Kaffe. En rolig stund for noen, en helt nødvendig energiboost for andre. Er kaffe en stor del av livet ditt? Da er dette artikkelen for deg. Her er 8 ting du (mest sannsynlig) ikke visste om kaffe. Tips: få med deg punkt 8.

A paper cup of warm coffee with the text "A hug in a mug".

1. En espresso inneholder ikke mer koffein enn en vanlig kopp traktekaffe


Det er lett å tenke seg at en espresso inneholder mer koffein enn en vanlig kopp med svart kaffe, men det stemmer faktisk ikke. Og det handler rett og slett om mengden. En enkel espresso skal bestå av cirka 2,5-3 cl konsentrert kaffe, og inneholder da cirka 50 mg koffein, mens en vanlig kopp kaffe på 15 cl inneholder 100 mg koffein. (Mange ser nok heller ikke på 15 cl som vanlig mengde, heller nærmere 25 cl. Noen ganger til og med mer …)


2. Nordmenn drikker (stort sett) kaffen sin svart


Skal du ha en kaffe på kafé i dag er valgmulighetene nærmest uendelige. Skal det være en dobbel latte kanskje? På soya-, kokos-, havre-, ris-, mandel- eller kumelk? På grunn av alle alternativene skulle man tro at vi drikker mye beige kaffe, men faktisk er det mer enn 70 % av nordmenn som fremdeles drikker kaffen svart. Her kan du lese mer om nordmenns kaffevaner.3. Kaffe er en frukt


OBS! Dette er det mange som har en mening om (og ofte en sterk mening også). Men faktum er at kaffebønnen gjemmer seg i en rød frukt som vokser på kaffeplanten. Altså er kaffe en frukt. Eller er det kanskje en kjerne?


4. Ensomme kaffebønner smaker mer


I den røde frukten som vokser på kaffeplanten er det oftest to bønner. I noen tilfeller er det kun én kaffebønne der inne, og disse skal visstnok ha en mye rikere smak.


5. Kaffe er faktisk ikke vanndrivende


Kaffe er en varm væske som raskt reiser gjennom kroppen og stimulerer nyrene til å produsere urin, så du kan fort bli tissetrengt av en kopp. Men du mister ikke mer væske av den grunn. Du må bare fortere på do.


6. Genene bestemmer kaffevanene dine


... i en viss utstrekning, i følge Patrik Magnusson som er forsker i medisinsk genetikk ved det svenske universitetet Karolinska Institutet. Etter å ha studert blant annet tvillinger, også tvillinger som har vokst opp ulike steder, kom de fram til at en del av kaffedrikkingen styres av genetiske forskjeller. Forskningen viste at noen har et gen som bryter ned koffein veldig sakte, og mennesker med dette genet konsumerer ofte lite kaffe. Du kan lese mer om forskningen her.


7. Koffein beskytter mot visse sykdommer


Ikke bare er koffein oppkvikkende, forskning viser også at det har en positiv effekt på sykdommer som alzheimer, diabetes og parkinsons sykdom. Minimum to kopper om dagen skal også hjelpe mot tilbakefall av brystkreft.


8. Du får GRATIS kaffe hos alle hotell i Strawberry


Medlemmer i Strawberry får gratis kaffe (pluss påfyll!) hos alle hotellene våre – hver eneste dag. Du trenger ikke bo på hotellet eller kjøpe noe annet i tillegg. Bli medlem nå!