Helsinki har med sin blanding av inspirasjon fra både øst og vest skapt en by med helt egne unike uttrykk. En by som er like stolt over det gamle og slitte som av det nye og glinsende. Velkommen til Nordens fineste hovedstad!

Löyly bathing house i Helsinki
Löyly, den offentlige badstuen i Helsinki som ble oppført i 2016, er et arkitektonisk mesterverk av Avanto Architects fra Helsinki. På taket er en terrasse.

Helsinki kan kunsten å vise seg fra sin beste side. Høstsolen vil liksom aldri slutte å varme. Ifølge telefonene våre har vi gått over ti kilometer i dag. Men det har vært lett. Helsinki har virkelig invitert oss inn og overrasket. Her er hav, her er folkeliv på uterestaurantene, her er barer og kafeer. For ikke å snakke om arkitektur. Overalt og imponerende. Det virker som om det er likegyldig hvilken tidsepoke det gjelder. Ingenting virker å være bygd på måfå. Art deco går naturlig over i funkis og avsluttes med 2000-tallsarkitektur.

Helsinki - art Norra Esplanaden_16_9Den japanske kunstneren Yayoi Kusamas prikker pryder trærne i parken ved Norra Esplanaden. Foto: Bobo Olsson

Ingen forandring siden det ble bygget

Hele byen føles som om den hører sammen. Og det er en by som egner seg for spaserturer. De mektige boulevardene som russerne fikk anlagt, fører trafikken rundt uten problemer, og i motsetning til i mange andre storbyer, virker trafikken hele tiden som om den befinner seg på god avstand. Overalt er det store og små parker, og små, enkle barer ligger vegg i vegg med flotte, klassiske restauranter der ingenting er blitt forandret, verken utvendig eller innvendig, siden de ble bygget. Hvert kvartal har sin bar, sin restaurant, sin kafé. Og i tillegg er kvartalene fulle av små, spennende butikker og kunstgallerier.

I motsetning til i mange andre storbyer, renoveres det her for å bevare, ikke for å skape noe nytt.

Nydelige restauranter

Helsinki er en levende by og en stolt by også. Den har en tydelig arv. Den finske designen og arkitekturen blir godt bevart, alt skjøttes godt, og i motsetning til i mange andre storbyer renoveres det her for å bevare, ikke for å skape noe nytt. To gode eksempler på det er restaurantene Sea Horse og Elite, som begge er bevart slik de var opprinnelig, fra byggeårene før og etter krigen. Vi slår oss ned for å spise gjedde á la Mannerheim på Sea Horse, og smakene og funkisinnredningen fører oss tilbake til femtitallet. Det kjennes ærbødig og unikt og gjør besøket til en opplevlese fra en svunnen tid.

Helsinki - bar Sea Horse - Rödbergen_16_9På Sea Horse i Rödbergen drikker man en Lonkki, en drink på tappekran med gin og grapefrukt. Foto: Bobo Olsson

Helsinki - restaurant Elite_16_9Restaurant Elites skilt i gul neon fra 1932. Foto: Bobo Olsson

Herlig offentlig badstue

Om morgenen opplever vi noe av det nye Helsinki, nemlig den modernistiske furudrømmen Löyly - Helsinkis badstue, som åpnet for allmennheten i 2016. Etter innvielsen den sommeren, er det blitt tatt badstue som aldri før på Munkholmen. Turister blander seg med stamgjester for å nyte klassiske badstueritualer i et ultramoderne miljø: Avkjølende bad i havet med påfølgende øl og mat i Löylys restaurant. Den som vil oppleve Löyly, gjør lurest i å bestille bord på forhånd, for køene blir lett lange utover ettermiddagen, når solen når frem til det kjempestore badstuekomplekset.

For deg som vil oppleve finnenes badstuekultur helt og fullt, er det her du skal starte.

Byens innbyggere tar gjerne badstue minst en gang i uken, men frem til sommeren 2016 fantes det bare én offentlig badstue igjen i Helsinki, Kotiharjun Sauna i bydelen Kallio. Kotiharjun ble innviet i 1928, og byr fremdeles på renselse og bjørkeris. For deg som vil oppleve finnenes badstuekultur helt og fullt, er det her du skal starte. Men glem ikke å ta med eget øl og eget håndkle.

Frister det med et isbad kombinert med badstue? Les vår artikkel om alle fordelene med isbading og hvor i Norge og Sverige du kan isbade med en badstue rett i nærheten her.

