dessert - og ikke minst en herlig vin til hvert måltid som virkelig setter prikken over i’en.

 • Alle gjester får servert et deilig forhåndsbestemt 3-retters måltid hele uken, og det tas selvfølgelig hensyn til allergier, vegetar eller andre preferanser som meldes inn på forhånd.

Bading, solnedgang og seler (!)

Hvis man først er på Torreby Slott er det med andre ord ingen grunn til å dra inn til sentrum av Uddevalla eller Smøgen for å finne seg et sted å spise - men en dagstur kan selvfølgelig plottes inn. De fleste holder seg likevel på hotellet, kan daglig leder for Festningshotellene, Helene Skjenneberg, fortelle, når vi får en liten prat med henne:


– Smøgen er en vakker sommerby, og Uddevalla er jo heller ikke langt unna. Likevel drar de fleste hit for å bare være på slottet og få slottsfølelsen med god mat, sjelefred, golf, natur og kos. Eller hvis man kommer for et arrangement da. Det finnes til og med bademuligheter ved vannet rett nedenfor her - et kjempeidyllisk sted, forteller Helene.


Torreby image 37Sjø-idyll en liten spasertur fra Torreby Slott.


Vi tar Helene på ordet og går den koselige turen ned til sjøen. Det er litt for kaldt til å bade synes vi, men jaggu ser vi et par som hopper fra brygga, kysser og flørter i vannet før de går inn i den private badstuen ved siden av.


Vi hører en lyd fra vannet, og ser plutselig hodet til en liten sel (!) samtidig som solnedgangen maler idylliske farger på himmelen i bakgrunnen. Langt i det fjerne hører vi noen kuer som rauter, og mens vi skuer utover vannet kjenner vi på en skikkelig sjelero. Dette er virkelig et sted for ro, hvile og rekreasjon og et sted som får praten til å strømme om alt mellom himmel og jord. Selen dukker jaggu opp en gang til, før vi vender snuten “hjem” mot slottet igjen.

Bare snille spøkelser på Torreby Slott, eller..?

Vi er klare for å legge oss og innser at vi faktisk er de eneste gjestene på hotellet (!) Vi kunne derfor gjerne vært foruten spøkelseshistoriene fra Niklas, og angrer brått på at vi i det hele tatt nevnte ordet spøkelse i hans nærvær..


– Han som tok over slottet da det ble golfklubb her, følte raskt at det var spøkelser her. Ting kunne for eksempel plutselig knuse – det var en vase som sto midt på et bord som rett og slett bare sprakk. Ting har falt fra hyller helt av seg selv, lys på lysestakene har blafret hardt til tross for at det ikke har vært vind. Det har også vært flere tilfeller av dyr som ikke vil gå inn hit, de rett og slett nekter. En hund ble nesten tvunget inn, men da bjeffet den så intenst at man skulle tro at den bjeffet mot noen.


Torreby image 36Hotelldirektør Niklas Karlsson har noen spøkelseshistorier på lur, for de som tror på sånt.


Niklas kan derimot berolige alle nervøse sjeler der ute:


– Når det er sagt, kom det faktisk et medium hit for cirka et år siden og ryddet unna “sinnet” i spøkelsene, og etter dét har det vært en rolig og stille aura i hele slottet. Spøkelsene ble visst snille, sier Niklas.


Når vi legger oss, klamrer vi oss fast i troen på at spøkelsene har blitt snille, men helt beroliget føler vi oss likevel ikke. Sengene er dog såpass gode at den ene av oss sovner umiddelbart. Den andre av oss ligger derimot og hører etter lyder fra spøkelser ut i de sene timer, før drømmeland sakte men sikkert tar over.

 • Overraskende frokost

  I likhet med middagen dagen før, er ingenting spart på til frokosten. På det ene vindusbordet, med utsikt mot den grønne golfbanen og en radio som spiller behagelig musikk, er det dekket på til to.

 • Vi møtes av et stort fat fylt til randen av croissanter, kanelboller, masse frukt og bær, yoghurt og granola, spekeskinke, salami, brie, gulost, kaffe, eplejuice, appelsinjuice, ulike typer rundstykker og brød.

 • – Velkommen til bords, håper det smaker. Vil dere ha noe egg forresten? Eller noe annet? Vi pleier å servere frokosten ved bordet når det er få gjester her. Er det flere, setter vi det ut som en buffet, men med samme utvalg, sier Niklas.

 • Vi takker pent nei til noe ekstra – vi skjønner ikke engang hvordan vi skal orke alt som allerede står der. Vi får med oss restene i en eske og kjenner at vi på ingen måte vil dra fra denne luksusen og hjem til tørt brød, vanlige senger, kjas og mas.

Leie hele slottet for en natt, sa du?

Vi vurderer sterkt å komme tilbake i jula for å hanke inn litt ekte, god julestemning. Altså, hva gir vel mer julefølelse enn julebuffet på et julepyntet juleslott med julemusikk og hvit julesnø på alle kanter? Jepp, Torreby Slott bjudar på - så lenge man sender inn forespørsel på forhånd. Og hvorfor ikke la dansekroppen få utfolde seg i samme slengen, på samme gulv som både Ingrid Bergman, Greta Garbo og prinsene av Monaco har danset ut i de sene nattetimer? (for å nevne noen..)


Med den upåklagelige servicen, balsamaktige sjeleroen, herlige naturen, deilige sofaene, digge sengene og fantastiske maten og drikken, kjenner vi at dette er et slott som kan anbefales alle som vil unne seg litt luksus - ja, hva med å leie hele slottet for en natt? For det kan du nemlig. Men kanskje ikke spør Niklas om spøkelseshistorier først..

Nyeste innlegg