Clarion Hotel Sense er ikke bare det beste hotellet i Luleå. Om du vil sette sammen en toppliste som rangerer alt fra restauranter til spa og hotell i Luleå, så vil Clarion Hotel Sense havne helt på topp!

Det avslappende spaet på Clarion Hotel Sense i Luleå.
37 grader i vannet og panoramavinduer med utsikt over solnedgang og isbrytere i Norra Hamn. Prøv å rive deg løs herfra. Sånn virkelig, bare prøv! Foto: Bobo Olsson.

Innkommende fly skaper sjeldent ro. Men den klare dagen og vakre vårvinteren over Bottenviken får ned pulsen. Her og der skimter man bilveier, berg og skjær, og i det fjerne - Luleå. Den gamle stålbyen, som i dag skilter mer med et høyranket teknisk universitet, kultur i Norrbottenteatern og, selvfølgelig, ishockey. Og også med et visst hotell. Et av Sveriges beste.


Clarion Hotel Sense åpnet i desember 2013, og var en storsatsing da det ble bygget. Det er et fullservicehotell med spa, fantastiske konferansemuligheter, restaurant og to barer. Allerede fra start ble det Luleås viktigste møteplass."Det er vanskelig å rive blikket fra panoromavinduet med den glødende kveldshimmelen..."En time etter innsjekk ligger jeg i det halvmeter dype bassenget med 37 grader i vannet i hotellspaet. Det er vanskelig å rive blikket fra panoromavinduet med den glødende kveldshimmelen over Norra Hamn, der isbryterne Atle, Frej, Odin og Ymer hviler til kai. På 20 minutter spraker himmelens naturlige fyrverkeri fra lakserosa til mørkoransje. Samtidig glemmer min reiseslitne kropp alt, og er plutselig uthvilt og glad.


Clarion Hotel Sense bar at dusk_1_1 Cocktailbaren forberedes for kveldens åpningstider. I helgene åpnes enda en bar opp. Foto: Bobo Olsson


Når du kommer inn i lobbyen, møtes du av en enorm lampeinstallasjon. Lampene binder sammen lobbyen og konferanseetasjen ovenfor, og skaper en god romfølelse. Men det mest oppsiktsvekkende er at lampene hele tiden skifter farge. Farger som er hentet fra årstidene. Dette er et tema som går igjen gjennom hele hotellet, og det får jeg tydelig erfare igjen når jeg er i ferd med å avslutte spa-ritualet. En av dusjene er en årstidsdusj. I fem lange skjønne minutter rekker jeg å oppleve lett sommerregn, høstdugg, svale vårdrypp og forfriskende vinterskyll. Etter dusjen sliter jeg med å finne min egen puls. Sense-effekten har slått til og den eneste tanken jeg kan formulere er at jeg må oppleve dette ritualet en gang til.


Löjrom with Hasselback potatoes, a classic dish in the north of Sweden_16_9 Kortreist Løjrom fra Kalix, hasselback-mandelpoteter og smetana. Foto: Bobo Olsson.


Restaurant waiter Clarion Hotel Sense_16_9 Den populære grillede slakterbiffen på vei ut i matsalen. Foto: Bobo Olsson.


En av hotellets motorer som skaper framgang er niende etasje. På helgene fylles restaurantens 200 sitteplasser, og gjestene bys inn til fest med lokale råvarer og retter som råbiff av elg med vaktelegg og tørkede rognebær, kortreist mager Løjrom med tilbehør, eller den klassiske grillede slakterbiffen med perfekt pisket berberebearnaise. I dag er det mandag, men Luleå-beboere og hotellgjester er likevel på plass for middag og en cocktail som nøysommelig mikses sammen i en av barene på toppetasjen. Det er lett å tenke at man befinner seg på et hotell i en betydelig større by. Da jeg sjekket inn ble jeg tipset om at jeg bør spise frokost allerede klokka sju, "da er frokosten på sitt aller vakreste", stemte en av stamgjestene i.


Bartender at Clarion Hotel Sense_1_1 Restaurantsjef Emin Zeynalov shaker opp en Vodka Fizz. Foto: Bobo Olsson.


Det blir en vakker morgen også. Den norrlandske rosagule sola kjemper seg sakte oppover og kaster farger over isen. De nystekte belgiske vaflene med multe smaker som en drøm. Selv i denne disiplinen har Clarion Hotel Sense gjort det bra. I 2016 ranket frokosten her som den aller beste i hele Strawberry. Det er et bra hotell å våkne opp på!
Text: Per Olsson


Artikkelen ble først publisert i Nights Magazine nummer 12, 2017

Kunstinstallasjon av lamper på Clarion Hotel Sense.

Clarion Hotel Sense - kort oppsummert

  • 154 rom
  • 15 møterom for opptil 500 personer
  • Lobbybar
  • Cocktailbar
  • Den eneste Kitchen & Table-restauranten inkludert i White Guide
  • Spa med behandlinger
  • Treningslokale