Er du lei av å bare se ribbe, medisterkake og pinnekjøtt på julebordet? Her er 11 knep som gjør selv den mest kjøttfrelste tradisjonalisten grønnsaksgal!

Vegetariske og veganske favoritter på julebordet.
Bli inspirert av våre vegetariske og veganske favoritter på julebordet, og smell sammen et grønnere julebord som ALLE kommer til å sette pris på.

Leter du forgjeves etter noe grønt? Er du lei av å bare spise poteter og brød hele julehelgen? Havner du i lange diskusjoner med kjøttelskende onkel Per, som hevder at det ikke er skikkelig jul uten juleskinke? Eller er det kanskje tvert imot? Du vil gjerne lage vegetarisk til dine kjære (men noe kinkige) slektninger, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Vær ikke redd, i år kan julebordet bli en fest for alle!


La deg inspirere av våre vegetariske og veganske julebordfavoritter nedenfor og lag et grønnere julebord som ALLE kommer til å sette pris på, kjøttelskere som veg(etari)anere. Oppskriftene finnes på internett, men de fleste retter kan komponeres etter egen smak og behag.


1. Grønnkålpai med blåmuggost og valnøtter


Til vegansk pai, utelat blåmuggosten og lag vegansk gryte (se oppskrift under).


Grønnkålpai passer fint til julebufféen.


2. Salat med avokado og granateple


Ta hvilken som helst grønn salat og bland sammen til en salat med kremet avokado og sprø granateplekjerner. Hell over litt olje og havsalt.


Rødt er julens farge, og passer utmerket sammen med grønne, sprø blader.


3. Falafel i stedet for kjøttboller


Den handlekraftige lager sin egen falafel, men det finnes også virkelig gode ferdiglagde som fås kjøpt i dagligvarebutikker.


Det beste er at falafel nesten ser ut som kjøttboller. Ta da! Nesten et tradisjonelt julebord.


4. Risengrynsgrøt


Risengrynsgrøt er naturligvis vegetarisk allerede fra begynnelsen av, men blir vegansk med havre- eller soyamelk i stedet for kumelk.


Risengrynsgrøt er et must til jul.


5. Spansk tortilla


Helt enkelt en tykk potetomelett som er best å lage i langpanne i ovn. For litt ekstra julefølelse – hakk opp og bland grønnkål eller rødkål i eggerøren.


Herlig vegetarisk rett som metter mange.


6. Rødbetesalat med valnøtter, honning, grønt eple og chevrékrem


Kan lages vegansk med havrebasert creme fraiche som smaksettes med pepperrot, nøtter eller noe annet godt. La kokken bestemme!


Vinteren er rotfruktenes årstid. Og hva kan vel føles mer luksuriøst på julebordet enn en variant av Chevré Chaud?


7. Grønnkålpizza med chili og sitron


Ta rådet vårt, google oppskriften og lag den i dag slik at du slipper å dele med slekten på julaften. Du kommer ikke til å bli skuffet. Pizzaen kan naturligvis lages med vegansk ost.


Elskede grønnkål. Finnes det en matrett som du ikke kan løfte til nye høyder med ditt blotte nærvær?


8. Grønnkålchips


På alles lepper allerede i 2013, men hvorfor endre et vinnende konsept? Riv passelig store biter av grønnkålen. Masser kålen inn med olivenolje og legg oppi en langpanne. Strø havsalt over og sett inn i ovnen. Stek i ovnen på ca. 200 grader til de er sprø. Ferdig etter omtrent 10 minutter.


Grønnkålchips er ansett å være en moderne klassiker.


9. Salat med rosenkål og appelsin


Stek halve rosenkål myke i olje eller smør. Hell oppi eple i terninger og litt honning, og stek litt mer. Server lun med skivet appelsin. Deilig.


Barn kan synes at rosenkål er litt skremmende. Da kommer de ikke til å like denne lune salaten.


10. Frest svartkål med hvitløk og hasselnøtter


Fres svartkålen raskt på høy varme, med smør eller olje og hvitløk i pannen. Legg oppi en skål og hell over så mye hasselnøtter som du ønsker. Sett en skål med parmesanflak og en skål med grønt eple i terninger ved siden av på bordet, så kan de som vil strø litt smaksrik ost eller sprøtt eple over retten.


Kålen er et must på julebordet, uansett om den er tradisjonelt kremet eller laget etter ny oppskrift.


11. Sauterte minigulrøtter


Sautere er et fancy ord for å steke noe raskt på høy varme, slik at råvaren blir varm uten å miste sin spenst. Du kan i prinsippet sautere hvilke som helst sprø grønnsaker du ønsker. Vi liker gulrøtter på grunn av deres sødme, men også sukkererter eller haricots verts er gudommelige når de har blitt vendt i pannen.


Legg til litt farge på bordet med sprø gulrøtter.
Oppskrift på Vegansk gryte


(Fungerer til både pai og gratenger)  • 2,5 dl havrekrem

  • 0,5 dl havremelk

  • 4 ss hvetemel

  • Salt, pepper og paprikakrydder


Rør sammen de våte ingrediensene først, visp så inn de tørre og legg oppi paien. Deretter er det bare å sette inn i ovnen og vente til hele herligheten har fått passelig med farge. Bon appetitt!