Medlemskap
Artwork at the MUNCH Museum in Oslo.

1,5 millioner har besøkt MUNCH: Norges største kunstattraksjon

Halvannen million mennesker tok steget innenfor dørene til nye MUNCH i fjor. Det gjør museet som huser velkjente Skrik, til en av Europas mest besøkte kunstattraksjoner. Og det gjelder å være oppmerksom: Skrik vises bare en time av gangen…

 • MUNCH er et av de største museene i verden som er tilegnet en enkelt kunstner. Edvard Munchs verker har vekket interesse, glede og følelser, ikke bare i Norge, men over hele verden.

 • Og museet som åpnet dørene i 2021 og strekker seg over hele tretten etasjer, har fått en fantastisk mottakelse av publikum og turister.

 • – Vi satte oss et hårete mål om 500 000 besøkende det første året. Vi endte på tre ganger så mye, nemlig over 1 500 000 besøkende.

 • – Responsen har vært helt utrolig, forteller presse- og kommunikasjonssjef Maren Lindeberg til Strawberry.

 • Besøkende fra hele verden strømmer til museet som ligger idyllisk til ved sjøen. Et steinkast unna Jernbanetorget midt i Oslo sentrum, er MUNCH et ypperlig besøk å kombinere med en frisk dukkert i Oslofjorden.

 • Eller en vandring langs sjøkanten for å oppleve byens nye bydel Bjørvika og områdets mange restauranter, kafeer og butikker.

 • Med over 42 000 museumsobjekter, som inkluderer 28 000 unike kunstverk, er det ingen tvil om at MUNCH er en av Norges aller største attraksjoner..

Slik kan du oppleve «Skrikene»

Det er en dårlig bevart hemmelighet at den største attraksjon til MUNCH er kunstnerens mest kjente verk og et av kunsthistoriens mest berømte motiver; Skrik.


Maleriet ble malt i 1893 og er myteomspunnet. Det er en uendelige rekke teorier om hvorfor hovedpersonen i motivet er fanget midt i et skrik. Det finnes i alt fire fargerike versjoner av det verdensberømte kunstverket. To valgte Munch å beholde selv, og disse er utstilt i museet. Et tredje verk befinner seg på Nasjonalmuseet. Det fjerde maleriet er i privat eie.


I tillegg stiller MUNCH ut et Skrik-litografi fra 1895. Skrik-bildene befinner seg i fjerde etasje i samlingsutstillingen «Uendelig» – i et eget rom. Det er alltid ett verk utstilt, men aldri alle tre samtidig.


Verkene vises fram i en roterende monter, slik at de automatisk kommer fram ett etter ett, mens de andre får hvile. Årsaken til dette skyldes verkenes skjøre tilstand. For mye eksponering kan rett og slett ødelegge kunstverkene.


– Vi har de siste årene gjennomført flere forskningsprosjekter som forteller oss hvor mye lyseksponering de ulike versjonene av Skrik tåler hver dag. Ingen av disse tåler å bli stilt ut hele tiden, derfor vises bildene i dette rommet på omgang, får vi forklart.


– Dette er også en av grunnene til at vi har sluttet å sende bilder ut på reise og utstillinger i utlandet. Verkene tåler det rett og slett ikke, legger Maren til.


Bildene skiftes derfor ut hver time.


Det er den fargerike oljeversjonen fra 1910 som er mest kjent. Dersom man ikke får sett versjonen man ønsker, kan man alltids utforske andre deler av utstillingen før man returnerer ned til fjerde etasje. Husk bare at dersom du går ut gjennom restauranten på toppen av MUNCH, får du ikke returnere til utstillingen.

Famous artwork The Scream at MUNCH Museum in Oslo.

Black metal er også kunst

Totalt er det 13 etasjer med opplevelser i bygget som er tegnet av de spanske arkitektene Estudio Herreros. Her finner man både faste og rullerende utstillinger der de fleste omhandler Edvard Munchs verker og liv, men ikke utelukkende. I niende etasje lar man for eksempel andre kunstnere presentere sine verker, enten alene eller som en tolkning av Munchs univers.


Én av de mest populære utstillingene var da det norske svartmetall-bandet Satyricon spesialkomponerte musikk som ble koblet til utvalgte malerier og grafiske arbeider av Edvard Munch. Utstillingen Satyricon & Munch gikk over fire måneder i 2022, og ble en stor suksess. Ikke bare åpnet utstillingen en ny gren med tolkning av Munchs mange temaer i kunsten - mørke, melankoli og angst - men den åpnet også døren for dem som kanskje ikke er så kjent med kunstnerens verker.


– Vi ville ikke ha musikk og kunst hver for seg, men vi ville at det skulle være én samlet opplevelse, forteller kurator Trine Otte Bak Nielsen om utstillingen.


Det er denne filosofien, en annerledes tilnærming til den tradisjonelle måten å presentere kunst på, som har blitt en suksessfaktor for MUNCH i løpet av den korte tiden siden åpningen. En utstilling som Satyricon & Munch vekket følelser hos både den erfarne kunstkritikeren og en person som ramlet innom utstillingen på anbefaling fra en venn.


– Det er noe vi prøver på - ha opplevelser og gjøre kunsten tilgjengelig for alle. I tillegg er familier viktige for oss. Derfor har vi mange opplevelser for barna, blant annet en egen kunstfestival for barn, MiniMunch. Jeg tror vi er det eneste kunstmuseet i verden som har en slik festival, sier Maren.

 • Her kan du spise på Munch

  Det finnes en kafé i første etasje. Det er likevel restauranten Tolvte Bistro i tolvte etasje som får de varmeste anbefalingene.

 • Her får du klassiske bistroretter servert med fantastisk utsikt over hele Oslofjorden.

 • Etter middag er cocktailbaren Kranen i trettende etasje noe å utforske. Baren har en stor og luftig takterrasse og holder oppe til sent.

 • Om sommeren arrangeres det konserter på takterrassen eller DJ-er spiller - en perfekt måte å avslutte et kulturelt besøk på MUNCH.

 • Her bor du:

  Clarion Hotel ® Oslo, Dronning Eufemias Gate 15

Nyeste innlegg