En biltur langs sørlandskysten gir en unik mulighet til å kombinere kyst, kultur og fantastisk natur. Spis sjømat rett fra havet, besøk idylliske byer og nyt landets mildeste klima. Sørlandskysten byr på mange unike opplevelser. Her er noen av høydepunktene på veien.

Skumring i Stavanger
Skumring i Stavanger

Start: Stavanger

Byen Stavanger er sentrert rundt en vakker havn og rager flott over vannkanten. Byen som ble grunnlagt i 1125 har en lang og interessant historie og regnes blant annet som den største trebyen i Europa.

Ta en spasertur i den idylliske gamlebyen og opplev de gamle trehusene, som kan dateres helt tilbake til 1700-tallet. Når du først er i området kan du også besøke Norsk Hermetikkmuseum, med utstillinger fra 1920-tallet, om Stavangers hermetikk- og arbeiderhistorie.

Som Norges fjerde største by har Stavanger mye å tilby når det kommer til kultur, og huser blant annet over 20 museer. Ønsker du å lære om norsk skipsfart og Stavangers historie som havneby, burde du ta turen til Stavanger maritime museum. Du finner museet i en gammel brygge hvor du kan nyte en deilig kopp kaffe og bare nyte den vakre havutsikten. Etter en lang dags byvandring kan du unne deg et avslappende besøk på Clarion Hotel Stavangers luksuriøse spa.

Foto: Shutterstock

Fra Stavanger til Kristiansand

  • Kjøretid: 3 timer og 22 minutter
  • Avstand: 233 km
  • **Google Map

Kristiansand er blant de mest besøkte stedene i Norge, og det er ikke uten grunn. Kombinasjonen av natur, god mat og kultur er fantastisk! Er du glad i naturen og ønsker å oppleve dyrelivet på nært hold, må du ta turen til Kristiansand dyrepark, som kan skilte med Norges største samling av arter. Du kan også ta en romantisk spasertur i den litt mer bortgjemte Ravnedalen naturpark. Her får du virkelig oppleve alt hva naturen har å by på, med trær, innsjøer, svaner, sopp, blomster og fargerike stupbratte fjellsider.

Kristiansand anbefales du også å nyte den herlige atmosfæren på Fiskebrygga, mens du koser deg med sjømat rett fra havet. I gangavstand fra fiskebrygga finner du Clarion Hotel Ernst, som ligger midt i bykjernen. Dette unike og ikke minst moderne hotellet serverer byens mest populære frokost, og sikrer deg dermed den beste starten på en ny og opplevelsesrik dag.

Foto: Shutterstock

Fra Kristiansand til Sandefjord

  • Kjøretid: 2 timer og 37 minutter
  • Avstand: 206 km
  • Google Map

Kjøreturen fra Sandefjord til Kristiansand går via halvøyene Østerøya og Vesterøya

Langs kystlinja på Østerøya finner du mange flotte fiskesteder, samt flust av andre utendørsaktiviteter som kajakkpadling og bading i sjøen. Vesterøya på sin side byr på en 25 kilometer lang gåtur med fantastisk utsikt og idylliske svaberg. Her kan du også finne ruiner fra et tysk fort fra 1941.

Sandefjord er en moderne by med lang historie. Blant annet ble Gokstadskipet, datert så langt tilbake som år 900, oppdaget her, og du kan se en kopi av det i byens havn. I Sandefjord kan du også utforske Hvalmuseet, da byen er kjent som den gamle hvalhovedstaden.

Foto: Shutterstock

Fra Sandefjord til Oslo

  • Kjøretid: 1 time og 28 minutter
  • Avstand: 121 km - Google Map

Etter en kjøretur langs sørlandskysten passer det perfekt å runde av med et stopp i hovedstaden. Ta en piknik på operataket og nyt synet av den innovative arkitekturen og utsikten over havna. Avslutt dagen med et glass vin og overnatt i landets vakreste art-deco-hus, Clarion Collection Hotel Folketeateret, som ble designet etter inspirasjon fra Empire State Building i New York.

Operaen i Oslo photo_Erik_BergFoto: Erik Berg via operaen.no

Det er vel ingen hemmelighet at vi virkelig elsker norskekysten!