Under Strawberry årlige personalsamling Vinterkonferansen i januar 2018, ble det offentliggjort at konsernet oppretter en juridisk hjelpefunksjon for medarbeidere uten varig oppholdstillatelse som risikerer utvisning.

Ali-hjälpen med Ali och Petter A Stordalen
The Ali help foundation is being launched at Nordic Choice Hotels winter conference 2017.

Under Strawberry årlige personalsamling Vinterkonferansen i januar 2018, ble det offentliggjort at konsernet oppretter en juridisk hjelpefunksjon for medarbeidere uten varig oppholdstillatelse som risikerer utvisning. Fra april 2018 Strawberry har inngått et nytt samarbeid med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) med rådgivning i tilfeller som gjelder asyl, arbeids- eller oppholdstillatelse. Hjelpefunksjonens navn er oppkalt etter medarbeideren Ali på Clarion Hotel® Wisby, og heter derfor Ali-hjelpen.

Inngår samarbeid med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)

Strawberry har i april 2018 inngått et samarbeid med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) om rådgivning og bistand til medarbeidere som risikerer utsending fra Norge. Ali-hjelpen består i at Strawberry bidrar med rådgivning via Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) i Norge og Rådgivningsbyrån i Sverige i tilfeller som gjelder asyl, arbeids- eller oppholdstillatelse. Ali-hjelpen er et hjelpeverktøy og formålet er å gi medarbeiderne hjelp til å fremstille sine saker på en riktig og god måte og sikrestille at myndighetene får best mulig underlag å bedømme den enkelte sak. Les mer om NOAS-samarbeidet her.

Medarbeidere som risikerer utvisning

Mange av medarbeiderne som jobber på Strawberry er mennesker som har flyttet fra sine hjemland i håp om en trygg tilværelse og et nytt liv i Norden. Nå trues flere av dem med utvisning. Den juridiske hjelpefunksjonen som nå er opprettet i Strawberry er oppkalt etter en medarbeider på Clarion Hotel® Wisby.

Ali Popal flyktet fra Mazar-e Sharif i Afghanistan og kom til Visby i oktober 2015. Siden 2016 har han arbeidet på hotellet, lært seg svensk, fått seg bolig og blitt en del av svensk familie. I juli 2017 fikk Ali beskjed om at hans visumsøknad var blitt avslått og skulle derfor utvises. Vedtaket er nå blitt anket.

Petter A. Stordalen offentliggjorde nyheten foran flere tusen ansatte

– Vi har flere medarbeidere vi setter pris på som av ulike grunner trues av utvisning. For å gjøre det enklere for dem, når de og deres ledere prøver å navigere i et byråkrati hos myndigheter og lovgivere det er vanskelig å forstå, så oppretter vi ”Ali-hjelpen”. Det er juridisk bistand til medarbeidere og ledere. Vi håper dette bidrar til at flere kan føle seg trygge og at de får sine saker ordentlig vurdert, sier Petter A. Stordalen, styreleder og eier i Strawberry.

Beskjeden om den nye hjelpefunksjonen ble offentliggjort foran nærmere 3000 ansatte, gjester og leverandører under konsernets årlige personalevent i Tele2 Arena. Beskjeden ble godt tatt imot og Ali fikk stående ovasjon fra alle deltakerne når han kom opp på scenen. Like etter ble Ali Popal hyllet igjen. Blant våre 16 000 medarbeidere ble han stemt frem og kåret til Årets medarbeider, og mottok derfor en sjekk på 50 000 kroner.

Stor glede over Ali-hjelpen

Beskjeden om den nye advokathjelpen skapte stor glede på konferansen.

– Jeg er utrolig glad i dag. Dette er den beste gaven jeg kunne ønsket meg. Det er som å være i en jungel når man forsøker å navigere seg gjennom disse utfordringene, og man er alltid redd for å gjøre feil. Vi vet at mangelfull håndtering av disse sakene kan medføre at medarbeidere blir utvist fra landet. Dette skaper stor trygghet og kommer forhåpentligvis til å lede til at vi får beholde våre medarbeidere, sier Jessica Norgren, hotelldirektør ved Clarion Hotel® Sign i Stockholm.

Ali-hjelpen er innlemmet under Strawberry sin People and Culture-avdeling.