Tusen farger glitrer mellom små barnefingre. Gamle dekk, sigarettpapir og plastrester renses og rulles til vakre, fargerike perler, og det som ved første øyekast ser ut som søppel forvandles til de nydeligste armbånd.

IMG_2834

Hva er alternativet for barna som lever i fattigdom? Det spørsmålet har ikke noen fasit. Skolegang ville vært det åpenbart foretrukne valget, men for mange familier veier ikke incentivet om en bedre fremtid på lang sikt tungt nok. Man trenger et alternativ som bedrer situasjonen her og nå. Det er det heldigvis enkelte lokale organisasjoner, ledet av ildsjeler, som jobber med å levere. De jobber ut ifra en forutsetning om at det meste er bedre enn å bli ofre for slavearbeid.

11

Sébastien Marot er en av ildsjelene. Han er Executive Director i Friends-International, et redningssenter for barn i alle aldre som har havnet på gata eller har vært utsatt for menneskehandel. På Friends-Internationals Education Center får underpriviligerte barn muligheten til å lære seg et yrke.

14

Sébastien forteller at reisende som gir penger til barn på gaten bidrar til å holde dem utenfor utdanning, og bekrefter dermed det vi har fått høre tidligere. Et alternativ er at de kommer til utdanningssenteret og får opplæring i et fag, slik at de kan tjene egne penger til livets opphold.

17

16

Utdanningssenteret har også en butikk hvor de selger smykker og andre ting som produseres av barna. Pengene går til dem som har laget produktet som selges. Slik får de en realistisk tilbærming til arbeidslivet, og lærer viktige lekser om markedsmekanismene. Tilbud og etterspørsel gjelder i aller høyeste grad her også, forklarer Sébastien.

22

Videre forteller han om mange triste barneskjebner. Han har vært personlig involvert i å hente ut barn som er blitt ofre for menneskehandel, og har flere ganger blitt truet på livet på grunn av arbeidet sitt.

24

Men det finnes ikke spor av kynisme eller håpløshet i han. Barna er jo fremtiden.

IMG_2833

Historien fortsetter neste uke.

Hilsen Bjørn Arild