Årets største salgsdag, som gjerne pågår en hel helg og i noen tilfeller hele uken, kommer alltid i slutten av november for å kickstarte julehandelen. Men for å ikke støtte oppunder overforbruk på Black Friday vil vi heller tipse om 7 ting du kan gjøre istedenfor å shoppe nytt og billig - og samtidig bidrar til et bedre og mer bærekraftig samfunn.

Black friday
Tenker du å handle på Black Friday i år? Hva med å gjøre en god handling i stedet?

1. Utfordre deg selv og vennene dine - ingen shopping i det hele tatt på 24 timer


Buy Nothing Day er en internasjonal markering som faller på samme dag, eller dagen etter, Black Friday. Denne dagen er en protest mot forbrukskulturen, og du kan delta simpelthen ved å skippe all form for shopping i 24 timer.


Bruk gjerne hashtaggen #BuyNothingDay på sosiale medier og oppfordre vennene dine til å spre budskapet!


2. Handle ved å gjøre en god handling - støtt veldedighet


Gjør en annen type handling på Black Friday. Støtt de som stadig arbeider for å gjøre årets mange mørke dager litt lysere. Velg den organisasjonen som ligger deg nærmest hjertet.


Visste du at du kan donere Strawberry bonuspoeng til UNICEF og Kreftforeningen? 10.000 poeng gir 300 kr, 20.000 poeng gir 600 kr, og så videre.


Les mer om hvordan du donerer dine bonuspoeng her.


Støtt veldedighet på Black Friday.


3. Om du virkelig må shoppe - kjøp annenhånds eller bytt med hverandre


Vi forstår at shoppingsuget kan melde seg, særlig på en lønningshelg før jul og med alle de festligheter som desember pleier å innebære. Men man trenger ikke å kjøpe nytt for å kjenne på kjøpegleden - velg annenhånds eller bytt med hverandre! Og hvor herlig er det ikke å få gi ny kjærlighet til noe som en gang har vært elsket av noen andre? Det trenger ikke bare være klær og sko. Hva med å bytte stiklinger, innredning eller bøker med hverandre?


Circular Monday (tidligere White Monday) er en dag som faller på mandagen før Black Friday, og oppmuntrer til å velge sirkulære alternativ framfor å kjøpe noe nytt.


4. Gi en gave eller litt av din tid - spre en bølge av generøsitet i verden


Visste du at det finnes en dag (ja, det finnes faktisk en rekke bra dager for å oppfordre til ettertanke rundt Black Friday) som heter Giving Tuesday? Dagen faller på tirsdagen etter Black Friday, og handler om å gi en gave eller donere litt av din egen tid for å bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted. Du kan for eksempel gi bort en frokost til noen som ikke har umiddelbar tilgang på mat, bli blodgiver, starte en innsamling til en god sak, gjøre en innsats med en frivilligorganisasjon eller gi bort noe som du ikke lenger trenger til noen som trenger det mer.


Hvert år setter mange av våre hotell igang Ensomt juletre søker julegaver, som innebærer at de samler inn julegaver, som så gis videre til en støtteorganisasjon i nærområdet som hotellet har valgt ut. Bli med og gi gaver til de som trenger å føle litt ekstra på julemagien. Gi barn en bedre jul - legg igjen en julegave under granen på et hotell nær deg!


Les mer om hvordan du deltar her.


Vi vil spre julemagi til så mange som mulig rundt om i verden.


5. Lei eller lån - istedenfor å kjøpe


Vi snakker ikke bare om bøker på biblioteket eller en tilhenger på flyttedagen. Å leie eller låne ting blir mer og mer vanlig, og utvalget øker for hver dag som går. Det er perfekt for ting som du bare trenger å bruke av og til, og som ellers bare blir liggende og ta opp plass. Det kan blant annet være klær til en spesiell anledning, vesker, møbler, verktøy, speil og sportsutstyr.


Vi lover at både lommeboka og oppbevaringsskapene dine kommer til å takke deg!


6. Gratis kaffe + god samvittighet


Du har vel fått med deg at du som medlem i Strawberry alltid er velkommen inn på våre hotell for en rykende fersk og gratis kopp kaffe (eller te) med påfyll inkludert - hver dag, til og med når du ikke bor hos oss!


På våre hotell kan du alltid nyte en kaffe med god samvittighet. Hver kaffebønne er økologisk og Fairtrade-merket, og sammen med vår kaffeleverandør, Löfbergs Lila, støtter vi et prosjekt i Honduras som fokuserer på å lære kvinnelige bønder å dyrke økologisk kaffe.


Les mer om dine medlemsfordeler her.


Hver kaffebønne vi serverer er økologisk og Fairtrade-merket.


7. Lev mer bærekraftig - selv når du bor på hotell


Det er mulig å kombinere et velfortjent og herlig hotellopphold med en bærekraftig livsstil! Og vi hjelper deg gjerne på veien med noen enkle tips. Du kan for eksempel velge å spise litt grønnere og tenke på å kun fylle opp tallerkenen med det du orker å spise - forsyn deg heller flere ganger fra buffeten. Vær sparsom med laken, håndklær og vann. Velg kollektivt når du reiser eller bruk beina så mye du orker, og gjør det til en ambisjon å kildesortere søppel.


I Strawberry har vi en tradisjon og kultur for å overgå det som forventes av oss - for gjestene, medarbeiderne, samfunnet og miljøet. Vi kaller dette arbeidet for WeCare.


Les mer om vårt bærekraftsarbeid, WeCare.