Kombinasjonen av 102 helt individuelle rom, en av byens beste pizzeriaer og beliggenhet midt i Oslo gjør Christiania Teater til et av byens flotteste hotell. Vi guider deg gjennom hvordan vi opplevde en kveld i Oslos Italia!

Et skilt i rødt lys med teksten "Wine a bit"
Det er populært å sitte under neonskiltene i foajeen til Christiania Teater

Jeg tror jeg vet omtrent hvor Christiania Teater ligger. Ved Eidsvolls plass i enden av Karl Johans gate på vei mot slottet, og ganske nær Nationaltheatret. Det er en av høstens siste varme dager, og hele Oslo er ute i gatene, på uterestaurantene og i parkene. Jeg kan ikke skylde på fortaustrengselen, men uten å merke det har jeg passert det lille boutiqehotellet.


Mens jeg går tilbake til Stortingsgata, ser jeg et stort flagg med teksten Teatro som vaier i den milde vinden som smyger seg opp gjennom gatene som fører ned til havnen og Oslofjorden.


Christiania teater - outside_16_9Hotel Christiania Teater ligger kun 2 minutters gange fra Nationaltheatret stasjon og flytogsekspressen i Oslo.


Christiania Teater ble bygget i begynnelsen av forrige århundre, som teater. De senere år har det vært hotell, men for syv år siden ble Christiania Teater omgjort til et eget varemerke, etter å ha vært et Clarion Collection Hotel i et par år. I forbindelse med det ble også Teatro bygget, med bar, et chambre separée og en pizzarestaurant av høy klasse. En av andelseierne i Teatro er superkokken Ole Jonny Eikefjord.


Christiania Teater  - restaurant tables_16_9Hyggelige omgivelser inne på Hotel Christiania Teater.


Norges Napoli


Sporene etter det historiske teatret er tydelige, på flere steder er originalbelysningen beholdt, og det samme er et mektig trappehus og til og med teatersalongen. Men der teatret tidligere hadde tilhold i én bygning, strekker hotellets 102 rom seg over tre eiendommer og to trappehus.


Christiania Teater - Hotel bed_16_9Frister det med en natt i hotellseng i et historisk og mektig bygg?


Innenfor den diskré hotellvestibylen treffer vi på noen som avrunder dagen med et glass vin mens de venter på at bordet deres skal bli klart på Teatro, to etasjer opp i det åpne trappehuset. En etasje under blander en bartender et par drinker til noen hotellgjester som skal videre til første forestilling på Nationaltheatret. I etasjen ovenpå lukker et reklamebyrå sine bærbare datamaskiner for dagen. I rommet ved siden av lobbyen gjøres det klart for en privat vinsmaking.Det føles som om vi skal sjekke inn på et hotell i NapoliVi slår oss ned i den gamle teaterfoajeen som nå benyttes som lobby. Kunst og designdetaljer blandes med neontskilt, marmorvegger og speil, under det høye taket. At vi for et øyeblikk siden sto ute i Oslos gater, føles fjernt akkurat nå. Det føles mer som om vi er i ferd med å sjekke inn på et hotell i Napoli. Følelsen blir enda sterkere da en av servitørene smyger seg forbi med en nystekt pizza som skal serveres som snacks til paret som er på vei til teatret.


Christiania Teater  - pizza in the making_16_9På hotellrestauranten Teatro lages det utsøkt pizza.


Høyst populær pizza og iskrem


På vei opp gjennom huset blir vi møtt av flere pizzaleveranser, denne gangen levert som romservice. I hver etasje finner vi også en liten lounge med sofaer, lenestoler og TV; populære fellesarealer for de av hotellgjestene som vil ha arbeidsro eller et arbeidsmøte. Totalt har Christiania Teater 102 rom, hvorav alle er fine med store bad, unikt møblerte og med ulike tapeter. Rommene høyt oppe, mot gaten og parken, byr på fin utsikt over Oslos hustak. Senere oppdager jeg at når vinduet står åpent, kommer den milde brisen inn sammen med lydene av mennesker og trikker nede på gaten, og det gir meg en fornemmelse av å befinne meg i en by ved Middelhavet.


