Medlemskap

Hotell

Göteborgs nye spektakulære hotell: – Draken er der gatens estetikk møter glamour

Snart våkner den tradisjonsrike kinosalen Draken til liv igjen. Denne gang i form av et 115 meter høyt hotell, med to restauranter, spa, og en helt ellevill takterrasse. Alt med stor respekt for historien som sitter i veggene. Bli med på en sniktitt.

 • – Ser dere? Her oppe er det rødt. Både på gulvet og vegger, sier bygningsingeniør Olof Jörneman, idet vi kommer ut av heisen til de øverste hotellrommene.

 • Vi har nemlig gått fra en mørk og magisk resepsjon, til fargen blå, og nå rødt. Det er blitt lysere og lysere toner oppover i høyden. Det føles lettere. Som om vi våkner.

 • – Rommene er laget slik at det oppleves som en soloppgang når du reiser oppover i hotellet, sier Olof.

 • Når Clarion Hotel® Draken åpner dørene 1.oktober 2023, ligger det nemlig en kjærlig tanke bak hver eneste detalj, og mye respekt bak renovering, bevaring og designvalg.

 • Hotellet, som huser den klassiske kinosalen Draken, en historisk dansesal og Folkets Hus, ligger nært i hjertet hos ekte gøteborgere.

 • Men Olof føler seg trygg på at bygget på Järntorget vil bli godt mottatt – og bli et sted hvor folk igjen samles for avslapning, latter, dans, gode måltider og after work.

 • Og selvsagt en god natts søvn.

 • – Draken skal være der gatens estetikk møter glamour, forklarer Olof.

 • Og vi føler viben.

Nytt liv i røff bydel

Strawberry har fått en omvisning på byggeplassen, og Olof bedyrer at man faktisk ligger noe foran tidsskjemaet – selv om det er bare uker til det fantasifulle fabeldyret skal fylle sine 474 gjesterom.


I tillegg til tre suiter, to restauranter, fire barer, konferanserom, spa, takbar og kinosal. 34 etasjer fordelt på 115 meter over bakken, noe som gjør Draken til byens høyeste bygning. Alt i alt 31 500 kvadratmeter å boltre seg på.


– Draken etableres jo i en bydel som er ganske røff, og hotellet bidrar til å få området tryggere, og bli en livlig plass også på kvelds- og nattestid. Dette er den første delen av byutviklingen i området, sier ingeniøren.


Vi henger oss på Olof. Gjennom dører som egentlig er sperret av, opp heiser, inn sidedører, og hele tiden med en forklaring til hver minste detalj. Hver flis, hver tekniske lille dings. Han hilser på alle som jobber, smiler bredt, og du ser han noterer seg beskjeder og detaljer mentalt fortløpende. Tilstedeværende og med stort engasjement.


Strawberry guides av mannen på 40 år, som har samboer, to pluss to barn, villa i Hästevik i Göteborg, katt og en innboks som ville gitt oss andre hjertebank. Olof har vært delaktig i en rekke store prestisjeprosjekter, som Clarion Hotel® Karlatornet (skyskraper, leiligheter og Nordens høyeste bygg, red.anm), og renovering av hotell som Clarion Collection® Hotel Odin og Clarion Hotel® Stockholm. Bare for å nevne noe.


Vi har startet i resepsjonen, men vi tar det fra toppen og ned. WOW! utbryter fotograf Fredrik.

View of Gothenburg city from hotel Draken.

On top of Gothenburg

I 33. etasje kan vi nyte fantastisk utsikt til Göteborg i alle retninger. Vinduene går fra gulv til tak, og ja, selv toalettet har panoramavinduer. Helt på toppen av Clarion Hotel® Draken kommer en nyskapende restaurant hvor tomannnsbord er plassert ved vinduet, og deretter firemannsbord, som også blir sikret utsikt. Etter en deilig middag er det bare å gå opp en trapp til takbaren – som har åpent tak, 90 sitteplasser og DJ.


