Medlemskap

Dette må du oppleve i Helsinki: – Finnene er helt karaokegærne

Du visste det kanskje ikke, men finner elsker å synge – høyt. – Jeg visste ikke at finner var så karaokegærne, sier norske Espen og ler.

Karaoke Bar Restroom – et tidligere toalett

Espen og vennegjengen fra Oslo har tatt turen til Helsinki for en langhelg, og der noen foretrekker å utforske en ny by med løpesko på beina, har gutta fra Norge en annen tilnærming. De har laget en pub-til-pub-runde, og har lagt inn en obligatorisk opplevelse når man først er i Finland: Karaokebar.


Valget har falt på den legendariske karaokebaren Karaoke Bar Restroom. Den lille baren ligger ved enden av Tehtaanpuisto-parken, ti minutters gange fra gågaten og Esplanadparken. Bygget var opprinnelig et offentlig toalett som ble oppført i forbindelse med de olympiske leker som ble avholdt i Helsinki i 1952.


Til tross for at det er strålende maivær ute, er det dunkel belysning inne i lokalet. Her er det tungt og mørkt inventar i tre som styrer estetikken, og på veggene henger det bilder, malerier og minner fra en svunnen tid. Rundt om i baren henger det TV-skjermer, hvor sangtekster kommer på løpende bånd. Man velger sanger via en nettside på mobilen, og mikrofonen henter du i baren når ditt navn blir ropt opp og det er din tur til å være stjerne i noen få minutter.

 • – Ingen karaoke er som finsk karaoke

  Idet vennegjengen fra Norge ankommer Karaoke Bar Restroom en fredag kveld, er det relativt stille i den lille baren.

 • En håndfull finner sitter i hjørnet og varter opp med noen, for de norske karene, ukjente finske svisker.

 • Den norske kompisgjengen er godt vant med å synge karaoke fra hjembyen Oslo, men finsk karaoke er helt andre boller.

 • Her går det mest i finskspråklige sanger. Til tross for en språkbarriere, er det god stemning.

 • – La oss bare si det er ingen karaoke som finsk karaoke, ler Alex.

Karaokebarer i Helsinki du bare må besøke

Karaokekulturen står sterkt i Finland, og over hele Helsinki finner du små og store karaokebarer. Mange av nattklubbene i byen har også egne karaokeavdelinger forbeholdt aktiviteten. Ofte er det mer intens stemning her enn på dansegulvet.


Sangstemme er overvurdert, så her er det bare kaste seg uti det.


Nevnte Karaoke Bar Restrom, Swengi Karaoke Nightclub og Karaokebar Erottaja er bare minutters gange fra flere av hotellene til Strawberry, som Klaus K Hotel, Hotel St. George eller Hotel Lilla Roberts. Bor du på et av disse, er du i tillegg nær alt av restauranter, butikker og attraksjoner.

 • Alle kan synge karaoke

  Tilbake på Karaoke Bar Restroom er den norske vennegjengen raskt fremme med telefonen og legger til sitt eget glansnummer i sangkøen: Tom Jones’ udødelige klassiker, «Delilah».

 • For dem som er spesielt interessert, er det fullt mulig å synge den i en finsk versjon, da signert Tapani Kansa.

 • – Finnene gjør dårlige låtvalg, så det er bra det kommer noen nordmenn og spriter opp kvelden deres. De skal ha for at de lager god stemning, men de kan jo ikke synge, humrer Espen til Strawberry.

 • – Det kan jo teknisk sett ikke vi heller, skyter Alex inn.

 • Sangvalget er heldigvis en hit, og nordmennene får anerkjennende nikk og en skål fra den finske gjengen i hjørnet. Selv Tord, som innrømmer at han ikke er så glad i karaoke, fikk smaken på den finske kulturbiten.

 • – Dette er absolutt noe alle burde oppleve om man drar til Helsinki. Det er tydelig at det er en stor del av utelivskulturen her, sier Tord.

Nyeste innlegg