Jobber du også hjemmefra, men føler at du ikke akkurat er en ekspert på digitale møter ennå? Thomas Thomsen deler feilene du ikke vil gjøre (med mindre du vil havne på Youtube).

Breakfast in front of laptop

I Norden blir det tatt flere og flere forholdsregler for å forhindre spredning av Covid-19 – og en av dem er at flere og flere jobber hjemmefra. Men mange er langt fra eksperter når det gjelder å ha møte digitalt. Hva skal man og hva skal man ikke gjøre?


Vi har snakket med Thomas Thomsen som de siste 25 årene har jobbet med digitalisering av prosesser og kommunikasjon. I dag driver han sitt digitale reklamebyrå Better World Consulting og nedenfor deler han "Do's", men kanskje flest "Don'ts" – med mindre målet ditt er å dumme seg ut for kollegaene dine.


Så Thomas, hvordan gjennomfører man digitale møter på den beste måten?


”For det første vil jeg bare si at det, til tross for alt negativt som skjer, er fantastisk at folk tenker nytt. Endelig ser det ut som folk kaster seg på og bruker de digitale plattformene som er tilgjengelige. Det gjør meg glad."


Og det er noen enkle grep man kan ta for å ha de beste forutsetningene for et møte:  1. Sørge for at du har nok strøm på PC-en eller mobiltelefonen. Hvor kjipt er det ikke å gå tom midt i en viktig setning?

  2. Sørg for at du kjenner programmet du skal ha møtet i. Møter du i Google Hangout, Skype eller noe annet? Sørg for at du vet hvordan du slår på og slår av kameraet, deler presentasjoner og hvordan du slår av lyden din. Jeg har vært i flere møter der folk har delt "feil" skjerm eller der deltakeren glemte å sette på mute når de snakket med noen i hjemmet sitt.

  3. Kle deg som du ellers ville gjort. Og du – ikke glem å kle på deg på underkroppen din også, siden du aldri vet hva som følger med bildet.

  4. Finn et bra sted å sitte. Helst skal lyset komme fra et vindu, men pass på at du er synlig, det er det viktigste.

  5. Hold kameraet i øyehøyde! Mange mennesker som logger seg på digitale møter blir ofte sett ovenfra eller nedenfra, fordi kameraet på mobilen eller datamaskinen er feilplassert. Så bruk regelen om at du setter kameraet i øyehøyde. Det kan hende du må stable datamaskinen din oppå noen bøker, slik at kollegene dine kan se det rette bildet av deg.

  6. Forsikre deg om at du ikke blir forstyrret... Jeg tror vi alle har sett en eller annen film på nettet der kona, barna eller hunden plutselig blir en del av møtet ... Og du vil ikke bli en del av dem. Om mulig, finn et rom hjemme som kan være "møterom". Hvis du ikke har det, sett deg ved en vegg som kan fungere som bakgrunn.

  7. Avslutt møtet – på ordentlig. Når møtet avsluttes bestemmer dere hvem som skla gjøre hva, og så logger du ut. Det er mange ganger man glemmer den siste detaljen, og da er det en risiko for at du havner på Youtube. Jeg har sett det, og det har sikkert du også.


--


Les videre!


5 tips for effektive online-møter!


4 tips for å arrangere en vellykket kickoff.