Medlemskap

Ting å gjøre

– Edvard Grieg har alltid stått på vår bucket list

Sandra og Maurice Craze har reist helt fra England for å oppleve hjemmet til en av Norges mest kjente kunstnere: – Edvard Grieg har alltid stått på vår bucket list

 • Med Bergen badende i nydelig aprilsol, møter Strawberry ekteparet Sandra og Maurice Craze ved komponist Edvard Griegs tidligere hjem og nå museum, Troldhaugen.

 • Ekteparet er på sin første tur til vestlandshovedstaden og kommer fra idylliske Devon, sørvest i England. Turen er en bursdagsgave fra døtrene, og mye av grunnen til at de ville besøke Bergen, er nettopp Grieg.

 • – Vi lytter alltid til klassisk musikk på radioen, og elsker Griegs musikk. Hver gang han kommer på radioen, skrur vi opp volumet.

 • – Vi er spesielt glade i stykket «Bryllupsdag på Troldhaugen», så det er helt fantastisk å få oppleve stedet i virkeligheten, smiler Sandra. Ektemannen spiller selv musikk og nikker bekreftende og ivrig.

 • – Det har vært på vår bucket list lenge, så det er en utrolig opplevelse for oss endelig å være her, sier Maurice.

– Clarion Collection® Hotel Havnekontoret har perfekt beliggenhet

Ekteparet bor med sine to voksne døtre på Clarion Collection® Hotel Havnekontoret på ikoniske Bryggen. Deres ene datter har vært mye i Bergen og Norden i forbindelse med jobb, og forteller at hun alltid bor på et av hotellene til Strawberry.


Til foreldrene har hun skrytt mye av Clarion Collection® Hotel Havnekontoret før turen, og de er begge enige om at oppholdet har levd opp til forventingene – og mere til.


– Veldig vennlige ansatte, god service, bra frokost og fantastiske senger. I tillegg har det perfekt beliggenhet, mener Maurice.


– Det er et veldig hjemlig og koselig hotell med alt vi trenger i umiddelbar nærhet, legger kona til.

 • Bergen er helt unik

  Foruten Troldhaugen og det solfylte været, er de begge enige om at det er én ting som har vært mest imponerende med oppholdet så langt.

 • – Landskapet er helt unikt. Det tar rett og slett pusten fra en, sier Sandra.

 • – Vi mener jo selv vi er veldig heldige med landskapet der vi bor i England, blant annet rett ved Dartmoor nasjonalpark, men det er ikke i nærheten av like vakkert som Bergen.

 • Bare innflyvningen med utsikt over fjord og snødekte fjell var helt utrolig, legger ektemannen til.

Museene du må oppleve i Bergen

Troldhaugen er en del av Kode i Bergen, et av Nordens største museer for kunst, design og musikk. Totalt omfatter Kode syv unike avdelinger, deriblant tre tidligere hjem til noen av Norges mest kjente komponister.


Gjennom hele året arrangeres det konserter i disse hjemmene, og Kode arbeider hardt for å formidle kulturen, musikken og historien til disse komponistene. På Troldhaugen arrangeres det over 400 konserter årlig, deriblant fantastiske lunsjkonserter om sommeren.


I tillegg har Kode flere bygninger som stiller ut kunst. I Bergen sentrum finner du Permanenten, som ble ferdigstilt i 1896. Det er skiftende utstillinger, så sjekk hjemmesiden for å finne mer informasjon.


Stenersen er det nyeste tilskuddet til Kode. Her er det samlingen til finansmann Rolf Stenersen som vises frem. Det er hovedvekt av billedkunst og skulpturer, og man kan se verker av blant annet Pablo Picasso, Paul Klee og Asger Jorn.


Rasmus Meyer var en bergensk forretningsmann med stort hjerte for kunst. Hans arvinger ga bort hans samling til Bergen kommune med én betingelse: At det skulle bygges et offentlig museum til samlingen.


Som sagt, så gjort. Samlingen er blant de ypperste innen norsk kunst fra gullalderen 1880 til 1905. Deriblant finner man verdens tredje største samling av Edvard Munchs verker på Rasmus Meyers samlinger.


Lysverket var originalt administrasjonsbygget til det kommunale kraftselskapet Bergen Lysverker. Det er skiftende utstillinger, og fokuset er kunst i et vidt spenn: Fra cirka 1400-tallet til 1900-tallet. I tillegg til kunst, finner man en av Bergens Michelin-restauranter i bygget: Lysverket.


Er det samtidskunst du er på jakt etter, er Bergen Kunsthall vel verdt et besøk. Her er det utstillinger og arrangementer av internasjonale kunstnere året gjennom.

Alleyway in Bergen.

Perfekt å oppleve Bergen med barn

VilVite er et vitensenter som blander naturvitenskap og teknologi på en morsom og interessant måte. Gjennom utstillingen vil du leke, lære og ha det gøy. Perfekt å gjøre med barna når regnet melder seg i Bergen.


Lær mer om Bergen på byvandring


Mye av Bergen bys historie sitter i veggene, gatene eller smugene. En byvandring kan derfor være et godt tips til dem som ønsker å lære mer om byens historie. Det er flere selskaper som tilbyr dette.


Bymuseet i Bergen har flere avdelinger i Bergen, og sikter seg inn på å formidle byens lange historie på en morsom, uhøytidelig og interessant måte. De har en rekke museer rundt om i byen, og tilbyr også byvandringer – enten med museets egne skuespillere eller guider.


For mange utenlandske besøkende til Norge, er stavkirker noe man må få med seg. Fantoft Stavkirke ble bygget i Fortun i Sogn i 1170, men flyttet til Fantoft i 1883. Den ble påtent i 1992, men ble gjenoppbygget og stod ferdig igjen i 1997. Kirken er kun åpen for besøk innvendig om sommeren, men kan observeres fra utsiden året rundt.


Bergen under andre verdenskrig


Med Bergens nærhet til sjøen, er det kanskje ingen overraskelse at byen var strategisk viktig for tyskerne under andre verdenskrig.


Det finnes flere museer i byen som forteller om tiden under okkupasjonen. På Bergenhus Festning finner du Bergenhus Festningsmuseum. Museet er viet den norske motstandskampen under andre verdenskrig, samt fokus på kvinners innsats for Forsvaret.


Espeland fangeleir er Norges eneste bevarte fangeleir. Den ligger 20 minutter med bil fra sentrum.


Gestapomuseet holder til i Gestapos gamle hovedkvarter i Bergen sentrum. Her satt mange norske motstandsmenn og -kvinner under krigen, og senere landssvikere. Du lærer om metodene som ble brukt under avhør, kan se cellene fangene satt i og lære fangenes historie.

Nyeste innlegg