Det er ingen tvil om at Norge er et av de vakreste landene i verden, med et storslått landskap fullt av fantastiske fjell og fjorder. Da er det forståelig at mange tror at Norge kun handler om naturen. Vi gir deg ni svært gode grunner til legge ferien til vårt langstrakte land, i tillegg til fjordene og fjellene.

Bryggen i Bergen.
Bryggen i Bergen.

1. Bryggen, Bergen

Bryggen ligger i den eldre og mer historiske delen av Bergen, et sted som i middelalderen var viktig for handelen ved sjøs. I dag er dette hjemmet for mange lokale restauranter, hotell og en håndfull av moderne butikker som gjør havnen til en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Med sin rike historie er Bryggens 13 eiendommer og 61 fargerike trebygninger vernet som en del av UNESCOs verdensarvliste. Så vær forberedt på å se noe helt spesielt.

beach-ocean-bodo-norway.jpg

2. Kystriksveien (FV17)

Ønsker du heller å dra på dine egne eventyr istedenfor å bli værende i én by så kan du leie en bil eller ta din egen, og kjøre langs Kystriksveien (FV17). Den er kanskje ikke like lang som Route 66 i USA, men med sine 650 km har strekningen mange interessante steder å utforske nærmere, ta for eksempel en fottur langs Grønsvik festning. Hvis du tenker å ta hele turen, husk å legge inn seks fergekrysninger i reisebudsjettet ditt.

3. Stavkirker

Stavkirker finner du her og der i Sør- og Midt-Norge. Det interessante med stavkirkene er at de er omringet med masser av mystikk og historie, og ser ofte ut som om de er dratt rett ut fra barndomseventyrene. Hvis du kun skal se én, så anbefaler vi å besøke en av de største og mest spektakulære i Heddal Stavkirke, som er en kulturskatt.

4. Ålesund

alesund-view-photo-bobo-olsson-1.jpg Ålesund vy. Foto: Bobo Olsson/Nights

Ålesund er byen som ble bygget i tre, men ble senere brent ned til grunnen i 1904, og måtte gjenreises fullstendig. Mye av byens nåværende sjarm kan faktisk tilskrives denne brannen. Gjenreist av unge norske arkitekter som hadde fått opplæring i Tyskland, har den nye og gjenoppbygde byen blitt sterkt påvirket av den rike Jugendstilen. Hvis du er glad i mat så arrangeres Den Norske Matfestival årlig i denne byen hver august.

5. Tromsø

Tromsø er den syvende største av Norges byer. Da den ligger kun 350 km nord for Polarsirkelen, er byen varmere enn de fleste andre steder som ligger på samme breddegrad, dette skyldes hovedsakelig den varme effekten som kommer av Golfstrømmen. Byen med rundt 70,000 innbyggere tar imot et større antall universitetsstudenter hvert år, samt at det arrangeres mange festivaler sommerstid når byen har midtnattsol. Dette gjør Tromsø til et kulturelt senter i nord, også kalt Nordens Paris.

OsloOpera.jpg Oslo opera

6. Oslo

Dette er kanskje ikke et overraskende valg, men byen fortjener absolutt en plass på listen. Oslo er full av kultur- og kunstaktivitet, populære handelsgater, mat fra alle verdenshjørner og et yrende uteliv. Med landemerker som Operahuset og Holmenkollen med fjellene i bakgrunnen, finnes det ingen grunn til å ikke ta turen hit, hvert fall ikke hvis det er her flyet ditt lander først.

7. Røros

Tettstedet, som også går under navnet Bergstaden, er kjent som en gruveby med bakgrunn i dens historie innen kobbergruvedrift. Med bygninger som minner om det 17. og 18. århundret fikk Røros i 1980 en plass på UNESCOs verdensarvsliste for å bevare de 80 middelalderske trehusene som finnes der. Enten du tar deg en sykkeltur, drar på beversafari eller matsafari, eller kanskje besøker nasjonalparken Vingelen, så er Røros et perfekt sted for en dagstur for å utforske Midt-Norge. For mer informasjon om hva du kan gjøre, besøk Røros hjemmeside.

8. Skudeneshavn

Skudeneshavn er en liten, men sjarmerende bygd på sørspissen av Karmøy, med en stolt maritim historie og en befolkning på ikke mer enn 5,000 innbyggere. Slik som mange andre byer langs kysten er Skudeneshavn kjent som en seilbåtby med vakre hvite og gamle trehus og bygninger. Faktisk så er det mer enn 200 trebygninger fra 1850-tallet som fortsatt er intakte takket være bra vedlikehold og restaurering. Ønsker du å ta en tyvtitt på hvordan det er her, kan du se bilder via deres webkamera på marinaen.

9. Lærdalstunnelen

Hvis du ønsker å sette en verdensrekord er dette sjansen din! Eller i hvert fall sjansen til å passere en. Lærdalstunnelen er nemlig den lengste tunnelen i verden. Den strekker seg 24.5 km mellom byene Lærdal og Aurland på Vestlandet. Tunnelen tok fem å bygge og sto ferdig i 2000. Men vær forberedt på lytte på musikk via mobiltelefonen din, tunnelen tar rundt 20 minutter å kjøre gjennom og radiosignalene er dårlige. Men frykt ikke, når du er inne i tunnelen så følg godt med på de spesielle designelementer den er utsmykket med, inkludert «fjellhulebelysning» som får deg til å tro at du kjører i dagslys. Tunnelen er faktisk så spesiell at et par valgte å ha vielsen sin i den. Og ikke bli bekymret, det var helt trygg fordi Lærdalstunnelen kan skryte av høy luftkvalitet takket være et eget luftrenseanlegg.

Der har du det! Norge med en vri. Så fremt du ikke befinner deg helt avsidesliggende oppe i fjellet et sted, her er noen alternativer for lokale overnattinger.