Etter at Teatro åpnet har det vært skrevet spaltemeter om den fantastiske pizzaen og iskremen deres. Det har gjort stedet til en obligatorisk og viktig del av restaurantlivet i Oslo sentrum.


Christiania Teater  - pizza served_16_9Pizza og øl i herlige omgivelser.


Restauranten er åpen sju dager i uken, og allerede i firetiden begynner den første bordsetningen. Helt siden den åpnet har restauranten vært drevet av Jon-Andreas Lysebo.


-Det har vært fantastisk å få arbeide med pizza og iskrem. Vi kan servere den aller beste kvaliteten, og likevel holde prisene på et nivå som er slik at hele familien kan komme og spise hos oss på en hverdag.


For tre år siden ble det åpnet en ny restaurant i Oslo sentrum, Teatro Terrasse, som ligger rett ved Nobels fredssenter, cirka fem minutter gange fra Nationaltheatret. Det var nettopp en terrasse for gjestene Ole Jonny savnet, og i 2019 fikk han altså ønsket oppfylt. Her får selvfølgelig Christiania Teaters gjester prioritet på uteplassen.


Forelskelse og lang vinliste


Fremdeles er det de mest kjente pizzaene som går unna raskest, som den med parmaskinke og chorizo. Men stadig flere har tatt skrittet videre til de hvite pizzaene på Teatro. De som ikke har et lag av tomatsaus underst, men i stedet kaviar av løyrom, blomkål eller røkt sik.


-Å utfordre med hvite pizzaer har vært en god idé. De fleste har jo alltid en favorittpizza, og den har de funnet på vanlige pizzeriaer. Kaviarpizzaen vår har vært med fra begynnelsen og er blitt en stor favoritt blant stamgjestene våre.


Christiania Teater  - Teatro_16_9Teatro serverer både hvite og rød pizzaer og er mest kjent for pizzaen med parmaskinke og chorizo.


Teatro har en av Oslos mest omfattende vinlister. Med en rød temperert italiener fra distriktet Langhe i glasset, starter vi med en rød pizza med oksefilet og røkt chili, og en hvit med røkt sik og creme fraiche.Heten i den røde pizzaen varmer oss. Men røkt sik på hvit bunn vinner til sluttFra vindusbordet vårt titter vi over Teatro, der forelskede par, hotellgjester og familier blir servert pizza og drikke. Den koselige matsalen med dempet belysning, stoppede møbler og hvite duker, skaper en intim atmosfære. Vi skjønner umiddelbart hvorfor Teatro drar fulle hus hver eneste kveld, for pizzaene våre smaker fantastisk. Sprø skorpe og perfekte smakskombinasjoner. Heten i den røde pizzaen varmer oss. Den røkte siken på hvit bunn går av med seieren til slutt.


En symfoni av iskremkuler


Med den røde pizzaen som alibi bestiller vi iskrem og sorbet fra kjøkkenets italienske iskremmaskin. På et trebrett får vi servert en symfoni av kuler, med smaker som yoghurt valnøtt og honning, lakris og bringebær, marsipan og mørk sjokolade, hvit sjokolade og kirsebær, mascarpone og sitronsorbet.


Christiania Teater - nærbilde mat_16_9Nydelig og lekkert dandert dessert på Teatro.


Nede i baren har flere mennesker samlet seg for å ta en drink etter maten, eller før. Her og der sitter en og annen hotellgjest og jobber seg gjennom dagens e-poster, fra chambre separée høres et surr av stemmer. Ute på gaten spaserer de som ikke kan få nok av Oslos kanskje siste milde høstkveld forbi. Det er kveld på teateret.