I 2001 åpnet det som muligens er det mest interessante stedet i hele Gøteborg, nemlig Universeum. Dette er et vitenskapssenter, beleilig plassert ved siden av Liseberg og den Svenska Mässan. Her finner du flere spennende utstillinger som er verdt et besøk, både for voksne, ungdommer og barn. Et tips er å planlegge besøket ditt allerede før du ankommer.

Rainforest overview at Universeum
Rainforest overview at Universeum. Photo: Universeum

Tips til besøket ditt


Begynn med å booke rom på et hotell som dekker dine behov. Det finnes flere sentrumsnære hoteller å velge mellom, for eksempel nærliggende Quality Hotel™ Panorama og sentrale Clarion Collection® Hotel Odin. Fra disse tar du enkelt trikken rett til Universeum. Gå inn på Universeums hjemmesider, der kan du blant annet se om det skjer noe ekstra morsomt akkurat den dagen. Det kan for eksempel være at personalet gjennomgår VR-teknologi med besøkende, eller holder ”haispaning” inne i Akvariehallen.


Utforsk hele anlegget


Når du har kommet inn, er du fri til å gå rundt og oppdage de forskjellige utstillingene og avdelingene helt på egen hånd. De fleste begynner i Vattnets Väg og Akvariehallen. Derfra kan du fortsette til Reptilariet, Regnskogen og til slutt utstillingene Teknoteket, Rymden, Hälsa og Kemilabbet.


Människor vid akvariet på UniverseumBesøkende til akvariumet på Universeum. Foto: Universeum


Oppdag regnskogen og reptiler


Vattnets Väg er en utstilling som tar deg gjennom det svenske landskapet, fra Norrland og hele veien ned til Skåne, med vannet som guide. Besøkende får ta del i den svenske naturen, så vel som både insekter og dyr som finnes på de forskjellige stedene rundt omkring i landet.


Vattnets Väg viser det svenske dyrelivet, både på land og i vannet, mens Akvariehallen viser hva som skjuler seg i verdenshavene. Det er en naturlig fortsettelse som inkluderer fisk og undervannsdyr fra store deler av verden. Mangfoldet av fisk i Akvariehallen er enormt, og her finner du alt fra benfisk som abbor og laks, til bruskfisk som hai og rokke. Du finner også flyndrefisk, godt kamuflert på bunnen av Akvariehallen.


Sandtigerhaj i akvariet på UniverseumSandtigerhai i Universeums akvarium. Foto: Universeum


Reptilariet gir deg muligheten til å utforske slanger, øgler og andre reptiler fra alle verdenshjørner. Reptilene er både skumle og spennende, men de er også viktige på svært mange områder, fra fysikk og kjemi til medisin og teknologi. Utstillingen har også flere morsomme eksperimenter og tester. Lær hvordan slangene ser på verden og finn ut om du har raskere reaksjoner enn en kongekobra.


Skäggagamsödla på UniverseumSkjeggagamen Oliver. Foto: Universeum


Du vil umiddelbart legge merke til en forskjell i atmosfæren når du går inn i regnskogen. Akkurat som den virkelige regnskogen, er det både varmt og fuktig her inne. Klimaet etterligner den typiske regnskogen i Sør-Amerika, og derfor trives de eksotiske plantene og de spennende dyrene her. Her finner du fargerike fugler, basilisker, kaimaner samt morsomme aper, nysgjerrige tamariner og trege dovendyr.


Det fortsetter på denne måten gjennom hele Universeum. Noen av de mest populære utstillingene handler om den menneskelige vitenskapen, fra romteknologi og menneskekroppen, til fremtidens digitale teknologi. Husk også å utforske terrassen, spesielt når været er varmt og solfylt.


Barn vid en utställning på UniverseumBesøkende til utstillingen Rymden. Foto: Universeum


Spis deg mett og lad batteriene


Hos Universeum finner du Robertas Restaurant, med mat laget av lokalproduserte, økologiske råvarer. Her finnes det noe for alle, uansett kosthold eller allergier. Det er også mulighet til å ta seg en matbit på Kafé Tukan inne i museet. Her finnes både kaffe, juice, deilige smørbrød og salater samt annet godt å tygge på.
Du kan selvfølgelig også ta med deg din egen mat om du ønsker det. På Plan 2 er det både bord og stoler for deg med egen matboks.


Godt å vite


Selv om Universeum er ideell for barn i alle aldre, er det ikke egnet for barnevogn. Selvfølgelig har man tenkt på dette, og Universum tilbyr derfor barnevognparkering og bæreseler som du kan låne. Det finnes også mange stellerom og toaletter dersom det skulle være nødvendig. De fleste delene av det store anlegget er tilgjengelig for rullestolbrukere eller andre hjelpemidler. Det finnes også rullestoler for utlån dersom det skulle være behov for det.


Vanligvis er Universeum åpent fra kl. 10.00 til 18.00, men enkelte dager har de åpent litt lenger. Inngangsbilletten varierer avhengig av alder. For barn under tre år er den helt gratis. For barn mellom 3 og 16 år koster inngangsbilletten 135 SEK. Voksne betaler 190 SEK og seniorer (65+) betaler 155 SEK.


Goeldisapor på UniverseumSpringtamariner i regnskogen. Foto: Universeum


Kjøp en suvenir og diskuter favorittene dine


Ikke glem et besøk i butikken før du går. Konseptet er enkelt og passende. Her finner du utfordrende og interessante leker som både er morsomme og lærerike. Det finnes både spill, puslespill og eksotiske kosedyr. Etter et besøk i Universeum er det mer enn nok å snakke om, men dersom du vil se mer av byen anbefaler vi guiden vår Severdigheter og ting å gjøre i Gøteborg.