Medlemskap

T-Michael har tatt verden med storm

Bergensdesigneren T-Michael har butikker i Tokyo, Oslo og Paris. Og har tatt verden med storm med klesmerket som bare kan være født i regnbyen Bergen: Norwegian Rain.

 • Med over 200 regndager i året, er det helt naturlig at verdens stiligste regntøy først så dagens lys i den norske kystbyen mellom de syv fjell.

 • – Det jeg synes er så bra med Bergen, er at det er en liten by, men likevel skjer det så mye her året rundt.

 • – Du har kulturliv med masse konserter og festivaler, du har fjellet, du har sjøen. Det er et perfekt sted å bo, spesielt for min del, som reiser mye, men som alltid kan komme tilbake.

 • – Jeg elsker Bergen. Selv regnet elsker jeg, forteller T-Michael, til Strawberry. Eller Michael T. Nartey, som han egentlig heter.

Bergen på motekartet

Den ghanesiskfødte designeren smiler bredt og selvsikkert der han poserer for fotografen. Han er, selvfølgelig, ulastelig antrukket i eget design, og sklir uanstrengt gjennom gatene i en, for én gangs skyld, solfylt Bergen by. Noe paradoksalt, med tanke på at en del av suksessen er bygget på de mest regntunge dagene.


Med skarp bergenssol i ansiktet er ikke det ikke alltid like lett å være modell, men det gode været er bare med å bygge opp under skaperen av Norwegian Rain som en av de kuleste fyrene i Bergen. Selv gangen til 57-åringen oser cool, konstaterer fotografen.


Med det som utgangspunkt, er det kanskje ikke overraskende at T-Michael har klart å sette Bergen og Norge på det internasjonale motekartet.

Fashion designer T-Michael in one of his shops in Bergen.

Eget klesmerke – T-Michael

Lidenskap for klær og mote har designeren hatt i blodet siden han var liten. Som tenåring ble T-Michael fascinert av Londons skreddertradisjoner, og dette ble starten på hans interesse og lidenskap for skredderkunsten. Den lidenskapen tok han med seg videre til Bergen, vest i Norge, da han kom hit på slutten av 80-tallet.


Etter endt utdanning på skredderlinjen på yrkeshøgskolen, lanserte han merket som bærer hans eget navn, T-Michael, i 1996. Med en moderne vri på tradisjonelle plagg, fikk klesmerket mye oppmerksomhet i motemiljøer både nasjonalt og internasjonalt.

 • Norwegian Rain og Bergen by

  Men det var et helt tilfeldig møte som skulle vise seg å endre alt. For litt over 15 år siden vandret en økonomiutdannet og moteinteressert mann inn døren i T-Michaels butikk i de trange smugene i vestlandshovedstaden.

 • Bergenseren Alexander Helle hadde lenge hatt en drøm om å lage funksjonelt regntøy som ikke bare skulle holde deg tørr når norgesværet er på sitt verste, men også var stilig, moteriktig og passet til både hverdag og fest.

 • Det skulle være så langt unna den tradisjonelle sydvesten eller traurige allværsjakken som så mange nordmenn har trykket til sitt bryst.

 • Med flest regndager i året i hele landet, var det også noe Bergen trengte. Og, skulle det vise seg, mange andre steder også.

 • Den tilfeldige gjesten ville ha T-Michael med på laget, men designeren var ikke helt overbevist. Han hadde ingen planer om å lage regntøy. Faktisk tenkte T-Michael egentlig å «drop him gently», som han sier.

 • – Så tok vi en kaffe på en kafé i nærheten og pratet. Planen var å fortelle at jeg ikke var interessert, men en time inn i samtalen begynte vi å diskutere hvordan man kunne gjøre ting. “The rest is history”, sier han med et smil.

Norwegian Rain får deg til å se bra ut - uansett vær

Planen om avvisning ble i stedet starten på et langvarig og fruktbart samarbeid. Til Strawberry forklarer T-Michael at design og Norwegian Rain i bunn og grunn er problemløsning.


– Når man bor i en by der det regner to av tre dager og du må vente til den tredje dagen før du kan se bra ut, så har du allerede tapt. Vi innså at det var ingen der ute som kombinerte stil og funksjonalitet. Kombinert med utrolig kvalitet på produktet, mener vi at vi har løst et problem mange har, sier T.


Siste bit av suksessen til klesmerket finner man i filosofien designeren kaller “Japanese sensibility” - “japansk følsomhet”.


– Det handler om at vi bruker mye tid på å fjerne alt som er overflødige ved plagget. Da sitter man igjen med ting som har betydning. Disse tre elementene sammen; skredderkunsten, funksjonalitet og “Japanese sensibility”, gjør at vi kan lage et plagg som puster, er 100 prosent vanntett og bærekraftig fra dag én, sier han stolt.


– Du skal kunne bruke din Norwegian Rain-jakke hver eneste dag. Dersom det begynner å regne, så er du klar, legger han til.

Norwegian Rain over hele verden

I dag inkluderer Norwegian Rain alt fra regnjakker til sydvester og bager. Merket selges i eksklusive butikker verden over, og de har egne butikker i Oslo, Paris og Tokyo.


Og Bergen, selvsagt.


– Bergen er kanskje ikke den første byen man tenker på når man prater om mote?


– Nei, den er kanskje ikke det. Men jeg tror det er en fordel. Om vi hadde hatt base i London eller Paris, hadde vi vanket i samme miljøer som andre designere. Da kan ting fort bli veldig likt.


– Fordelen med å være “alene” i Bergen, gjør at vi kan lage helt unike ting og la oss inspirere av det som skjer i byen. Vi skaper vår egen stimuli her. Så kan vi heller reise ut i verden og hente impulser fra andre steder når vi trenger det, forklarer T-Michael.


Flaggskipbutikken deres i Bergen, Norwegian Rain & T-Michael, ligger sentralt i Chr. Michelsens gate. Det er bare noen minutters gange unna boutiquehotellet Hotel NO 13 eller Clarion Hotel® Admiral. Bor du på et av disse to hotellene, har du kort vei til alt av butikker, barer, restauranter og turistattraksjoner i vestlandshovedstaden

 • Fjelltur i Bergen

  Noe av inspirasjonen til nytt design, henter T-Michael fra den fantastiske naturen som omkranser Bergen.

 • Byen, bedre kjent som byen mellom de syv fjell i Norge, har nemlig utrolige naturopplevelser bare minutters gange fra bykjernen.

 • Enten det involverer en løpetur langs Fjellsiden, en bratt trappetur opp populære Stoltzekleiven eller en fjelltur til det høyeste punktet; Ulriken.

 • Etter litt utspørring, avdekker vi dog raskt at T-Michael er ingen utpreget fjellgeit – selv etter 35 år i Norge.

 • – Noen fjellgeit vil jeg ikke kalle meg, men det er alltid deilig å komme seg opp på fjellet. Bare få rense hodet og nyte stillheten.

 • – Men, det skal sies, hver gang jeg er på fjellet, tenker jeg “damn, hvorfor gjør jeg ikke dette oftere?”, humrer han

 • – Men det er veldig kjekt å ha muligheten så nært byen. Det er det få byer i verden som kan matche.

 • Det er få byer som matcher nedbørsmengdene også. Men ikke la det skremme deg fra en tur til den vakre byen med de trange gatene og de skakke trehusene.

 • For om det regner, har du et fantastisk påskudd til å ikle deg Norwegian Rain...

Nyeste innlegg