Du vet selvfølgelig at Malmö er Sveriges tredje største by, og at Möllevången eller Möllan som det også kalles er en populær bydel hvor du kan få kjøpt Sveriges beste falafel. Nedenfor har vi samlet noen flere fakta om Malmö som du kan briljere med om denne flotte byen dukker opp som samtaleemne.

Turning Torso, Västra hamnen
Turning Torso, Västra hamnen

Gamla Väster


1. Innbyggere


I Sveriges tredje største by bor det over 162 100 menn og 166 300 kvinner. Vil du raskt vite totalen må du bruke hodet, eller hente kalkulatoren. Gjennomsnittsalderen for malmøboerne er 36 år og 70% av alla husholdninger består av en eller to personer.


2. Historie


I år 1275 ble Malmö for første gang omtalt som by. Men det var ikke før i 1658 at den danske byen ble svensk. (Ikke rart deler av den grøtaktige dialekten fortsatt er igjen hos malmøboerne)


3. Malmös mest kjente bydeler


Lilla torgRibersborg


Gamlebyen i Malmö sier deg kanskje ikke så mye. Men det gjør kanskje, Lilla torg, Stortorget, Drottningtorget og Gustav Adolfs torg? Her finner du alt fra koselige barer til finere restauranter og alle stedene ligger midt i Malmö sentrum.

Västra Hamnen er Malmös yngste bydel som de siste tiår har gått fra å være et grått industriområde til å bli ett av Malmös mest ettertraktede boområder. Västra Hamnen vokser raskt og da tenker vi ikke bare på Turning Torso.

Hyllie og Limhamn er to veletablerte bydeler i vestre Malmö. Limhamn med sine koselige boområder og Hyllie med sine nye og spennende handels- og byggeprosjekter. For eksempel kjøpesenteret Emporia.

Rosengård er en annen kjent bydel i Malmö, mye takket være Zlatan Ibrahimovic. Her spilte han sine aller første kamper og scoret sine første mål. Til ære for Zlatan har de bygget fotballbanen ”Zlatan court” i hans gamle bakgård.


4. Kjente Malmöiter


Anita Ekberg


Zlatan Ibrahimović


Lukas Moodysson


Sven Melander


Malmö har ikke bare fostret fotballproffer men også dyktige låtskrivere, artister, forfattere, designere og skuespillere. Med Jan Malmsjö, Björn Ranelid og Carolina Gynning i spissen.


Av: Ebba Zäther, Caroline Aflalo og Mari Sandersen