Svenskene tar jul på alvor, og i hele desember bugner det av stemningsfulle julemarkeder i Sverige. Slott, gods, gårder og museer blir tilholdssted for nisser, kranser og pepperkaker. Her er sjansene store for å finne både julestemning, julepynt og julegaver!

Fairy lights on a traditional Christmas market.
Her lister vi Sveriges beste julemarkeder.

Fra storby til slott

En fin måte å lade opp til jul på er å ta en hyggelig førjulstur for å handle julegaver, drikke gløgg og hente inspirasjon. Julemarkeder er en perfekt oppvarming til den koselige høytiden. Sverige tilbyr en rekke ulike julemarkeder i alle mulige varianter. På Skansen julemarked kan du oppleve tradisjoner og historie, på Liseberg finner du nisseverksted og is-show, mens Tjolöholm slott inviterer til sjarmerende slotts-jul. Du er garantert julestemning på andre siden av grensen, og det er bare å ta turen for å nyte førjulstiden! Her får du en oversikt på noen av Sveriges beste julemarkeder.


Julemarked i Gøteborg og Vestsverige

Jul på Liseberg

Når: 19. november - 30. desember 2022

Hvor: Liseberg, Gøteborg, Vestsverige

Hva: Jul på Liseberg er det største julemarkedet i Sverige, og fornøyelsesparken forvandles hver desember til et glitrende juleeventyr. Her finner du alt fra skøytebane til vinteråpne karuseller. For barna finnes det et eget nisseverksted, hvor de kan levere ønskeliste til julenissen, gå på skattejakt og se isshow. Nesten fem millioner julelys glitrer i vintermørket rundt omkring i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære.

Les mer om Jul på Liseberg her.

Stemningsfullt! Foto: Liseberg

Foto: Liseberg

Julemarked på Gunnebo slott

Når: 19.-20. november og 26.-27. november 2022

Hvor: Gunnebo slott & trädgårdar, Mölndal, Vestsverige

Hva: Stemningsfult håndverksmarked i historiske lokaler på Gunnebo slott. Opplev slottet i sin vinterprakt, velg mellom håndverk av høy kvalitet og nyt varmende mat fra Gunnebo Kaffehus & Krog. Her kan du også smake på de populære pepperkakene på Gunnebos Bageri, som bakes etter en oppskrift fra 1700-tallet.

Les mer om julemarked på Gunnebo slott her.

Foto: Gunnebo Press


Tidlig julestemning i Halland

Jul på Tjolöholm slott

Når: 11.-27. november 2022

Hvor: Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka, Halland

Hva: Et av Vestsveriges største julemarkeder med et hundretalls utstillere av håndverk og lokalproduserte matdelikatesser. Det herskapelige slottet er pyntet og klart for å ta imot juleglade gjester. I slottshallen er nissefar klar til å ta imot barnas ønskelister. Hver dag vil det foregå ulike aktiviteter som ildshow, godisregn og julemusikk.

Les mer om jul på Tjolöholm her.

Jul i Äskhult

Når: 26. november - 4. desember 2022

Hvor: Äskhult i Fjärås, Halland

Hva: Autentisk gammeldags julemarked i Äskhults by. Her står gårdsnissen klar til å ta imot barna og du kan levere ønskelisten over julegaver. Utstillerne er ikledd gammeldagse klær og selger alt fra håndstøpte lys til tekstiler.

Les mer om jul i Äskhult her.


Julemarked i Dalarna

Gammeldags julemarked i Falu Gruva

Når: 4. desember 2022

Hvor: Verdensarvområdet ved Falu Gruva i Falun, Dalarna

Hva: Gammeldags julemarked med tradisjonsrikt håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julesnacks. Opplev julemagi midt i verdensarven, Falun! Gruvenissene tar imot barnas ønskelister og det arrangeres guidede juleturer i gruven. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild – ja, alt som hører et gammelt julemarked til!

Les mer om julemarkedet i Falu Gruva her.

Falu Gruva. Foto: Per Eriksson


Vinteridyll i skjønne Värmland

Jul på Mårbacka

Når: 3.-7. november 2022

Hvor: Mårbacka Minnesgård, Östra Ämtervik, Värmland

Hva: Kjent julemarked i Selma Lagerlöfs barndomshjem. Julemessen finner sted i bygningene som ligger rundt herregården. Her blir gamle tradisjoner videreført gjennom tradisjonelt håndverk, og skaperglede og kvalitet står i fokus. En stor matbod fylt med alle sorters julemat står klar til å ta imot besøkende. Guidede turer i forfatterinnens hjem vil også finne sted.

Les mer om julemessen i Mårbacka her.

Julemarked på Alsters Herregård

Når: 26.-27. desember 2022

Hvor: Alsters Herregård, Karlstad, Värmland

Hva: Første helgen i desember byr Alsters Herrgård på et tradisjonelt julemarked med utstillere fra Värmland. Her kan du kjøpe alt fra mat til håndverksprodukter.

Les mer om Alsters Herregårds julemarked her.

Julemarked i Mariebergsskogen

Når: 3.-4. desember 2022

Hvor: Mariebergsskogen, Karlstad, Värmland.

Hva: Julemarkedet i Mariebergsskogen er en kjær tradisjon for mange. Her tiltrekker utstillerne med Värmland julemat og håndverk av høy kvalitet. Og det blir mange flotte aktiviteter for barna!

