Ålesund på den norske vestkysten er et reisemål som lokker besøkende med unik Jugendarkitektur og natur som er like vakker som den er romantisk. Byens unike beliggenhet ved havet har også gjort at tradisjonen for sjømat er sterk, noe som kommer tydelig frem på byens restauranter. Her tipser vi om seks av de, der det alltid er sesong for ferske skalldyr og god fisk.

Hotel Brosundet
Hotel Brosundet, like ved havet. Foto: Bobo Olsson

1. Delikatesser over disk hos Fisketorget


Hos Fisketorget i Ålesund tilbys alt som havet gir. De selger hummer, torsk og andre godsaker i løsvekt, men du kan også slå deg ned med en fisk- eller skalldyrsuppe, moules frites eller sushi. Kanskje du heller vil kjøpe en neve ferske reker, litt aioli og sette deg på en av parkbenkene og nyte?


Hvor: Fisketorget, Keiser Wilhelms gate 25


2. Sjøbua – en klassikers hjem


Siden åpningen i 1987 har Sjøbua tatt ansvar for å servere besøkende og innbyggere en meny full av klassiske skalldyr- og fiskeretter. I det tradisjonelle lokalet kan du blant annet nyte hummer, marulk og klippfisk. Restauranten har alltid dagens fangst på menyen.


Hvor: Sjøbua, Brunholmgata 1


3. Maki  – på topp hos TripAdvisor


MakiFersk hummer på Maki. Foto: Bobo Olsson


Vil du ha en middag av ypperste klasse? Styr stegene mot Maki, restauranten på vakre Hotel Brosundet. Maki ligger i et for Ålesund typisk pakkhus, og er alltid med på TripAdvisors ranking over Ålesunds beste restauranter. Maki har 18 år på baken, og har fokus på nyskapende sjømat, ofte inspirert av Asia. Menyen består av fire eller seks retter. Det er også menyer for dagens fangst og dagens slakt. Om dere er mange kan du booke et chambre séparée. Etter middagen kan du fortsette kvelden i den populære baren.


Hvor: Maki Restaurant Brosundet, Apotekergata 5


4. Zuuma – den beste japaneren


Det er ingen stor utfordring å lage sushi av ypperste klasse i Ålesund, men på Zuuma nøyer de seg ikke med det. Her lages det sushi 2.0, og de vegrer seg ikke for å la tempurarettene få seg en runde på grillen heller. En favoritt er sashimi på pilegrimsmusling, maki med fritert laks og cream cheese, eller hummerhale med foie gras-mousse.


Hvor: Zuuma, Skansegata 20


5. Engelsk nattmat på Jafs


JafsNattmaten nytes best på Jafs. Foto: Bobo Olsson


Hva er mer digg enn å innta litt nyfritert fish and chips etter en lang kveld på byen? Ålesunds aller beste variant av den engelske nasjonalretten lages på gatekjøkkenet Jafs, like over broen. Åpningstidene er sjenerøse – til 04.30 torsdag til lørdag. Porsjonene av den friterte ferske torsken, remuladesausen og den sprø pommes fritesen i tradisjonsriktig avispapir er like sjenerøs!


Hvor: Jafs, Brokiosken Hellebroa


6. Ikke bare fisk hos Dalen Kjøttvarer


Dalen KjøttvarerHva med fiskekaker til lunsj på Dalen Kjøttvarer? Foto: Bobo Olsson


Dalen Kjøttvarer er en institusjon. Den er blitt eid av den samme familien, og har ligget på samme sted, helt siden 1918. Mange av stamgjestene kommer tilbake på grunn av det gode tilbudet av svin, okse og lam. En av spesialitetene er pølse i form av svin- og lammemørbrad. Denne pølsen er blant annet krydret med nellik og ingefær, og toppes av en hjemmerørt, kremet rekesalat. Av Dalens andre spesialiteter finner du nystekte fiskekaker. Disse går unna som varmt hvetebrød rundt lunsjtider!


Hvor: Dalen Kjøttvarer, Apotekergata 8


Opplev Ålesund


Har du lyst å oppleve Jugendarkitektur og fersk sjømat blant fjord og fjell på den norske vestkysten? Vi har tre hotell ved havet i Ålesund.


Hotel Brosundet

Ligger i to gamle pakkhus med til sammen 132 rom og har fantastiske originale tredetaljer. Her et eget fyr i havnen – som du kan bo i.

Adresse: Apotekergata 1-5


Quality Hotel Waterfront

196 rom fordelt på tre hus. Pakkhuset, Jugendhuset og det nybygde Signaturhuset.

Adresse: Nedre Strandgate 25-27


Quality Hotel Ålesund

131 rom og suiter, restaurant, bar, og privat brygge med fantastisk havutsikt.

Adresse: Sorenskiver Bullsgt. 7


Av: Per Olsson, Creative Director, Nights

Redigert av: Strawberry – oppdatert 21.08.2018

Denne saken ble først publisert i medlemsmagasinet Nights nr. 14 2017