Hvis du ivrer etter å komme deg ut av kontoret og oppleve Norge, er Kystriksveien (FV17) utvilsomt en av de vakreste rutene gjennom landet. Det er virkelig verdt å bruke noen dager på de snaut 650 kilometerne langs det vakre kystlandskapet fra Steinkjer til Bodø. Her er noen av de beste stoppestedene underveis.

Kystriksveien
Du kommer garantert ikke til å bli skuffet over denne bilferien, det lover vi. Her er noen av de beste stoppestedene underveis.

Kjørerute

Startsted: Steinkjer

Steinkjer har en rik historie, og er startstedet for Kystriksveien hvis du starter i den sydlige enden. Vi anbefaler å ta en rolig kveld i byen før du starter på den lange og flotte kjøreturen nordover. For eksempel kan du slappe av på Quality Hotel Grand, Steinkjer.

Byen ble i år 1900 hardt rammet av en brann, noe som gjorde at store deler måtte bygges opp igjen. Men under andre verdenskrig ble den nordtrønderske byen igjen ødelagt, denne gangen av bomber. Ta gjerne turen innom Steinkjer kirke, som har et moderne særpreg med blant annet et frittstående klokketårn. Kirken har også noen særdeles flotte glassmalerier skapt av kunstneren Jakob Weidermann.

Steinkjer ligger like sør for Skjækra, Norges geografiske midtpunkt hvor det fjellrike landskapet byr på en flott utsikt, fantastisk fiske, og mange turstier.

Strekning: Steinkjer – Namsos

Kjøretid: 1t og 11 min
Distanse: 74.3 km
 Google Map

Namsos ble grunnlagt i 1845, men til tross for sin relativt unge alder, har byen flere ganger blitt ødelagt. To ganger har branner forårsaket enorme ødeleggelser, mens under andre verdenskrig ble stedet et offer for bomber.

Ettersom Namsos ligger tett ved store skogområder har dette vært et velegnet sted for sagbruk i lang tid. Men i dag er det kun ett igjen, Moelven Van Severen, i tillegg til ett museum, Spillum Dampsag & Høvleri. Dette er det eneste museet i Norge som er dedikert dampdrevne sagbruk. En annen av Namsos sine største attraksjoner er fjelltoppen Klompen, med en vakker utsikt over byen.

Strekning: Namsos – Høylandet

Kjøretid: 53 min
Distanse: 50.9 km
 Google Map

Høylandet er en kommune med masse flotte naturopplevelser. Blant annet ligger Grongstadfossen her, en nydelig foss med et fall på rundt 75 meter. I tillegg er det over 200 innsjøer og elver i nærheten, og området er kjent for svært gode muligheter for laksefiske. Har du med deg sykkel, så er Høylandet også godt egnet for en sykkeltur med sine mange stier.

Strekning: Høylandet –  Rørvik

Kjøretid: 1t og 35 min
Distanse: 109 km
 Google Map

Når du kjører videre fra Høylandet anbefales det at du tar turen innom den lille kystbyen Rørvik. Her finner du blant annet det kjente kystmuseet Rørvik, et av Kyst-Norges mest spektakulære landemerker. Her kan du fordype deg i 10 000 års interessant historie. Sørg for at du tilbringer nok tid i Rørvik da det finnes gode muligheter for øyhopping blant de over 6 000 øyene i nærheten.

Strekning: Rørvik – Brønnøysund

Kjøretid: 2t og 47 min
Distanse: 141 km
 Google Map

I Brønnøysund finnes det mange morsomme aktiviteter du kan gjøre. Ta for eksempel turen til Torghatten, det velkjente fjellet med det store hullet tvers igjennom. Hullet er 20 meter bredt, 35 meter høyt og 160 meter langt. Er du interessert i akvakultur eller fiskeoppdrett kan du ta turen til Norsk Havbrukssenter. Her får du se hvordan prosessen med fiskeoppdrett foregår på nært hold.

Nasjonalparken Lomsdal-Visten som ligger et lite stykke øst for Brønnøysund er også vel verdt et besøk. Dette er et område med mye urørt natur og med flotte fiskemuligheter og turstier.

Strekning: Brønnøysund – Vega

Kjøretid: 1t og 24 min
Distanse: 38.2 km
 Google Map

Dette er en annen kystperle du bør oppleve, noe du for eksempel kan gjøre på sykkelsetet. Vega er nemlig et velegnet område for sykkelturer, med gode flate veier. Trives du best på sjøen, finnes det også muligheter for å leie kajakk. Vil du ha en litt annerledes museumsopplevelse, kan du besøke Vega verdensarvsenter, der du kan se, høre, smake og lukte verdensarven.

Strekning: Herøy – Bodø

Kjøretid: 6t og 14 min
Distanse: 354 km
 Google Map

Bodø er siste stoppested og den nordligste byen langs Kystriksvegen. Denne strekningen er også den lengste etappen, så du kan nok gjøre lurt i å bruke et par dager. Du kan for eksempel svinge innom Mo i Rana og overnatte hvis de snaut 350 kilometerne blir i det lengste laget for én dag.

Når du kommer frem til Bodø vil du kunne se et rikt dyre- og fugleliv. Byen har faktisk den største bestanden av havørn i verden. Foruten fuglekikking kan du besøke Norsk Luftfartsmuseum – et populært sted både for voksne og barn. Og så må du ikke glemme av Saltstraumen, et unikt sund med verdens sterkeste tidevannsstrømmer.

Sjekk gjerne ut Clarion Collection Hotel Grand Bodø for et sted å bo, her vil du være nær både gode shoppingmuligheter og marinaen.

Dette er bare noen av de stedene hvor du kan stoppe. Du kan selvfølgelig ta så mange stopp og avstikkere du ønsker underveis, slik at turen blir akkurat som du vil den skal være. God tur!