Medlemskap

Lei din egen badstue: Verdens fineste vinterdag i Oslofjorden

– Er du klar? Det er jo helt sjukt kaldt i dag, sier Fredrik og ler. Kollegaene møtes på Amerikalinjen et steinkast fra Oslofjorden der frostrøyken stiger til værs. Hele gjengen og er klare for den store trenden: Sauna og vinterbad.

A ladder covered in ice in the Oslofjord.
 • Det er en av de aller kaldeste dagene hittil i år.

 • Gradestokken viser elleve minusgrader. Klokka nærmer seg 08:00 og folk rusher til jobb i hovedstaden. Utenfor høres lyden av piggdekk fra sykler og hvining fra trikkens bremser i sprengkulda.

 • Inne i resepsjonen på hotellet Amerikalinjen er praten energisk og spent. En har med seg badesokker og blir dermed tatt for «juks». Rutinert kan det også kalles, for hun bader året rundt, uansett temperatur.

 • – Først oppleves det litt som angst, sier Katie og snakker om det brå øyeblikket når man slukes av det iskalde sjøvannet:

 • – Men så opplever jeg en skikkelig ro i kroppen. I det øyeblikket når du kontrollerer tankene, puster rolig og dypt - da føler du deg klar til å erobre verden.

Bad i Oslofjorden med utsikt

Med tykke, hvite badekåper under armen rusler de seks kollegaene mot Langkaia. Bare noen meter unna det ærverdige og historiske Amerikalinjen ligger nemlig Oslofjorden og Oslos mange flytende badstuer. Stadig flere har de siste årene kastet seg på trenden med å bade året rundt, og badstuer har dukket opp i alle Norges kystbyer.


Langs havnepromenaden i Oslo ligger noen av de mest populære. Her møter folk opp for drop in til morgenbad før jobb, tar en dukkert i jobbpausen, eller booker privat badstue. Gjerne med utsikt til de praktfulle nasjonalsymbolene Den norske Opera & Ballett og Munchmuseet.


– Jeg bader hver eneste mandag morgen. Med hverdagsstresset med to barn, så føles det som om jeg nullstiller hjernen, sier Sverre - før han legger til med et smil:


– Også er det litt for å pine meg selv.

Hvorfor er isbading trendy?

Ja, for hvorfor har egentlig denne badetrenden eksplodert? For det kan oppleves som selvpining å utsette seg for iskaldt vann og enda kaldere luft.


Teoriene er mange: Noen hevder at det å bade i kaldt vann styrker immunforsvaret, andre mener det er bra for vår psykiske helse. Mange gjør det for å få et kick.


En finsk studie fulgte en gruppe svømmere som vinterbadet over en periode på fire måneder. Og sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke badet. Resultatet viste at vinterbaderne både hadde mer energi, opplevde bedre humør og også styrket hukommelse. De finske forskerne får støtte av Sverre.


– Jeg mener bestemt at det er bra for kroppen. Har hørt at det skal være bra for nervene blant annet, men det vet jeg ikke om stemmer. Men for min del så har jeg slitt med et vondt kne, og etter at jeg begynte å isbade fast så har jeg ingen smerter, sier han.

 • Vintersolen viser seg såvidt fram i horisonten over Østmarka. Den varmer lite på denne tiden av året, men skaper en magisk ramme her ved fjorden.

 • Vel framme ved badstuen får gruppen en kjapp innføring i hvordan ting fungerer av en såkalt badstuemester.

 • Badstuen er vedfyrt, det er eget omkledningsrom, samt et musikkanlegg. Det er også fullt mulig å ta med seg medbrakt drikke av alle slag - om det skulle friste i den varme badstuen.

 • Katie er aller først uti. Så kommer tre kolleger hoppende, og to til ned badetrappen.

 • Det er mye latter, litt sjokk og fokus på rolig pust. Badetemperaturen i Oslofjorden er 3,1 grader denne morgenen.

 • – Pust, sier Katie og ser på Guro som har småpanikk. Hun må kjapt inn i varmen igjen.

 • Badegjengen er nemlig delt. Halve gruppen pendler lynraskt mellom badstua og det kalde vannet, mens de mest hardbarkede og rutinerte ligger rolig i vannet. De prater, puster jevnt og nyter utsikten. Solen er nemlig på vei opp.

Fire sjønære hoteller

Strawberry merker en økning av besøkende som ønsker nettopp opplevelser når de gjester Oslo. Og spesielt aktiviteter som er aktuelle året rundt, og som skiller seg litt ut. Og da er mulighetene rundt Oslofjorden mange, som padling av kajakk ogSUP-brett, eller bading fra både brygger eller bystrendene.


De seks kollegaene valgte Amerikalinjen, fordi hotellet ligger sentralt til. Det er kort vei til flytoget, offentlig transport, restauranter, shopping og uteliv, og det pulserende livet i den nye bydelen Bjørvika, stappfull av kunst, kultur og byliv. Og selvsagt kort vei til de populære saunaene.


Hotellet er også kjent for sin utmerkede frokost i Atlas Brasserie, og jazzklubben «Gustav» som ligger i kjelleren. Her får du New York-stemning og pulserende atmosfære. Amerikalinjen kan også skryte av å huse Oslos beste cocktailbar - Pier 42. Her jobber også Adrian Michalcik, som i 2022 ble kåret til verdens beste bartender i konkurransen Diageo World Class Global Bartender of the Year.


Et annet alternativ er Clarion Hotel® Oslo. Da bor du så å si vegg i vegg med selveste Munchmuseet. Du finner til og med et eget galleri, Sketch, og også et vaskete munchmaleri i resepsjonen på dette hotellet. Og er det bading som er fokuset også her, så er det gåavstand til «Sukkerbiten» som har flere store badstuer, med plass til alt fra åtte til 25 personer. Her kan du også melde deg på badstueritualer. Da brukes det urter, duft i dampen fra ovnen, og noen ritualer har elementer av meditasjon.


Hvis vi beveger oss helt til andre siden av byen, men også med fokus på fjord og kultur, så finner du The Thief. Du har gåavstand fra togstasjonen på Nationaltheatret. Her bor du nærme Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museet. Hotellet har egen spa og ligger så å si på vannet. Her har du og kollegaene dine tilgang til en meget god restaurant, og en fantastisk takterrasse. Og selvsagt, også her ligger det badstuer klare og venter på deg.

 • Tilbake til Langkaia kan Katie vise til hele syv minutter sammenhengende i vannet.

 • Hun har øvd seg på pusteteknikk slik at hun klarer å holde roen i kulden lenger.

 • Uansett hvor lenge kollegaene er i vannet, er opplevelsen like euforisk:

 • – Der kommer sola. Se, da. Så nydelig og forfriskende, vi kunne ikke hatt en bedre desembermorgen.

Man jumping into the water from the sauna in Oslo.
 • Fire gode tips for den som aldri har prøvd isbading før:

  Ikke bad alene. Ta alltid med en venn eller kollega. Du vet ikke hvordan reaksjonen din blir, det er tryggere å være flere, og ikke minst mye hyggeligere.

 • Ikke tvil. Skift gjerne på forhånd hjemme, kle av deg på brygga og gå rett ut i vannet.

 • Fokuser på å puste rolig, noe som vil gjøre at du føler deg varmere og mer avslappet. Du kan sjekke ut nederlandske Wim Hof på YouTube for pusteteknikk, han blir kalt «ismannen» og er guruen innen vinterbading.

 • Ta med tøfler, eller noe å stå på når du kommer opp av vannet. Og kle på deg varme ullklær.

 • Godt vinterbad!

Kanskje du også liker