I Gøteborg finner du Skandinavias største vitenskapssenter - Universeum - den perfekte starten på en dag full av nerding. Vi har utformet en 48-timersguide over hva du kan finne på i Gøteborg, om du vil berike din indre nerd!

Sentrale Gøteborg og Feskekôrka.
Sentrale Gøteborg og Feskekôrka.

Velkommen til Gøteborg, den nest største byen i Sverige - og ikke minst en by som utstråler innovasjon! Hvorfor ikke begi deg ut på en komplett nerdetur ved å utforske all vitenskap og teknologisk innovasjon byen har å by på!


For vitenskapsnerden:


Universeum og Teknoteket


Begynn turen i hjertet av Gøteborg og besøk Universeum - Skandinavias største vitensenter med sju etasjer og 8000 kvadratmeter med vitenskap. Her finner du også Teknoteket, hvor du kan prøve deg på mye morsomt innen teknikkverdenen. Teknoteket består rett og slett av et verksted hvor du kan både leke, bygge og skape helt på egenhånd.


Er du ikke så gira på teknologi? Helt ok, da kan du heller besøke regnskogen eller akvariene med sitt rike, ville og eksotiske dyreliv. Her finner du alt fra aper og kaimaner til fargerike, giftige frosker! Universum har et av verdens største vannsirkulasjonssystemer med vanntanker som inneholder til sammen tre millioner liter vann! Og trenger vi i det hele tatt nevne at du også finner haier her? For det har du vel allerede skjønt, eller?


Akvariehallen_Herman Besøk Akvariehallen på Universeum.


For arkitektnerden:


Röda Sten Konstgalleri, Majorna och Feskekôrka


For arkitekturnerden finnes det mange interessante bygninger å titte nærmere på. Röda Sten Konsthall er en av dem. Det er et gammelt "pannhus" som har blitt forvandlet til et kunstgalleri - perfekt om du vil utforske din kreative side. Her finnes det dessuten flere aktiviteter for barna. Om du ikke vil nyte kunsten inne i kunstgalleriet, kan du skue utover de vakre omgivelsene utenfor. Bygget ligger rett nedenfor brofestet på en av Gøteborgs største broer, Älvsborgsbron.


Nær Röda sten finner du Majorna, en bydel som er kjent for sin spesielle byggestil. Dette er et utpreget gammelt arbeiderområde fullt av "landshövdingehus" som gir området sitt særpreg og som er unikt for Gøteborg. Hvordan du kjenner igjen bygningene? De er som regel tre etasjer høye, grunnmuren består av stein mens andre og tredje etasje er bygget i tre. Husene er bygget på denne måten fordi man ville ungå at det brant helt ned om det skulle begynne å brenne.


Om du skulle føle for noe sunt og godt å spise mens du ser på vakker arkitektur, bør du fortsette til Feskekôrka, en spesiell "fiskekirke" som blant annet inneholder et stort fiskemarked og to fiskerestauranter. "Kirken" fikk navnet sitt på grunn av likhetene med den gotiske byggestilen. Feskekôrka ble åpnet allerede i 1874 og har helt siden da vært en klassiker, både blant turister og Gøteborgs innbyggere.


For militærnerden:


Skansen Kronan


Om du er interessert i militærhistorie, vil du ikke gå glipp av et besøk på Skansen Kronan. Dette gamle forsvarsanlegget finner du midt i den fine bydelen Haga. Skansen Kronan ble opprettet i 1698 og var utrustet med 23 kanoner. Kanonene ble imidlertid aldri brukt i kamp, og anlegget ble tatt ut av drift i 1806. Siden den gang har anlegget blitt brukt til en rekke ulike formål, som fengsel, nødboliger og militært museum. I dag er Skansen Kronan privateid og anlegget blir brukt som konferanse- og festlokale.


For musikknerden:


Göteborgsoperan


Göteborgsoperan. Foto: Ingmar Jernberg


Hvis du vil kombinere nerdingen med herlig musikk, må du dra til Göteborgsoperan. Bygget ble ferdigstilt i 1994 og er påfallende vakkert - inspirert av operaverdenen og omgivelsene rundt. Arkitekten Jan Izikowitz kommer fra Gøteborg og ifølge nettsiden kan man også se “siluetter av fartygsskrov, vindfyllda segel, broar och hamnkranar” i byggets arkitektur.


For ølnerden:


Ölstugan, 3 små rum, Ölrepubliken


Avslutt ditt nerdete eventyr med å oppsøke de lokale ølfavorittene.


Gøteborgere elsker mikrobryggeriene sine, og det finnes noen skikkelig bra barer som har spesialisert seg på dette. Ölstugan har tre barer i byen og en fjerde på gang. Ølmenyen endres i takt med tilbudene fra bryggeriene. Det betyr at du mest sannsynlig får noe spennende og lokalt i glasset når du besøker dette stedet.


3 Små Rum tilbyr, om mulig, en enda mer nerdete opplevelse. Her serveres ingen av de store kommersielle ølmerkene - de har kun fokusert på skikkelig spennende ølsorter, gjerne fra lokale bryggerier. Her kan du oppleve avslappende stemning med nydelig jazzmusikk som strømmer ut av høyttalerne - vi snakker altså fravær av TV-apparater med høyt volum som forstyrrer samtaler og hyggelig sosialt samvær over noen smakfulle øl.


Sist men ikke minst har vi Ölrepubliken, en ølfanatikers paradis. Her tar de øl på største alvor. Lokale favoritter blandes med importerte klassikere. Har du flaks, kan du oppleve en av deres åpne ølsmakinger mens du er der! Om du ikke vil ta sjansen på å gå glipp av dette, kan du naturligvis booke time for ølsmaking når det måtte passe for deg.


Om du vil ta den ultimate Geek touren, har vi samlet alle severdighetene og stoppene i dette kartet:Når du har nerdet ferdig, kan du spise, hvile deg og gjerne overnatte på noen av våre hotell i Gøteborg!