Kan man dyrke mat på et hotelltak? Klart man kan! For seks år siden ble det anlagt hage på et av takene til Clarion Hotel® Post i Gøteborg. Prosjektet var derimot ikke en dans på grønnsaker, og det var først da bybøndene Jonas Lindh og William Bailey kom på banen at det ble skikkelig fart på dyrkingen. Vips, så kunne hotellets gjester nyte skikkelig, skikkelig kortreist mat!

Roof garden Clarion Hotel Post 1_16_9Hagen bugner på toppen av Clarion Hotel® Post

Vi i Strawberry er som kjent opptatt av bærekraft, og kanskje vet du allerede at det finnes to store takåkre på toppen av Clarion Hotel® The Hub i Oslo? Helt siden åpningen av hotellet i 2019, har våre restaurantgjester på Clarion Hotel® The Hub fått servert ureiste råvarer og grønne opplevelser. Det som derimot kanskje ikke er like kjent, er at vi allerede i 2016 anla en hage på toppen av et annet hotell, nemlig Clarion Hotel® Post i Gøteborg. Her går hagebruket fortsatt så det suser den dag i dag, og alt fra gulrøtter, reddiker og rødbeter til løk, salat og kål ser jevnlig dagens lys (og utsikt!)

Uvanlige råvarer på bordet

I 2021 tok nye eiere over dyrkingen på Clarion Hotel Post®, etter bybøndene Jonas Lindh og William Bailey, og i 2022 ble samarbeidet med hotellets restaurant Norda ytterligere forsterket ved at de fikk leveranser i større omfang enn tidligere - det vil si enda mer ureist mat til hotellets sultne gjester! Hotellets andre restaurant, Vrå, får mer uvanlige råvarer fra den bugnende hagen, som shiso, shungiku, spiselige blomster og pepperrot.

Hvordan lager man hagebruk på hotelltak?

To år etter at hagen hadde forsynt gjester med nydelig ureist takhage-mat, tok vi en prat med hotellansatte og bybøndene som var med på å få hagen opp å gå. Hvor starter man egentlig når man skal lage en miniåker på et hotelltak? Les videre for å høre hva de hadde å si om dette spennende prosjektet tilbake i 2018.

Roof garden Clarion Hotel Post 2_16_9Så, vann og høst. Vekstsesongen på Clarion Hotel® Post varer til oktober.

Manglet viktig kunnskap om dyrking

Det var mange utfordringer da Martin Wiholm og Fredrik Blomberg på Clarion Hotel® Post bestemte seg for å anlegge hage på hotelltaket.

-Det første vi gjorde, var å teste takets bæreevne. Totalt trengte vi å bære opp 90 kubikkmenter jord, cirka 100 tonn. Så begynte vi å anlegge bedene, og deretter kunne vi begynne å planlegge hva vi skulle så, forteller Martin.

"Vi forsto ikke at det krevdes helt andre kunnskaper enn dem vi var i besittelse av for å dyrke produkter på riktig måte."

Tanken bak takavlingene var at vi skulle forsyne hotellets to restauranter og barer med grønnsaker og urter.

-Innledningsvis tenkte vi at det handlet om å så, vanne og høste. Vi forsto ikke at det krevdes helt andre kunnskaper enn dem vi var i besittelse av for å dyrke produkter på riktig måte. Mye av det vi sådde kunne vi ikke begynne å bruke før til høsten. Noe fikk vi for mye av, mens det både vi, kokkene og bartenderne ønsket oss mest, fikk vi for lite av.

Roof garden Clarion Hotel Post 4_16_9Det finnes store mengder ringblomster på det fargeriket taket.

To bybønder ble redningen

Omtrent samtidig som Clarion Hotel® Post begynte å dyrke produktene sine, hadde to bybønder, Jonas Lindh og William Bailey, begynt å dyrke på en kai på havnen i Gøteborg, med gode resultater. Forutsetningene på kaien var ganske like dem på taket på Clarion Hotel® Post, og hotellet tok imot hjelp fra Kajodlarna.

-I stedet for at vi skulle ta hånd om dyrkingen selv, fikk vi dem til å overta, og så kjøpte vi alt de produserte på taket vårt.

-Uansett hva man dyrker er det alltid en utfordring å dyrke i tråd med økologiske prinsipper. Man må alltid være på vakt mot skadedyr. I år fikk vi problemer med bladlus i drivhuset, men til slutt fant marihønene veien opp på taket og hjalp oss med å bekjempe dem, forteller Jonas Lindh, som er humanøkolog.

"Denne sesongen har hagen forsynt kjøkkenet med romanosalat, og salaten har blitt brukt som base i mellom 400 og 500 retter."

Sammen med kokkene, bartenderne, gartneren og Lindhs partner, William Bailey, diskuterte de hvordan de skulle få avlingene til å levere gjennom hele sesongen, fra mars til oktober.

-I og med at vi befinner oss på et tak, finnes det ingen snegler. Dette har gjort at forholdene for kål og salat har vært veldig gode. Denne sesongen har hagen forsynt kjøkkenet med romanosalat, og salaten har blitt brukt som base i mellom 400 og 500 retter. En annen viktig ting jeg må nevne, er at vi har kunnet berike jorden med egen kompost. Det har ført til at vi har fått til en veldig god jordkvalitet.

Jonas Lindh and William Bailey_16_9Bybøndene Jonas Lindh og William Bailey kom til unnsetning.

Hvordan skjer komposteringen?

-Vi bruker en teknikk som heter bokashi. Det betyr at vi kan omdanne restaurantenes matavfall til jord. Komposteringen foregår i lufttette spann, der man tilsetter bokashi, som består av fem mikroorganismer og som igjen bryter ned avfallet og frigjør næringsstoffene som plantenes røtter kan ta opp. I 2018 har vi forvandlet 2,5 tonn matavfall fra hotellets restauranter til næringsrik jord.

Hva blir neste steg for hagebruket?

-Vi kommer til å fortsette å berike jorden utover høsten og vinteren med bokashikompost. Til kommende sesong planlegger vi å finne noen flere flerårige arter som kan gi god avkastning til langt utpå høsten. I år har urter som shiso, ringblomster, kryddertagetes og Habanada-chili levert bra, i tillegg til salat og kål.

Roof garden Clarion Hotel Post 2_16_9Ringblomstene er en av de beste artene på taket på hotellet.

Dette er en redigert versjon av en artikkel som opprinnelig ble publisert i medlemsmagasinet Nights nr. 16 2018