Stått med nesa i kjøleskapet og lurt på om en fiskefilet eller påleggspakke er klar for å kastes? Holdsbarhets-indikatoren Keep-it, utviklet av forskere ved Universitetet i Ås, hindrer at fult spiselig mat ender i søpla.

**Hvordan oppsto idéen til Keep-it?
**– Ideen oppsto blant en gruppe forskere ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås. De ønsket å finne en bedre måte å forvisse seg om at en matvare var sikker å spise, eller ikke, enn den ordinære datostemplingen. Etter 10 år med forskning resulterte dette i holdbarhetsindikatoren Keep-it.

**Hva gjør Keep-it unik?
**– Keep-it viser tilstanden til en matvare der og da, enten den befinner seg i lastebilen, i butikken eller i kjøleskapet ditt. Dette skiller seg fra den ordinære datostemplingen hvor man estimerer holdbarheten allerede ved produksjonstidspunktet. Holdbarheten til mange matvarer påvirkes i stor grad av temperatur og tid. Keep-it sørger for at den faktiske holdbarheten til produktet vises i indikatorvinduet på matproduktet.

**Hvilke endringer håper du at Keep-it kan bidra til?
**– Kort fortalt hjelper Keep-it oss til å unngå å kaste mat som fint kan spises. Det er et globalt problem at vi kaster for mye mat og nesten en tredjedel av all matproduksjon i vestlige land kastes. Bare i Norge kaster vi 230 000 tonn matvarer hvert år. Av dette kastes over 60 prosent av vanlige forbrukere i hjemmet. En stor del av dette problemet kan med andre ord løses av deg og meg. Den intelligente holdbarhetsindikatoren Keep-it er et verktøy som kan hjelpe oss med å redusere matavfallet vårt.

– Vi har store ambisjoner for Keep-it. Vi har et mål om å innføre moderne intelligent matmerking i et globalt marked. Med en indikator som Keep-it kan vi være trygge på kvaliteten, vite hvor mange dager hvert enkelt produkt faktisk har igjen før det må spises, og derfor spare både penger og miljøet for unødvendig matkasting.

**Hva vil en seier i Local EAT Award bety for dere?
**– En seier i Local EAT Award vil bety enormt mye for Keep-it. Det vil hjelpe oss å få oppmerksomhet og fokus på den verdiskapningen intelligente holdbarhetsindikatorer som Keep-it kan skape i hele verdikjeden fra produksjon til forbruk. Vi er i dag et lite norsk selskap med begrensede ressurser, og denne utmerkelsen vil bidra sterkt til at vi kan nå gjennom til viktige og toneangivende målgrupper og beslutningstagere. Til sist gir den en enorm stor dose ny energi og en velfortjent bekreftelse til et lite team fra Norge, som har jobbet hardt og målrettet over mange år for å skape et helt unik og fremtidsrettet produkt.