Medlemskap

Hotell

Her skaper hotellgjestene mer energi enn de forbruker

Stadig flere velger å bo på dette Stockholms-hotellet, som er stappfullt av gründerestetikk, teknologi og innovasjon. For hvilke andre steder skaper man energi når man tar heisen? Bli med på guidet tour inn i framtiden.

 • – Comfort Hotel®Solna er Skandinavias aller første nullenergihotell.

 • – Visjonen er å være Skandinavias mest bærekraftig hotell – og dit vil vi komme i løpet av ti år, lover Sam Radstakke Nissen bestemt og engasjert.

 • Sam er general manager på Comfort Hotel®Solna, som ligger i bydelen Arenastaden i Stockholm.

 • Hotellet, som åpnet i 2021, har stort miljøfokus, og er også hovedkontoret til Strawberry i Sverige.

Hotellet som selger elektrisitet

Vi møter den fremoverlente Sam i resepsjonen. Det er tydelig at stemningen mellom de ansatte er god, det smiles og hilses fra den kule resepsjonisten, som også fungerer som bartender. Og hva har man da? Jo, barception, altså en kombinasjon av bar og resepsjon – her kan du nemlig kjøpe økologisk mat, snacks eller kaffe brygget rett fra kranen.


Miljøet er ungt, fremoverlent og hele området bære preg av innovasjon coworking, start up og gründerestetikk.


– Et nullenergihotell er et hotell som produserer mer energi enn det forbruker. På vinteren hender det vi må kjøpe energi, men på sommeren kan vi selge. Vi produserer elektrisitet som selges til et energiselskap – som igjen selger det videre, forklarer Sam, før vi går mot heisen for å få en skikkelig omvisning.


Hotellet, og miljøfokuset, tiltrekker store bedrifter som ICA og Siemens, eller selskaper som forholder seg til et visst Co2-mål. Men også vanlige forretningsreisende eller familier sjekker inn her. Comfort Hotel® Solna, ligger nemlig like ved det populære kjøpesenteret Westfield Mall of Scandinavia og fotball-og konsertarenaen Friends Arena.

Man climbing up a latter to the roof of Comfort Hotel Solna.
 • Stappfullt av solceller

  Hotellet består av 10 etasjer og har 336 hotellrom, i tillegg til 88 leiligheter for langtidsboende gjester. Vi drar rett til toppen av bygget.

 • For her på taket er hotellet kledd opp i 2500 kvadratmeter med solceller. Dette gjør Comfort Hotel®Solna til verdens mest solcellerike hotell, og her skapes mye av energien.

 • – Dette er verdens mest solcelletette hotell – det finnes rett og slett ikke plass til flere solceller, forklarer Sam, mens han går opp på taket og tar inn utsikten.

 • Hotellet ligger i nærheten av Råstasjön, som er kjent for sitt fugleliv og grøntområde. Her møter det urbane og innovative det grønne og naturlige.

 • – I tillegg er 70 prosent av alt materialet resirkulert, og hotellet bærer preg av å være bygget i miljøvennlig råbetong. Solcellene står for 75 prosent av energien på hotellet, forteller Sam videre.

 • Men her er det flere smarte løsninger man ikke finner andre steder.

Når det er smart å ta heisen…

For mens vi beveger oss fra taket og til hotellrommene, får vi opplyst en viktig fun fact: Når heisen følger gravitasjonen, genereres det energi som senere brukes for å løfte heisen opp igjen. Altså er vi på et sted hvor heisen gir like god samvittighet som trappene – for en gangs skyld…


Blant hotellrommene finner man alt fra standard dobbeltrom, til XXL-rom for storfamilien eller opptil leiligheter på 63 kvadratmeter med to soverom. Interiøret er dust og minimalistisk, med detaljer i treverk. Veggene er av betong, og det er detgode grunner til. Betongveggene hjelper med å holde en jevn temperatur.


– Betongen absorberer mer sol enn andre materialer, sier Sam:


– I tillegg er det slik at varmen fra kjøkkenet varmer opp rommene. Vinduene er konstruert på en måte som gjør at de slipper inn akkurat passe med sol – vi trenger derfor heller ikke kjøle ned rommene om sommeren.

Hotel manager of Comfort Hotel Solna sitting by a computer.
 • Innsjekk og sjekk

  På vei tilbake til startpunktet kikker vi innom laundromaten.

 • Gjestene kan nemlig vaske, tørke og stryke klær uten ekstra kostnad på hotellet – noe som gjør at du kan pakke enkelt til ferien eller jobbreisen. Miljøvennlig er det også.

 • Og i resepsjonen har Sam spart nok en spennende nyhet til oss: Vi skal nemlig sjekkes inn på det rommet som er aller mest energismart:

 • – Gjennom digitale løsninger i resepsjonen, kan nattskiftet finne ut av hvilke rom som til enhver tid forbruker minst energi og deretter sjekke inn gjester på disse rommene først, sier han.

 • Vi ser på grafene, og denne vårdagen er det rom 374 som forbruker minst energi. Altså sjekker vi inn her. Og føler oss litegrann bedre med en gang!

Nyeste innlegg