Medlemskap

“Fra: Meg. Til: Deg som trenger det”: – Varmer i hjerterota og får tårene til å trille

Desember er ikke en gledens tid for alle. Utenfor Clarion Hotel® The Hub deles det ut julegaver til dem som trenger det aller mest. – Dette er et av julens store høydepunkter for mange, sier Siw Indsetviken fra Gateteam Oslo.

 • «God jul til deg mellom 2 - 4 år», står det på den myke pakken som Ingrid (4) legger under det store juletreet i resepsjonen på Clarion Hotel® The Hub.

 • Lille Ingrid har vært med å velge ut gaven, men hun aner ikke – og vil heller aldri få vite hvem som senere skal pakke den ut.

 • «Ensomt juletre» er pyntet med store gullkuler, bamser og glitter, og står godt synlig innenfor dørene til flere av hotellene til Strawberry.

 • Siden 2012 har hotellene samlet inn over 500 000 gaver til alle de som ikke får noen gaver.

 • Også på hotellene Sommerro og Amerikalinjen har gjestene fylt opp med mengder av pakker under juletreet, som snart skal finne sine ukjente mottakere.

Ikke alle har en gave å åpne

Sammen med storesøster, Charlie (9), har Ingrid vært i lekebutikken og kjøpt leker. På forhånd har barna og foreldrene snakket mye om at ikke alle barn gleder seg til jul. At ikke alle har den samme følelsen av spenning rundt julekalender, pepperkakebaking og et pyntet grantre på julaften, og under treet ligger gaver som har stått på ønskelisten.


Ingrid har valgt en hundebamse, men da den skal gis bort, kommer tvilen:


– Jeg liker hunden så godt at nå vil jeg ha den selv, sier fireåringen forsiktig og ser bort på de andre.


– Det synes jeg ikke er greit, fordi det er andre som trenger den mye mer. Fordi når man ikke får noen gaver, så er det fint å få bamsen til jul, insisterer storebror Charlie.


– Slik at de får noe å leke med? undrer 4-åringen. Hun bestemmer seg for at bamsen skal få en ny eier, og spør hvor hun skal legge fra seg gaven.


For de to barna er svaret på hva julen handler om, enkelt, og de ramser opp at jul er god mat, at familien er samlet og det å åpne gaver. Men slik er det ikke for alle.


Siden 2001 har antallet barn som vokser opp i fattigdom, økt årlig. Da var tallet kun 3,3 prosent, mens det i dag har steget til hele 11,7 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Strawberry har i flere år tatt lokalt samfunnsansvar og samlet inn gaver til dem som trenger det mest i nærområdene.


Vil du bidra? Retningslinjene for Ensomt juletre er oppdatert av sikkerhetsmessige grunner fra og med 2023. Gaver leveres i resepsjonen på respektive hotell uten å pakkes inn. Hotellet pakker inn gaven fra deg og sørger for at den kommer helt frem til et juletre på julaften.


Her kan du lese mer om hvordan du kan bidra

 • – Gir mye mening

  – Ingen skal være ensomme i julen. I over ti år har vi tatt ansvar lokalt rundt de ulike hotellene våre, og gitt tilbake til dem som bor i nabolaget.

 • – Vi er helt overveldet over både de frivillige som stiller opp fra hotellet, gjestene som gir gaver og de som leverer ute i organisasjonene og på gaten, sier Marianne Høybakk, assisterende hotelldirektør ved Clarion Hotel® The Hub.

 • Hotellet ligger midt i Oslo sentrum, et steinkast fra Oslo S og Karl Johans travle handlegate. Derfor samarbeider The Hub med Gateteam Oslo.

 • I tillegg til gaver fra «Ensomt juletre» gir hotellet varmmat utenfor dørene to ganger i måneden.

– Det gir ekstremt mye mening når vi selv har stått så nært. Vi ser mangelen og det store behovet der ute, rett utenfor vår egen inngangsdør, sier Marianne.


For Gateteam Oslo betyr hjelpen mye. I elleve år har den frivillige organisasjonen vært ute i hovedstadens gater og delt ut mat, klær, sko, soveposer, sekker og hygieneartikler til byens rusavhengige.


– Det å ha muligheten til å ha «Ensomt juletre» der gavene går til våre venner på gaten, betyr ekstremt mye, sier Siw Indsetviken, daglig leder av Gateteam Oslo.

Hjelper Oslos hjemløse

Siw startet organisasjonen Gateteam Oslo i 2011 etter at hun mistet faren sin til kreft. På det tidspunktet hadde hun en givende jobb, men midt i sorgen følte hun et stort behov for å gjøre enda mer. Etter å ha sett hvor mange som frøs og slet i Oslos gater, pakket hun to kofferter med klær etter sin far. Første gang hun delte ut varme gensere, sko og nybrygget kaffe til hjemløse og narkomane, var hun livredd. Redselen gikk raskt over da hun ble møtt med en enorm takknemlighet. Nå teller gateteamet over ti frivillige og en rekke bidragsytere som hver onsdag deler ut mat og varme klær.


Men i desember er det mer enn kulda som tærer på, det er også følelsen av ensomhet og bekymringer rundt julen. Utenfor Clarion Hotel® The Hub, få dager før julaften, ligger det store poser fulle av gaver innpakket i julepapir.

 • Tårene triller

  Gateteam Oslo har på seg gule vester og nisselue. Det kikkes på dunjakker, deles ut gaver som passer både til barn og voksne, noen kommer for en prat, andre en god klem.

 • Kanskje Ingrid og Charlies pakker allerede er blitt delt ut til noen?

 • – Den siste utdelingen før jul er en av julens høydepunkter. De vet at de alltid får gave denne dagen, og det er stor stas enten det er hjemmestrikk eller noe annet.

 • – Mange barn hadde skrevet koselige brev, noe som varmer i hjerterota og får tårene til å trille, sier Siw.

«Du får en tykk jakke»

«Fra meg til deg som trenger det. Jeg vet ikke hvem du er, men du trenger det, så jeg vil gi deg dette. God jul. (Du får en tykk jakke)», står det på et av kortene Siw leser opp – skrevet med grønn tusj og med barnlige skrivefeil.


Tre dager før julaften kommer kortet i hånden på noen som virkelig trenger det. Utenfor The Hub regner det disse førjulsdagene, og sammen med julehilsenen får denne personen en varm jakke. Samtidig som dette skjer, sitter Ingrid og Charlie rundt kjøkkenbordet hjemme på Ekeberg i Oslo. Under juletreet deres har det fylt seg opp med gaver fra besteforeldre, onkler og venner.


Ingrid har også vært sammen med barnehagen og gitt gaver i Oslo sentrum, så nå forstår hun at ikke alle er like heldige som henne. At det ikke prikker i kroppen på alle, slik hun beskriver følelsen når det nærmer seg julaften. Hun vet og forstår, likevel har hun sett på treet sitt og spurt:


– Tror du den grønne gaven med snor er en sånn hundebamse til meg?

 • FAKTA: Ensomt juletre søker gaver

  Strawberry har siden 2012 samlet inn 500 000 julegaver

 • Gaver kan gis under juletrærne i våre hotellobbyer

 • Doneres til en støtteorganisasjon i nærområdet som hotellet velger

 • Organisasjoner som har fått gaver: Frelsesarmeen, Stiftelsen Sykehusbarn, Røde Kors, Gateteam Oslo, Barnas Stasjon

Les mer

Ensomt juletre søker gaver

Nyeste innlegg