Les mer om jul i Mariebergsskogen her.


Julemarkeder i Småland

Kosta julemarked

Når: 12. november - 31. desember 2022

Hvor: Glassriket i Kosta, Kronoberg, Småland

Hva: Når mørket faller over Kosta lyser tusenvis av julelys opp trær og bygninger. Vær velkommen inn gjennom de store portene, og opplev et magisk julemarked fylt med lys, snø, julegraner og velfylte markedsboder. Fra bodene spres duften av gløgg, pepperkaker og brente mandler. Her finner du håndverk av beste kvalitet, utført av lokale håndverkere i jern, treverk og tekstil. Legg ønskelisten din i julenissens magiske ønskemaskin og hør på nissemors nydelige julesanger.

Les mer om julemarkedene i Kosta her.

Glassriket i Kosta.

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs

Når: 9.-11. desember 2022

Hvor: Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby, Småland

Hva: Julemarked i Astrid Lindgrens ånd. Opplev et tradisjonelt julemarked i forfatterens barndomshjem. Kunsthåndverk, mat, opptredener og musikk vil sørge for julestemning og hygge. Det er også mulig å bestille en forhåndsbooket julevisning i det restaurerte barndomshjemmet, omvisningen tar deg med tilbake til Astrid Lindgrens barndom.

Les mer om markedet på Näs her.

Smålandsjul på Huseby

Når: 12.-20. november 2022

Hvor: Huseby Bruk, Grimslöv, Småland

Hva: Nordens største julemesse med utstillere og håndverkere av ulikt slag som selger alt fra sild og pølser, til nisser og lys. Hver kveld tennes 500 fakler og 200 juletrær, som lager magisk julestemning på hele området.

Les mer om jul på Huseby bruk her.

Foto: Pelle Wahlgren


Skånes beste julmarkeder

Jul på Svaneholm slott

Når: 18.-19. november 2022

Hvor: Svaneholms slott i Skurup, Skåne

Hva: Svaneholms slott byr på julemarked med rundt 50 utstillere - mange av disse er populære aktører fra tidligere, men det har også kommet til flere nye. Utenfor finner du Cafétältet og inne kan du forsyne deg av en fantastisk kakebuffé på Grevinnans café.

Les mer om Svaneholms slott her.

Svaneholmsslottchristmasmarket.jpgSvaneholms slott.

Julemarked på Bosjökloster slott

Når: 25.-27. november 2022

Hvor: Bosjökloster Slott, Höör, Skåne

Hva: Familievennlig julemarked på et av Skånes vakreste slott. Skånsk håndverk, lokale matprodusenter, julekonsert i kirken, julebutikk og aktiviteter for barn vil finne sted. I restauranten serveres deilig julebuffet og den velkjente fiskesuppen.

Les mer om jul på Bosjökloster her.

Julemarked på Wrams Gunnarstorp

Når: 3.-5. november 2022

Hvor: Wrams Gunnarstop, Billesholm, Skåne

Hva: Julemarked dedikert til svenske tradisjoner. Slottet er vakkert opplyst med fakler og lys, og her kan du kose deg i et stemningsfylt miljø. På markedet finner du 80 av landets beste håndverkere som selger sine varer, og i matboden finnes alle mulige juledelikatesser.

Les mer om markedet på Wrams Gunnarstorp her.


Vinter i Stockholm

Jul på Skansen

Når: 25. november - 18. desember 2022

Hvor: Friluftsmuseet Skansen, Djurgården, Stockholm

Hva: Titt inn i hus og gårder og få en smak av hvordan folk feiret julen i gamledager. Det tradisjonsrike julemarkedet på Skansen gir et innblikk i svensk historie og tradisjoner. På Bollnästorget og i Marknadsgaten avholdes julemarkedene, i Skogens hus finner du håndverk og i Back Mats stue fortelles historier og eventyr rundt den åpne ilden. Når man trenger en pause mellom vandringen finnes det flere ulike restauranter og kafèer som serverer alt fra røkt fisk til nystrødde smultringer.

Les mer om jul på Skansen her.

Foto: Pernille Tofte, Skansen.

Julemarked i Gamla Stan i Stockholm

Når: 19. november - 23. desember 2022

Hvor: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm

Hva: Det eldste julemarkedet i Sverige holder fremdeles koken, siden 1837 har det brosteinsbelagte Stortorget vært tilholdssted for karameller og julepølser. 40 boder selger sine varer og skaper julestemning midt i hjertet av Stockholm.

Les mer om markanden i Gamla Stan her.

Gamla Stan i Stockholm. Foto: Henrik Trygg


Gammeldags julestemning i Närke

Wadköpings julemarked

Når: 20. november - 11. desember 2022

Hvor: Wadköping, Örebro

Hva: Stort julemarked i vakre omgivelser. Snekre, håndverkere og matprodusenter stiller ut sine varer blant de rødmalte gamle husene. Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen, Wadköping – som er bygd opp av eldre gårder fra en svunnen tid for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden.

Les mer om julen i Wadköping her.


Book hotell til din julemarkedsreise

Har du funnet et koselig julemarked du vil besøke? Gjør det til en liten ferie eller weekendtur og book overnatting i nærheten. Her finner du alle våre hoteller i Sverige.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med norske Visit Sweden.