Er du lei av turistfeller, gjengangere og steder uten sjarm? Om du lurer på hvor du virkelig bør dra i Oslo gir vi deg her vår egen Oslo-guide, kun med håndplukkede innsidetips. Opplev hovedstaden med lokale øyne!

Sentrale Oslo
Sentrale Oslo

1. Crowbar


Tidligere var nederste delen av langstrakte Torggata bare en grå og ganske så kjedelig gågate, men det var før. Etter et skikkelig ansiktsløft myldrer nå gaten av syklende mennesker, spisesteder og puber. Et av stedene heter Crowbar, eller “Kråka”. Om du er glad i godt øl og høy hyggefaktor er det hit du skal gå. Store og små trebord er her plassert over to, mørke og rustikke etasjer. På Kråka møtes alt fra øltørste studenter til Tinder-dater og kolleger for et glass – eller fire. Klarer du forresten å finne det hemmelige rommet? Det er nesten alltid ledig, men unngå helst stiletthæler på veien dit.


CrowbarVelg blant en rekke ulike øl fra Kråkas eget bryggeri, og bli mett på en utenom det vanlige og hjemmelaget kebab eller falafel. Foto: Hanne Kristine Vederhus


2. Torggata Botaniske


Om drinker av høy kvalitet er mer din greie bør den unike cocktailbaren Torggata Botaniske sjekkes ut. Overalt i det koselige lokalet henger store, grønne planter blant lysekroner, stilig interiør og duften av ferske urter.


Torggata BotaniskeI helgene fylles baren fort opp, så dra tidlig for å kapre et bord. Foto: Hanne Kristine Vederhus


3. Smia Galleri


De gjemmer seg gjerne litt utenfor allfarvei, disse stedene som vi husker aller best. Som Smia Galleri på Vålerenga. Bak smijernsporten rommer det gule murhuset helt fra 1878 en ordentlig hyggelig restaurant. Ekstra hyggelig er det å gå hit på vinteren når mørket har senket seg og snøen faller utenfor de store vinduene. Nyt god mat og drikke med knitringen fra peisen i bakgrunnen.


4. Klosteret


Et annet minneverdig spisested er Klosteret, som du finner i et gammelt kjellerhvelv i Fredensborgveien. Ned en trapp åpner det seg et rustikt rom med mursteinsdekte vegger og mengder av levende lys. Vinkartet er stort, atmosfæren er herlig og rettene er basert på sesongens råvarer.


Klosteret RestaurantDet er hygge i vente i Klosterets kjellerhvelv. Foto: Klosteret Restaurant


5. Smalhans


Midt mellom øst og vest ligger bydel St Hanshaugen med mange hyggelige steder å henge, og blant de desidert hyggeligste er Smalhans. Gå hit for lunsj, ta et glass i baren, eller bruk timer rundt bordet med norskinspirert mat hvor råvarene er i fokus. Alle Smalhans viner er enten økologiske, biodynamiske eller naturviner.


SmalhansSmalhans. Foto: Hanne Kristine Vederhus


6. Himkok


Du rekker ikke innom alle de bra stedene på Youngstorget på en og samme kveld, men noen av høydepunktene er virkelig verdt å få med seg. Som Himkok. Du må vite at den finnes, gjemt der langs den blå veggen i en sidegate ned fra torget, ellers går du rett forbi. Med 700 kvadratmeter, eget destilleri og et sabla fint utvalg drinker er denne luringen den eneste norske baren som har klart å komme på listen over verdens 50 beste.


HimkokVi sier Youngstorget, men mener egentlig også sidegatene som strekker seg ut fra Oslos hovedtorg midt i byen. Himkok finner du i Storgata. Foto: Michal Rohal


7. Kulturhuset


Ikke minst er det på Youngstorget at det nye Kulturhuset ligger, med hele tre etasjer herlig moro. Kaffebar, bibliotek og shuffleboard, eller ølbar, konsert, dansegulv og bakgård? Velg og vrak, fra tidlig til sent.


KulturhusetKulturhuset. Foto: Hanne Kristine Vederhus


Kulturhuset


Kulturhuset


8. Astral


Vin får du på de fleste steder, men kvaliteten og grad av hygge varierer. Er du av typen som elsker å sette deg ned på et sted som har god stemning, og hvor de setter pris på spørsmålene dine om druetyper og årganger? Styr unna kjederestaurantene og ta heller turen til Astral på Lilleborg. Her har de et vinkart på nesten 300 viner, hvor de tilbyr en rekke av disse ved hjelp av verktøyet Coravin. Metoden gjør at du kan smake på dyrere og mer spennende viner som ellers ikke tilbys på glass. For vinelskeren er det slettes ikke feil! For øvrig er det heller ikke feil at maten er fantastisk.


AstralAstral ligger helt ved Akerselva, mellom Sagene og Torshov. Foto: Astral


Når du først er på Lilleborg må du gjerne kombinere Astral med en latterkule. Like ved finner du nemlig Det Andre Teateret. Dette er et improteater med dyktige skuespillere, lave priser og hvor latteren sitter mer enn løst. Drikkevarer og popcorn får du kjøpe med deg inn. Forresten – de ber ofte om hjelp fra publikum! Tar du sjansen?


9. Grefsenkollen restaurant


Høyt over byen ligger et spisested med Oslos kanskje fineste utsikt. På toppen av Oslo troner nemlig Grefsenkollen restaurant, hvor du på dagtid kan kjøpe fersk bakst og kaffe, eller ta en pizza på uteserveringen med fjorden glinsende under. Høydepunktet er likevel på kvelden, inne i den gamle, storslagne restauranten av laftet tømmer. Omkranset av mørkt tre, stearinlys og fyr i peisen kan du her nyte herlige 3- eller 5-retters menyer. Forsøk å få et vindusbord, så får du den mørke kveldshimmelen med lyset fra byen med på kjøpet.


Grefsenkollen restaurantGrefsenkollen restaurant. Foto: Sune Eriksen


10. Naustet


Havnepromenaden strekker seg helt fra øst for Sørenga til Frognerkilen i vest, hvor du kan gå like ved sjøkanten hele veien. Her finner du en rekke steder verdt å stoppe på. En av disse er Naustet, en del av det nomadiske kunstprosjektet SALT. Dette vesle, mobile kulturhuset er et faktisk naust, bygd av materialer funnet i fjæra. Her blir du møtt av interiør fra 60-tallet, sanger fra platespilleren og vedfyrt oppvarming. Og det beste med det hele? Badstue med egen bar! Book badstuen på forhånd og få en varm og unik opplevelse med utsikt over til Operahuset.


NaustetNaustet. Foto: Hanne Kristine Vederhus


Naustet


Naustet
Vil du ha mer inspirasjon om Oslo?Se alle våre hotell i Oslo her.