strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Mat

Restaurant Admiral: Opplev bergenske mattradisjoner med en vri

På Clarion Hotel® Admirals restaurant holder de liv i kjente og lokale matretter. Og det med Bergens fineste utsikt til historiske Bryggen på andre siden av Vågen.

 • Persetorsk, prinsefisk og bergensk fiskesuppe – det skorter ikke på klassikere fra det bergenske kjøkken. Signaturretter som dette får man mange steder i vestlandshovedstaden, og lokalmaten er et must for de som er på besøk.

 • En restaurant som elsker å tilby mat bygget på lange, lokale tradisjoner og gode, norske råvarer, er Restaurant Admiral på Clarion Hotel® Admiral.

 • – Vi har en liten, konsentrert meny der vi fokuserer på lokale favoritter vi vet faller i smak hos gjestene. Stadig flere gjester er opptatt genuin, lokal mat, forteller kjøkkensjef Yvonne Monssen til Strawberry.

 • – Vi har jo et mål om å vise frem det Bergen og Vestlandet har å by på, ikke bare til hotellgjestene, men til alle som spiser hos oss. Derfor har vi fokusert mye på lokale råvarer, spesielt innen sjømat, de siste årene.

 • – Alle urtene vi bruker, dyrkes ute på Os, bare en halvtime sør for Bergen, legger hun til.

Fiskesuppe, tradisjoner og mat

Kjøkkensjefen forklarer at en mindre meny gir kjøkkenet fleksibilitet i den form av at de ofte kan bytte ut retter, samtidig som de kan kaste seg over gode råvarer som plutselig blir tilgjengelige. På den måten blir gjestene sjelden lei, og kokkene kan bruke kreativitet og prøve seg frem.

En vinn-vinn-situasjon, altså.

– «Dagens rett» er ofte der kokkene kan leke seg mest. Det kan være vi har fått lokale blåskjell én dag, mens neste lager vi pasta fra bunnen med noe lokal sjømat. Dette er retter vi hele tiden prøver å fornye oss på, sier Yvonne.

 • Ny vri på kjente, bergenske klassikere

  Yvonne forteller at de alltid prøver å gi klassikere en ny vri – med forbehold.

 • – Vi tar utgangspunkt i tradisjonsrike retter, men gir dem ofte en tvist. Blant annet har vi en kremet fiskesuppe som er veldig god og populær blant gjestene, men det er ikke en tradisjonell, bergensk fiskesuppe.

 • – Det er viktig at du presiserer det, ellers får vi problemer, sier kjøkkensjefen og ler.

 • For er det er mange ting man ikke tuller med i Bergen. Bergensk fiskesuppe er en av dem. Her er det lover og regler ned til den minste detalj – fra hvilken type fisk til garnityr som brukes i retten

 • – Men vår suppe er laget og basert utelukkende på lokale råvarer. Kraften er kokt på kveite fra Glitne, en produsent i Sognefjorden.

 • – Plukkfisk har vi ofte på menyen, noe som er veldig populært, spesielt blant utenlandske turister. Den er laget på lokalt fisket torsk eller hyse, forteller kokken stolt.

Bergensk fiskesuppe og mattradisjoner

Lekenhet og nye veier til tross, for Yvonne og hennes team er lokale mattradisjoner en viktig rød tråd i alt de gjør.

– Det er superviktig for oss. Ja, vi er et hotell og i turistnæringen, men samtidig er vi en restaurant som har et visst ansvar for å videreføre mathistorien til Bergen og omegn. Bruke de lokale råvarene og tradisjonene vi har. Det er ingen tvil om at det kan være vanskeligere i en hotellrestaurant enn en vanlig restaurant, for du har helt andre føringer og rammer. Men vi gjør så godt vi kan, insisterer Yvonne.

Blant annet er Clarion Hotel® Admirals kokker involvert i Smak av kysten – et nettverk som skal vise frem bærekraftig og lokal mat fra produsenter langs norskekysten. Nettverket arrangerer også konkurranser hvor Restaurant Admiral pleier å delta.

– Vi var med i VM i persetorsk i 2022. I februar 2023 var det VM i plukkfisk. Så du har slike spennende arrangementer som holder både tradisjoner og kunnskap ved like, forklarer kjøkkensjefen.

Persetorsk er en av de mest ikoniske rettene fra Bergen. Dette er sukkersaltet torskefilet som har blitt lagt i press i kjøleskapet noen døgn. Torskefiletene dampes så i ovnen, og serveres med poteter, ertepuré og saus.

Kombinasjonen av sukker og salt gir fisken en helt spesiell, rund smak.

– En skjult perle i Bergen

Clarion Hotel® Admiral ligger i Strandgaten, på nedsiden av den populære og historiske bydelen Nordnes. Selve Restaurant Admiral ligger ved sjøkanten i hotellets første etasje. Kjøkkensjefen forteller at restauranten er åpen for alle, og man trenger absolutt ikke å bo på hotellet for å nyte maten i restauranten. I 2023 skal de få et nytt konsept fra Clarion med navnet The Social.

I tillegg har hun en ekstra gulrot til de som ennå ikke har prøvd maten der.

– Vi har Bergens beste terrasse. Du sitter rett ved vannkanten, det er sol og med fantastisk utsikt over Bryggen og Vågen. På Bryggen er det alltid sild i tønne, mens hos oss sitter gjestene i fred og ro. Den uteserveringen vi har, er en skjult perle i Bergen, mener Yvonne.

Her finner du flere gode og sentrale hoteller i Bergen sentrum.

Nyeste innlegg