Jobber du også hjemmefra nå? Vi har snakket med Lotte Nystrup Lund, som gir sine beste tips til hvordan du kan holde møter online.

Lotte Nystrup Lund
Foto: Angelina Owino

I Norden blir det tatt flere og flere forholdsregler for å forhindre spredning av Covid-19 – og en av dem er at flere og flere jobber hjemmefra. Men hvordan fungerer det egentlig? Og blir et digitalt møte like effektivt og bra som et fysisk møte?


Vi har snakket med Lotte Nystrup Lund som driver selskapet Futurista i København om hvordan dette påvirker oss og hennes beste tips for digitale møter. Med en grad i kulturell og sosial analyse og idéhistorie, coacher hun daglig selskaper og ledere i endringsledelse, bærekraftig lederskap og hvordan skape bærekraftige resultater.


Lottes 5 beste tips for online-møter!  1. Vær menneskelig, selv om rommet er digitalt. Du kan småprate i begynnelsen av et digitalt møte og kanskje er det behov for litt ekstra i disse tider.

  2. Bruk chatfunksjonen hvis dere er mange. Det kan lett bli forvirring hvis alle skal snakke samtidig, det er nærmest umulig. Utpek en deltaker til å være hovedtaler, men la de andre deltakerne komme med innspill i chatten.

  3. Forbered deg til møtet. Mange mennesker i disse dager føler at det tar en stund før alle har logget seg på og er klare med kamera, lys, lyd osv. Sørg for at alt dette fungerer noen minutter før møte begynner, slik at du kan starte møtet i tide.

  4. Hold korte møter. Vi blir mye raskere slitne og ukonsentrerte når vi møtes digitalt enn på fysiske møter.

  5. Digitale møter kan være mer enn bare forretninger. Kanskje du kan spise en digital middag eller ha en after work? Kanskje snakke med de i nettverket ditt som er ensomme, yngre eller eldre. Få litt variasjon på middagsselskapene, når du kanskje har spist mange måltider med din egen familie i det siste.


Lotte, hvordan fungerer det for deg å jobbe hjemmefra?


“Akkurat nå sitter jeg og setter sammen mye analytisk arbeid, som krever mye forberedelsestid. For å hjelpe meg selv med å jobbe effektivt og holde konsentrasjonen oppe, bruker jeg Pomodoro-teknologien. Det betyr rett og slett å jobbe superkonsentrert i 25 minutter, for så å ta en etterlengtet pause i 5 minutter med det som gjør deg best for avslapning - enten om det er å løpe rundt i huset, spise en gulrot eller gå ut og få litt sol. Det er flere apper og nettsteder om pomodoro, bruk google for å lære mer."


Hva savner du mest fra før Covid-19 brøt ut?


“Det som er gøy er at jeg i flere år har ledet prosjekter på fremtidens møter, hvor jeg igjen og igjen har lagt vekt på at det er noe spesielt med det fysiske møtet. Digitale møter er et viktig og opplagt verktøy, men de vil aldri kunne erstatte alt det fysiske møter har. Jeg har antageligvis sagt det tusenvis av ganger, men først nå skjønner jeg hvor “spot on” det er. Jeg er en veldig sosial person som utvikler, innoverer og inspireres i harmoni med andre mennesker. Så jeg savner å være sosial - på ordentlig - ved siden av å være sosial-digital, noe jeg selvfølgelig er i disse tider."


Nå har vi blitt tvunget inn i den digitale møtestrukturen - hvordan ser du fremtiden her?


”Mange mennesker og organisasjoner har lært utrolig raskt hvordan de skal bruke de digitale møte teknikkene som vi lenge har hatt tilgang til. Jeg tror denne endringen er en leksjon som mange vil dra nytte av etter krisen. Vi har imidlertid så mye forskning som viser viktigheten av å fortsette å ha fysiske møter. Kanskje denne tidens intense bruk av digitale møte plattformer hjelper oss å sette pris på de fysiske møtene på en helt ny måte."


Hva tror du vi vil lære av denne krisen som vi kan ta med oss videre?


“Bruke bedre digitale verktøy. At helse er viktig og bør prioriteres. At vi mennesker elsker å være sammen og savner det enormt når vi ikke får det til. At hverdagen - som den var før dette - er veldig bra."
Prøver du å ha hjemmekontor mens hele familien vrimler rundt deg? We got you covered. Lei et hotellrom i en dag og jobb i fred og ro - nå for bare 295 kr per dag.