På kaia, med fjell og hav som bakgrunn, står Clarion Hotel The Edge – Tromsøs stolte hverdagsstue. Gjester har smilt i lobbyen i halvannet år nå. Dette er en historie fra den store dagen i 2014.

Det er søndag formiddag i Tromsø. En kald og fuktig vind feier innover kaia. Over sjøen ligger en vegg av tåke, og et stykke fra land kommer en liten fiskebåt til syne. Den røde og brune båten fortøyes like grasiøst som en vel gjennomført lukeparkering, og kapteinen setter kurs mot Narvesen-kiosken på hjørnet. Han forteller at han fisker etter marulk og piggvar. Og torsk, sier han og peker ned i det blå havet. Et øyeblikk senere har han styrt den fine båten sin ut i tåka igjen.


Den som venter på noe godt


Clarion Hotel The Edge står på den gamle eiendommen til Tromsøs tidligere margarinfabrikk, Pellerin. De siste ukene har det vært aktivitet på hotellet døgnet rundt. Alt for å få det ferdig til de rundt 60 gjestene som har bestilt rom til hotellets første natt. Dessuten er hotellets restaurant nesten fullbooket, og både bar og lobby skal fylles av tromsøværinger som har ventet lenge på at byens nye hotell skal åpne.


– Ja visst er det fint! Jo da, vi har bestilt bord til åpningen. Jeg er virkelig stolt over at vi har fått et hotell som dette i Tromsø. Jeg går forbi her to ganger om dagen, så jeg fulgt arbeidet på nært hold, sier en forbipasserende eldre kvinne.


Vi beundrer hotellet noen sekunder sammen før hun tusler videre. I løpet av besøket mitt i byen møter jeg mange som føler det samme som henne. De peker og smiler.


Et syn for såre øyne


Inne på hotellet ønsker hotelldirektøren, Øyvind Alapnes, velkommen. Han geleider fotografen og meg opp i 12. etasje, og til vinduspartiet som den eldre damen nede på kaia pekte på.


– Dette er presidentsuiten vår, forteller Øyvind, mens han viser oss inn i den trekantformete selskapsdelen av suiten.


BO_TheEdge_E8A283215majFoto: Bobo Olsson


Vi rekker knapt å komme oss inn før noe merkelig skjer. Foran oss, utenfor suitens store vindusparti, dukker et solglitrende fantasilandskap opp fra tåken, og vi er plutselig omgitt av høye fjell, lave fjell, spisse fjell og myke fjell. Og hav. Det er hav og fjell så langt øyet kan se. Et mektig syn, et skuespill som i øyeblikket stjeler all oppmerksomhet fra den smakfullt og diskret innredede suiten. Vi gnir nesten nesene mot de store vinduene for å få hele utsikten inn i øynene, men det går ikke, det er altfor mye å se.


BO_TheEdge_E8A280415majFoto: Bobo Olsson


Når kun det beste er godt nok


De har bestemt seg, Øyvind og personalet hans: De skal skape byens mest populære restaurant, flotteste nattklubb og beste bar. Kjøkkenet er den avdelingen som ble først ferdig på hotellet. Her er personalets mantra ”fun dining”, og restauranten sitt konsept er lokal forankring i menyen. På kjøkkenet diskes det opp med retter laget av råvarer som er hentet fra hav, gård og fjell i nærheten. Hva sier du til perfekt friterte klippfisk med majones og brønnkarse? Kanskje det er det som er smaken av Tromsø.


BO_TheEdge_E8A259615majFoto: Bobo Olsson


I restaurantdelen er det åpent kjøkken, og her kan gjestene følge med når maten lages. Vi står i annen etasje og ser utover lobbyen. De røde Finn Juhl-gruppene er kommet på plass i hjørnet rett under oss. Baren er snart klar til å åpne dørene. Bartenderen står på tå.


BO_TheEdge_E8A295715majFoto: Bobo Olsson


I lobbyen sitrer en stolt hotelldirektør.

– Jeg vil at hele lobbyen skal oppleves som en klubb på visse kvelder, at konseptet Clarion Living Room skal merkes over hele lobbyen, forteller Øyvind.


Taket i lobbyen glitrer, og det aller meste av innredningen er kommet på plass. Det er sent, men lyset utenfor vil ikke slippe taket, og om ikke lenge vil midnattssolen ha et fast grep om Tromsø.


Midnattssol på sitt aller beste – bestill sommerferien nå 


BO_TheEdge_E8A261315majFoto: Bobo Olsson


Siste samling: Et møte for arbeidsfolkene blir plutselig annonsert. Det blir stille i lobbyen en stund. Og kanskje er det siste gangen på denne tiden av døgnet at det kommer til å være stille her. Clarion Hotel The Edge er klar til å bli Tromsøs nye møtested, byens nye hverdagsstue.


Clarion Hotel The Edge • 12 etasjer.

 • 290 rom og suiter.

 • 10 møterom, et av disse helt øverst i hotellet.

 • 1 kongressenter på 1000 m2.

 • 1 konferansesal med kapasitet for inntil 1 000 deltagere.
  Under en konsert er kapasiteten 1500 deltagere.

 • The Social Bar & Bistro, bar, kaffelounge og Clarion Living Room.

 • Hotellet er i miljøklasse 1.

 • Arkitekt er Niels Torp Arkitekter, Oslo.

 • Inredningsarkitekt er Schmidt Hammer Lassen, København.


Tips: Restauranter i Tromsø • **Rå Sushibar
  **Byens beste sushi med råferske lokale råvarer.
  Hvor: Skippergata 16


 • **Fiskekompaniet
  **Kongekrabbe finnes på menyen, men det aller beste kjøpet er «Dagens fangst».
  Hvor: Killengrens Gate


 • **Vertshuset Skarven
  **Tradisjonsrik restaurant med klassisk nordnorsk sjømat, som har vært og fremdeles er populær blant ishavsfarere.
  Hvor: Strandtorget 1Tips: Barer i Tromsø • **Bastard Bar
  **En av byens minste barer, med egen rockescene. Åpen jamsession for alle på tirsdager.
  Hvor: Strandgata 22


 • **Solid
  **Speakeasy bar med fullskala tilbud av det lokale ølet Mac. En av byens mest populære barer.
  Hvor: Storgata 73


 • **Jernbanestasjon
  **Baren for de fotballfrelste. Her har publikum ennå ikke glemt miraklet i Tromsø 1997: Da Tromsø IL slo Chelsea 3-2 i Cupvinner-cupen.
  Hvor: Strandgata 33Andre Tromsø-tips • **Ølhallen
  **Tromsøs eldste pub, men også salgssted for Mack-bryggeriets samtlige ølsorter.
  Hvor: Storgata 4


 • **Fjellheisen
  **Kabelbanen tar deg 421 meter over havet på fire minutter. På klare dager er utsikten ubetalelig. På andre dager anbefales restauranten Fjellstua.


 • **M/S Polstjerna
  **Ishavsskuta M/S Polstjerna ble bygd i 1949. Den ble brukt til selfangst i mange år, men er kjent fra en rekke ekspedisjoner i Arktis. I dag er den kulturminnesmerke i et eget glasshus like ved Norwegian Polar Institute.
  Hvor: Hjalmar Johansens gate 12


 • **Norwegian Polar Institute
  **Her driver 350 forskere forskning om Arktis og polarområdene. Se instituttets tankevekkende filmer om hvordan det står til med Nordpolen vår. Se fisk og sel som lever i havet utenfor Tromsø, på nært hold.Strawberry_Tromsø_Map_Fullsize