Vi beveger oss nedover, innom et eksklusivt konferanserom. Her er det lyst og åpent, med mulighet for servering og privat bartender. Det er bare å booke dette for de viktigste møtene. Og så går vi til hotellrommene. Olof forklarer at dette er det første de har på plass, et rom som kan vises og godkjennes.


Han forteller entusiastisk om detaljene:


– Det er høy kvalitet på alt fra sengetøy til interiør, og alle rom har skrivebord. Det er også viktig at det er tidløst. På veggen vil det henge kjente personer fra kulturverden, jeg er litt usikker ennå på hvem det blir. Og denne? Sier Olof og peker på en knallrød stol i hjørnet - som virkelig popper mot det ellers duse og grå.


– Dette er samme rødfarge og stil som kinostolene. Det er det jeg mener, betong møter glamour hele veien!


Og da er det naturlig å dra videre ned til kjernen av bygget. Selve Draken.

Man standing in the theater room at hotel Draken in Gothenburg.
 • Draken våkner til liv

  Idet man kommer inn i den verneverdige kinosalen, kan man føle de forventningsfulle menneskene som i mange år har fylt rommet, med det høye taket.

 • De originale kinostolene viser at det ligger i lang historie i denne salen – helt tilbake til 1956 – året da Elvis Presley lagde sin første spillefilm. I flere tiår var Draken sentrum for festivaler, et opplevelseshus og kinosal.

 • – Se på den originale duken, sier Olof og peker mot draperiet i salen.

 • – Slik lages så å si ikke lenger. Her i salen er alt bevart.

 • Og om kort tid vil den igjen brukes til forestillinger, humor, jazz og konserter her.

The facade of hotel Draken in Gothenburg with a blue sky behind it.
 • Restaurant Vågen

  Det andre rommet det er store forventninger til, kalles Vågen. I over 50 år kom lokalbefolkningen og tilreisende til underholdningspalasset Vågen.

 • – Her danset man før. Det ligger vanvittig mye historie i dette rommet, sier Olof og strekker ut armene.

 • Når Vågen skal ta imot gjester igjen, blir det i form av restaurant. Her skal det spises frokost, lunsj, tas imot familier, forretningsreisende, eller daten som går for «dinner and a movie».

 • Fra Vågen går vi gjennom det som skal bli Biblioteket. Men slik Strawberry alltid gjør det – ikke noe vanlig bibliotek.

 • Dette blir hotellets knutepunkt, et sted gjestene kan lytte til analoge og digitale toner fra musikk plassert i bokhyllene. Her kan det jobbes, eller bare henges for å bli inspirert.

Drakekjøtt og drakefjell

– Her skal veggene fylles med graffiti fra lokale kunstnere, sier Olof mens vi beveger oss mot lobbyen. – Vi ønsker at de lokale skal involveres, det er ekstremt viktig at vi er en del av bymiljøet. Kulturen og samspillet skal beholdes hele veien, og det gjelder alt nærprodusert.


Vi har som nevnt gått motsatt, fra soloppgang og ned i det mørkere.


– Her blir det kobberplater og teksturer som ser ut som drakekjøtt, og farger som nesten kan minne om noe blodig. Du skal få følelsen av å være i en grotte. Det blir utrolig heftig, mot alle de andre materialene, sier Olof og peker mot resepsjonen.


Stedet hvor folk om kort tid skal danse inn dørene … Sjekkes inn og føres til kinosal, spa, deilige hotellrom, inspirerende møter, underholdning og romantiske middager, og skåle med hele Gøteborg som bakgrunn.


Vi befinner oss i hovedentreen ved Järntorget, klare for å sjekke ut i stedet for inn.


Men 1. oktober skal vi være med på soloppgangen, da er historien i gang igjen og Draken er våken.


Allerede nå kan du sikre deg hotellrom på Clarion Hotel® Draken.

Nyeste innlegg