I trendy Vesterbro finner du noen av Københavns nyeste restauranter, barer, butikker og gallerier. Selv om stedet har blitt en av byens hotteste bydeler, har det imidlertid ikke alltid vært slik. I stedet utvikler bydelen seg mer i retning av Manhattans Meat Packing District og er blitt et glamorøst og hipt sted hvor alt skjer. Her får du de beste tipsene på hva du ikke kan gå glipp av i Vesterbro!

Foto: Kim Wyon/Visit Denmark


Fra husdyrhandel til hipt


I begynnelsen av 1600-tallet og de påfølgende århundrene var Kødbyen nemlig et sentrum for husdyr- og kjøtthandel. Som et minne om fortiden, utgjør Kødbyen en stor del av Vesterbro. Men du finner ikke mange utsalgssteder med rødt kjøtt her. Ved at gammelt møter nytt har dette blitt et av Københavns mest spennende steder å bo når du besøker byen. Bli med på en rundtur!


Kødbyen


Foto: Kim Wyon/Visit Denmark


HotelVesterbro_201401_0358-300x199


På sørsiden av Vesterbro ligger det som omtales som Kødbyen. Her finner du mange av byens favorittrestauranter. Sjekk blant annet ut den spennende kjellerrestauranten Nose2Tail diner.


De nyere restaurantene og barene som åpner dørene her tar i bruk navneskiltene til de forrige innehaverne, noe som er med på å gi stedet et sjarmerende preg. Ta for eksempel Kul, som lever opp til navnet og tilbyr moderne retter fra kullgrill. På veggen henger et krokete gult gammelt neonskilt. Eller den populærer baren Jolene, som har et nostalgisk rosa neonskilt over døra. De har funnet det perfekte sted i Kødbyen, etter at naboer klaget over bråk og trafikk fra deres gamle adresse i Nørrebro.


Kødbyen burde kalles for navlen i Vesterbro, men det hadde ikke vært helt sant. I Kødbyen samles flere selvstendige og originale bedrifter som gir bydelen et progressivt og interessant preg.


Istedgade


HotelVesterbro_201401_0206-300x199 (1)


Istedgade går vestover fra sentralstasjonen, (Hovedbanegården), og hele veien mot Enghave park ved Carlsberg gamle bryggeri. På hjørnet rett bak stasjonen ligger det som mange kaller Københavns Chinatown, (dog mye mindre sammenlignet med San Francisco sin). Uansett er det et koselig lite hjørne hvor du finner det du trenger av asiatiske varer.


Istedgade har tilbake i historien blitt sett på som slumområdet i København, men har takket være nye butikker og restauranter blitt et yndet sted å dra. Sjekk for eksempel ut motebutikken Kyoto, den hippe asiatiske restauranten Sticks and Sushi eller den familiedrevne restauranten MADglad.


Går du videre bortover gaten finner du alt fra vinbarer og vinkjellere til etniske restauranter, tyrkiske gavebutikker, lokale kjøpmenn, halal-slakteri og det populære utestedet Vega.


Vesterbrogade


HotelVesterbro_201401_0082-300x199 (1)


Vesterbrogade begynner ved den flotte Rådhusplassen, går videre forbi Tivoli og en rekke hotell. Den pulserer videre vestover mot Søndermarken park og Fredrik’s Slot Have, hvor den endrer navn til Roskildevej. Det er lett å slå ihjel en hel dag her, ved å gå innom alle butikkene, restaurantene og attraksjonene. Her finner alle noe å like.


En dag kan for eksempel starte med en tur innom Københavns Museum, etterfulgt av en take away lunsj fra Joe and the Juice rett over gaten. Ta den med og nyt i Enghaveparken. Videre kan du gå mot Carlsbergs gamle bryggeri eller København Zoo. Start middagen med en cocktail hos LeLe’s Tiger Bar, før du fortsetter med den populære travle danske restauranten, Madklubben.


Oehlenschlægersgade


HotelVesterbro_201401_0161-300x199 (1)


Oehlenschlægersgade byr på langt mer enn et vanskelig navn og en innmari kul rawfood café kalt simpleRAW. Den er også kjent som ”gallerigata”, og ca. 100 meter fra råmatplassen finner du galleriet Vess. Dette drives av ni unge menn som mener at galleriene ikke bare skal vise kunst fra etablerte kunstnere. De ønsker at det skal være et sted hvor også unge kreative mennesker får vist frem kunsten sin til publikum.


Et av de mest kjente galleriene i området er kanskje V1 Gallery, som mikser etablerte kunstnere med lovende nykommere. Et annet er Galleri Bo Bjerggaard, som startet opp i 1999 med å vise frem moderne kunst ved europeiske loppemarked. Som for eksempel det store sommermarkedet hver søndag i Carlsberg-området. Har du sett deg mett på kunsten i Oehlendschlægersgade og er på jakt etter mer, har Kødbyen et stort utvalg gallerier.


Sønder Boulevard


sonderboulevard


Sist men ikke minst må du sjekke ut Sønder Boulevard. Det var tidligere en trafikkert asfaltvei, men har nå blitt gjort om til en koselig gate med gressflekker perfekt for avslapning og pizza i solen. Den huser også flere lokale loppemarkeder i løpet av sommeren, flere basketballbaner og en av byens kuleste caféer; Cafe Dyrehaven. Selv om gaten er rolig sammenlignet med parallellgatene Istedgade og Vesterbrogade, inneholder den noen av byens flotteste kunstverk på de grønne Metro-veggene.


Kart og miniguide


Trenger du en guide til alle gater, butikker og restauranter nevnt ovenfor? Se vår lille guide til Vesterbro her:


Copenhagen Vesterbro Strawberry


Trenger du overnatting i Vesterbro eller København?


Vi i Strawberry har flere hotell i København. Se oversikt, priser og les mer om København her!


_Dette er en omskrevet artikkel fra Peder Edvinsons originale artikkel i det norske Strawberry’ magasinet. _