Svenskene er kanskje ikke kjent for å være så gode med ord men desto mer for sitt gode utseende og svært gode manerer. Derfor er det ikke sikkert det alltid er så enkelt å date en svenske. Er du i Sverige på Valentinsdagen og planlegger en date med en av de lokale – her får du et lite innblikk i hva du kan forvente.

Couple bikes

Likestilling er veldig viktig


Sverige er blant de landene i verden hvor likestilling står sterkest, også når det kommer til dating, noe som har ført til en stor endring innen dette feltet de siste 30 årene. Selv om mange av landene har endret seg i samme retning, med mer liberale normer, har svenskene sannsynligvis tatt det hele et steg videre. Det er like vanlig for en jente å be ut en gutt, som omvendt, og mange synes faktisk at nettopp det er en forutsetning. På selve daten bør ikke jenta vente at gutten skal betale, uavhengig om dere bare tar en kaffe eller spiser en bedre middag, det vanligste er at man betaler for seg selv. Som gutt kan du også fornærme jenta ved å betale for henne, da det impliserer at hun ikke kan betale selv, selv om hun faktisk kan og ønsker å gjøre det. Dette kan nok virke litt rart for noen, men suksessfaktoren kan være å sørge for likestilling fra begge sider. For eksempel skal ikke jenta forvente at daten holder opp døra, eller tilbyr jakka si dersom det er kaldt.


Avslappet førstedate


shutterstock_212958019Foto: Shutterstock


Hvis du skal på date med en svenske for første gang og håper på en romantisk middag med levende lys, kommer du sannsynligvis til å bli skuffa. I Sverige er det vanlig at første date inneholder aktiviteter som bowling, gåturer, biljard eller å bare dra et sted for å drikke øl. Selvfølgelig finnes det de som liker romantiske middager også, men de fleste liker å teste kjemien på en avslappet date før de investerer mer energi og penger. Etter hvert tas gjerne datinga til et nytt nivå, hvor mer overdådige aktiviteter står for tur.


Ydmykhet er viktig


Svenskene lever gjerne etter Janteloven og liker derfor ikke skryting og mennesker som tror de er bedre enn andre. Dette ligger dypt forankret i den svenske kulturen, så dersom du gladelig forteller om deg selv og alle dine bragder risikerer du fort å bli sett på som lite attraktiv. Så vær ydmyk, og du vil ha større sjanse for å lykkes.


Samtale betyr å lytte (og drikke)


shutterstock_156309875Foto: Shutterstock


Selv om svenskene ikke er det mest pratsomme folkeslaget, er de veldig gode lyttere og genuint interessert i å bli kjent med nye mennesker, noe som jo er svært hyggelig. Enhver samtale trenger en balanse mellom snakking og lytting, så for å imponere en svenske er det viktig å lytte like mye som du selv prater. Så fort svenskene føler seg komfortabel vil du merke at de ikke er redd for å stille ganske direkte spørsmål. Sistnevnte henger nok også sammen med at dere mest sannsynlig drikker alkohol på daten.


Hva nå?


Alle svensker, og alle som allerede har datet en, vet at tiden etter første date kan være litt forvirrende. Det er veldig viktig at du ikke tar forhastede slutninger angående hvor suksessfull eller mislykket daten var. Svensker, både jenter og gutter, bruker ganske lang tid på å vise følelser og de later gjerne som de ikke er spesielt interessert, til tross for at de kanskje er nettopp det. Gjør alt du kan for å ikke bli oppfattet som påtrengende og klengete, men kontroller entusiasmen når du sender melding til svensken din (og ja, du må alltid sende melding, ikke ring). Hvis det er ’meant to be’ som kommer ting til å ordne seg så lenge du tar det med ro. Hvis daten derimot gikk dårlig er det bare å slette telefonnummeret og dra på fest. Det finnes en svenske for alle!


Hvis du allerede har en huket inn en svenske, eller en annen nasjonalitet, ta en titt på disse romantiske tipsene for en helg i Stockholm. Kanskje er det ikke så stor forskjell på å date en svenske og en nordmann, eller hva synes du?