Noen timer på Vox Hotel får deg til å finne roen og lar tankene vandre i vei til hotellopplevelser i betydelig større byer enn Jönköping.

Bad med utsikt over Vättern på Vox Hotel i Jönköping.
Nyt utsikten over Vättern mens du tar deg et bad på hotelrommet. Foto: Bobo Olsson

Tekst: Per Olsson.


Det er søndag. Jönköping har helg. Her og der ser man folk ute på en forfriskende joggetur, andre er på vei til kinoen. Regnet har gjort sitt for å holde byens innbyggere hjemme. Når vi svinger ut på veien som går parallelt med Vätterns søndre strandlinje tar sola over og skyter ut en enorm regnbue. Det myke ettermiddagslyset varmer opp gatens fasader og gjør sjøvannet grønnskimrende. I enden av gata peiler GPSen oss inn i en bakgate, så til venstre igjen. Vi har ankommet vår destinasjon, Vox Hotel.


Room-deluxe-Vox-HotelDeluxerom på Vox Hotel. Foto: Bobo Olsson.


Hotellet ble åpnet i 2014 av den daværende eieren og gründeren, Anne Sandstjärna. I januar 2017 kjøpte Petter A. Stordalen opp hotellet. Det ble da en del av Nordic Hotels & Resorts, samme kjede som The Thief i Oslo og At Six, Hobo og Yasuragi i Stockholm.


Glassdørene ønsker oss velkommen når de lydløst glir opp. En enda varmere velkomst venter oss fra Johanna innenfor. Etter en rask innsjekk, i en resepsjon som heller ligner en hovmesterpult, inviterer Johanna oss med inn til baren. Det var her resepsjonen pleide å stå tidligere.


"Baren ble bra, den tiltrekker seg både gjester og lokale jönköpingsbeboere. Resepsjonen vår føles moderne, med self check-in", konstaterer Johanna.


Bar-Vox-HotelEn god drink, et glass vin eller en kald øl? Du bestemmer! Foto: Bobo Olsson.


Vi ser oss rundt i lobbyen, hvor den ene siden er en matsal med åpent kjøkken, og den andre siden gir godt med behagelige sitteplasser. Lobbyen går i varme farger, rødt og gull. En vellykket kombinasjon signert av interiørdesigner Magnus Månsson, som også har innredet søsterhotellet i Strawberry & Resorts, Avalon Hotel i Gøteborg.


Etter at Johanna har introdusert oss for belgisk ferskenøl, tar vi heisen opp til rommet i sjette etasje. Vox Hotel har lokaler i kjelleren, på entréplan og i sjette etasje. I framtiden håper man å kunne ta over et par flere etasjer i bygningen.


Vel oppe på sjette etasje møter vi sola igjen. I korridoren stråler det myke, varme lyset inn gjennom en glassdør som leder til treningslokalet. Med panoramautsikt over Vättern, og Visingsö i horisonten, står tredemøllene klare til en ny arbeidsuke. Litt lenger ned i korridoren ligger våre rom, med balkong.


Korridor-Vox-HotelDet grafiske mønsteret på veggene er designet av den svenske teppeprodusenten, Bolon. Foto: Bobo Olsson.


I korridoren løper et lakserosa gulvteppe, og veggene er kledd i et grafisk mønster utviklet av den svenske teppeprodusenten, Bolon. En helt feil kombinasjon på papiret, men utrolig vellykket i praksis. I rommet er det også et mønstret steingulv, en fargerik sittegruppe og enda flere panoramavinduer med enda mer av Vättern utenfor. Regnbuen har dratt videre, men nå seiler noen små hvite båter inn i synsfeltet."Mitt første instinkt er å tappe meg et bad, eller kanskje ta en dusj under den store takdusjen..."Johanna i resepsjonen sa at rommene hadde fine baderom. Og ja visst er de fine og store, og kledd i italiensk glassmosaikk fra Bisazza. Mitt første instinkt er å tappe meg et bad, eller kanskje ta en dusj under den store takdusjen... Men da kaster sola sine stråler atter en gang inn i baderommet, og jeg dras mot panoramavinduet igjen. Det blir et kompromiss. En stund i den store myke senga med Vätterns lysspill i blikkfanget istedenfor. Det er en god stund.


Room-deluxe-bed-Vox-HotelPå Vox Hotel er det lett å bli sittende på rommet, med god grunn. Foto: Bobo Olsson.


Når hotellet ble bygget var ikke utfordringen å lykkes i å skape fantastiske rom på toppetasjen, men å finne rom som passet i kjelleren, hvor det ikke finnes vinduer. Løsningen ble Vox Smart: små kompakte, luksuriøse rom med alt man behøver for å sove godt, som en stor seng og herlig bad. Rommene har blitt en suksess, og lokker gjester som ikke ellers pleier å bo på hotell, som yngre gjester eller småbedriftseiere på besøk i byens store messehall, Elmia.


"Disse rommene bookes ofte først av alle. Foruten at de er prisvennlige, så sover du ekstra bra siden du verken plages av lyder eller lys", forteller hotelldirektør, Alina Jernbom.


Restaurant-food-salad-Vox HotelRestauranten serverer utsøkte retter. Foto: Bobo Olsson.


Rommet mitt på sjette etasje er vanskelig å rive seg vekk fra. Men badet får vente litt til, for i matsalen skal vi få servert kjøkkenets vegetarfavoritt: kantareller med poteter. De friterte potetene, sammen med smørstekte og syltede kantareller, luftig brokkolikrem, høvlede brokkolistammer og frisk gressløk, toppet med fritert quinoa, er en skikkelig fulltreffer. Dette er en rett som ikke har noe problem med å opprettholde samme høye nivå som alt annet hotellet hittil har levert. Og jeg har ennå ikke rukket å prøve badekaret. Det er lett å ha det godt på Vox Hotel i Jönköping.
Artikkelen ble publisert for første gang i Nights Magazine #14, 2017.