Helsinki - Railstation_16_9Sentralstasjonen er en av mange fantastiske bygg i det sentrale Helsinki. Foto: Bobo Olsson

Den sprudlende bydelen Kallio

De siste årene har Helsinki, på samme måte som de andre nordiske hovedstedene, vært åsted for en restauranteksplosjon. Først og fremst når det gjelder mindre restauranter. Kallio er også den bydelen der bar- og restaurantlivet er aller mest aktivt og i skuddet. Her ligger tangobarer vegg i vegg med reggeabarer, og små kebabkjøkkener vegg i vegg med sushisteder for feinschmeckere.

Flørting i bakgården

Etter vår lange byvandring parkerer vi oss i ettermiddagssolen ved en av de små ølkneipene på Norra Esplanaden. På Norra Esplanaden ligger også en av Helsinkis mest klassiske nattklubber, Svenska Teatern, med barer og dansegulv, som alltid stenger klokken fire om natten.

Det blir en natt som ikke angrer noe som helst.

Et lite stykke derfra, i Gamla Passagen, som er en stor bakgård full av barer, har man de siste årene utfordret Svenska Teatern når det gjelder hvem som har mest å by på, og da vi senere på natten får sammenlignet de to stedene, oppdager vi raskt at Gamla Passagen er stedet å henge på. Det danses, mingles, flørtes og skåles under åpen himmel. Det blir en natt som ikke angrer noe som helst.

Helsinki - Gamle Passagen_16_9I Gamla Passagen i City ligger barene vegg i vegg. Foto: Bobo Olsson

Populære barer

En av Helsinkis mest omtalte barer er filmskaperen Aki Karusmäkis Corona - og ikke bare på grunn av pandemien! Dette er en bar han etter sigende skal ha bygget fordi han selv savnet en bar å gå på i Helsinki. Corona er ikke bare en bar. I kjelleren spiller det et band nesten hver kveld, og rundt de ti biljardbordene samles byens unge, kreative fra tidlig på ettermiddagen.

Derfor bygget han baren Moskva like ved, som skulle være alt annet enn publikumsvennlig.

Til historien hører også at Aki Karusmäki syntes at Corona ble altfor populær, og derfor bygget han baren Moskva like ved, som skulle være alt annet enn publikumsvennlig, med middelmådig service, veldig begrenset tilbud og mindre fine stoler og bord. Men det lyktes ikke spesielt bra. Til og med Moskva ble veldig populær.

Den finske skjærgården

Den som vil nyte den finske skjærgården bør ta seg en tur ut til øya Sveaborg, og en like god idé er det å kjøpe med seg litt mat ut til øya fra markedshallen på havnen. Hvis du våger, bør du ta med fritert fisk, for eksempel den finske klassikeren niøye, og finsk rugbrød med fiskeblanding med røykt fisk.

Den som vil nyte moderne finsk mat rundt Norra Esplanaden, bør besøke The Cock. På The Cock spiser du med fordel en lunsj i solen. Menyen er moderne og internasjonal, servringen er enkel, og stemningen er avslappet og fin.

Helsinki - The Cock Eatery & Bar_16_9Avslappende stemning på uteserveringen til The Cock. Foto: Bobo Olsson

Helsinki - The Cock Eatery & Bar - food_16_9Noen av rettene The Cock har å by på; østers, biff og en bolle med laks og fermenterte grønnsaker. Foto: Bobo Olsson

Den flotte Olympiastadion

I 1952 var det olympiske sommerleker i Helsinki, og over hele byen finnes fremdeles en masse minner og bygninger etter begivenheten. Blant annet i funkisbydelen Tölö, der innbyggerne i Helsinki gjerne drar for å jogge eller spasere langs anlegget som ble brukt til kano- og ro-konkurransene. I nærheten av Tölö ligger også Olympiastadion, som er en oppvisning i finsk funksjonalisme og modernisme, av berømte arkitekter som Alvar Aalto og Martti Välikangas.

Før vi pakker kofferten og drar hjem, noterer vi 35 kilometer med gåturer på mobilen. Vakre, imøtekommende Helsinki hadde lett kunnet notere oss for det dobbelte av denne distansen. Det er en by som byr på oppdagelser overalt, enten det nå gjelder arkitektur og design, eller mat, drikke og natteliv.

Frister det med en tur til Helsinki? Da kan du booke deg inn på et av våre mange hotell her.

*Dette er en oppdatert og redigert versjon av en artikkel som opprinnelig ble publisert i medlemsmagasinet Nights Magazine nr 11, 2016. *